Hírek

A Siculicidium-emlékmű tervezőjére emlékeztek Madéfalván

2018. február 11-én emlékeztek meg Madéfalván Tamás József csíkszeredai születésű, majd Budapesten élő építészről, aki ingyen tervezte meg a Siculicidium madéfalvi emlékművét. A méltóságteljes esemény Szentmisével kezdődött, majd a kulturális műsor következett, s leleplezték a művészről készített domborművet, valamint emléktáblát. A rendezvényen részt vett Esztergom város delegációja, ahol Tamás József sírhelye található, a Szent György Lovagrend, valamint Kőrösi Viktor Dávid konzul.
Tovább

Csángó farsang Bákóban

A Moldvai Csángó-magyarok Szövetsége 2018. február 10-én harmadik alkalommal szervezte meg a Csontkirály és Babkirály című, csángó farsangi hagyományokat felidéző rendezvényt. A programon résztvevő közel 700 résztvevőt Pogár László MCSMSZ-elnök, Tóth Ferenc, Komádi város és Sorbán Levente Alsólugas polgármestere, Gheorghita Gabriel Marius, Bákó Megye Tanácsának volt alelnöke, valamint Kőrösi Viktor Dávid konzul köszöntötte.
Tovább

V. Konzul Kupa Hargitafürdőn

Ötödik alkalommal szervezte meg Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkcsicsó (község) Polgármesteri Hivatala, a Csíkcsicsói Közbirtokosság és az Iskolás Sportklub Csíkszereda a Konzul Kupa síversenyt Hargitafürdőn, a Miklós-pályán. A vasárnapi megmérettetésen 148 versenyző állt rajthoz gyerek és felnőtt kategóriában, a díjakat Tóth László főkonzul, Bónis Attila volt olimpikon, Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere, Kósa Imre, a Csíkcsicsói Közbirtokosság elnöke és Péter Zsombor, az ISK Csíkszereda képviselője adta át.
Tovább

Nagy az érdeklődés a magyarországi családtámogatás iránt

Óriási az érdeklődés a magyar kormány által a külhoni magyarság számára is biztosított családtámogatás iránt. Január elsejétől kezdve az anyasági támogatást és a babakötvényt is lehet igényelni, csak az első hónapban több százan jelentkeztek. A Csíkszeredai Főkonzulátustól telefonon lehet időpontot kérni, jelen pillanatban a következő három-négy hétre minden időpont elkelt. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, mindenki sorra kerül, a sürgős eseteket kiemelten kezelik – tudta meg a Hargita Népe Tóth László csíkszeredai főkonzultól.
Tovább

Németh Géza-emlékdíj a magyar kultúra megőrzéséért

Hunyadi Irén és Vargyas Hajnalka gyergyóalfalusi tanítónőket jutalmazták Németh Géza-emlékdíjjal vasárnap a csíkszeredai református templomban, mintegy elismerésül, hogy kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra megőrzéséhez és megmaradásához. Bege László mondott laudációt. Hunyadi Irént és Vargyas Hajnalkát díjazták
Tovább