Átadták pénteken a Marosvásárhelyi Református Kollégium új bölcsődéjét, a magyar kormány támogatásával kialakított intézmény a református egyház legnagyobb ilyen jellegű beruházása Erdélyben.

Az avatóünnepségen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke elmondta: ez a legnagyobb bölcsőde Erdélyben, amelyet a református egyház épített a magyar kormány támogatásával. A korszerű épület öt bölcsődei csoportot, közel száz gyereket tud befogadni. Az egész közösség hálás a beruházásért – emelte ki, megköszönve a támogatást. Kató Béla emlékeztetett: tavaly a Marosvásárhelyi Református Kollégium épülete újult meg, és elhelyezték az elemi iskola alapkövét, de egy szakiskolát is terveznek.

„Összefogva, egy erővé válva meg tudjuk valósítani, amit eldöntöttünk” – mondta a püspök. Hozzáfűzte, hogy az egyházat gyakran érik szegregációs vádak, de ezek nem igazak. „Mi ebbe az óvodába bárkit befogadunk. Egyetlen feltételünk van, ami alkotmányos jogunk: hogy magyarul tanuljanak az ide bejövő gyerekek” – idézte az MTI a református püspököt.

Kató Béla hozzátette, ezen túl az ajtó bárki előtt nyitva áll, nem kérdezik, ki milyen identitású, nemzetiségű. A püspök a kolumbiai repülőgépbalesetet csodával határos módon túlélő négy gyerek példáján keresztül rámutatott: az erdélyi reformátusoknak is úgy kell nevelni a gyerekeiket, hogy kialakuljon az önfenntartó ösztönük, tragédiákat túlélve is megmaradjanak.

Brendus Réka, a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője egy tudatos, előrelátó kormányzati program sokadik állomásának nevezte a marosvásárhelyi ünnepséget. Hangsúlyozta, hogy ez „az egyetlen járható út”, a szülőföldön való megmaradás, oktatás útja, amely a szülőknek a mindennapok könnyebbségét, gyerekeik biztonságát jelenti. Emlékeztetett: az egyházak hitéleti tevékenységük mellett évszázadokig széleskörű oktatási és szociális tevékenységet is folytattak. „Ezt a kommunista hatalom egy tollvonással megszüntette, és most nehéz újraindítani ezeket az intézményeket” – mondta a marosvásárhelyi katolikus iskola esetére utalva a főosztályvezető.

„Közösségi intézményeink ma is az egyházak keretében vannak a legnagyobb biztonságban” – jelentette ki Brendus Réka, aki szerint a korábbi nemzedékek örökségének az újjáépítése zajlik. Azt kívánta a marosvásárhelyieknek, hogy töltsék be gyermeknevetéssel az épületet, de szerinte az lenne a legnagyobb elégtétel, ha kinőnék azt, és újabbakat kellene építeni. Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester rámutatott: az új bölcsődével gyarapodott a marosvásárhelyi magyar közösség, amely évszázadokon keresztül a református egyháznak köszönhette fejlődését. Az elöljáró a támogatóknak, a magyar kormánynak is köszönetet mondott. Úgy vélte, Marosvásárhely nem lenne Erdély egyik tudásközpontja a református kollégium nélkül, és megköszönte az egyháznak „az évszázados munkát”.

„A mai nap azt mutatja, hogy ez a munka nem ért véget, az évszázados gyökereken új sarj jelenik meg a református bölcsődével” – fejtette ki Soós Zoltán. Felidézte, hogy az új bölcsőde egy égető problémát is megold, hiszen más romániai nagyvárosokhoz hasonlóan Marosvásárhelyen is kevés a bölcsődei hely, kétszeres az igénylés. Hangsúlyozta, bízik benne, hogy az intézmény szilárd alapot nyújt majd az idejáró gyerekek jövőjéhez, és a közösséget is erősíti. A református bölcsődét ősztől üzemelnék be. A beruházás 5,6 millió lejbe került.

Krónika