Hírek

„Kis nép vagyunk nagy kultúrával”

A Tamási Áron-díjas Török Viola rendező a marosvásárhelyi Spectrum Színház művészeti vezetője Háromszéken született, Kovásznán. Magyarságtudata a népzene és a néptánc kapcsán alakult felelősséggé és vált megtartó erővé, elkötelezettséggé. Munkája során több ízben is foglalkozott Tamási Áron műveivel. Az utóbbi években színházi munkája során több népszerű előadást is készített a székely magyar író műveiből, ilyen a Boldog nyárfalevél, a Tündöklő Jeromos, a Hullámzó vőlegény vagy a Vitéz lélek.
Tovább

Wetzel Tamás: Minden magyarnak jár a magyar állampolgárság

A jelenlegi pár hónapos eljárással ellentétben 2010 előtt a magyar állampolgárság megszerzése legalább két évig tartott, több mint százezer forintjába került az igénylőnek, és évente ötezer kérelemmel birkózott meg a magyar közigazgatás, ez a szám 2012–2013-ra már csaknem kétszázezerre nőtt – idézte fel lapunknak Wetzel Tamás. A honosítási eljárás koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerint egy esetleges baloldali kormányalakítás esetén a nemzetpolitikában elért eredmények nagyon gyorsan lerombolhatóak.
Tovább

Ünnepi eskütétellel emlékeztek a tíz évvel ezelőtt elindult folyamatra

Ünnepi állampolgársági eskütétellel emlékezett március 15-én a Csíkszeredában tíz évvel ezelőtt első alkalommal letett eskükre Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A kerek évforduló alkalmából tartott ünnepségen kilenc személy kapta meg a magyar állampolgárságot.
Tovább

Fontos könyvet tettek le az asztalra Úzvölgye múltjáról

Háromszáznyolcvan oldalas kötettel jelentkezett a Háromszék Vármegye Kiadó: a nemrég megjelent és Sepsiszentgyörgy, illetve Csíkszentmárton után csütörtök este Csíkszeredában is bemutatott, Előre az Úz völgyében című kötet azoknak lehet hasznos, akiket érdekel a székelység múltjának egy szelete.
Tovább

VIII. Konzul Kupa

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szombaton nyolcadik alkalommal rendezte meg Hargitafürdőn a Konzul Kupával díjazott vetélkedőt, amelyen két sportágban, sífutásban és alpesi síben állhattak rajthoz az érdeklődők.
Tovább