Ünnepi állampolgársági eskütétellel emlékezett március 15-én a Csíkszeredában tíz évvel ezelőtt első alkalommal letett eskükre Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A kerek évforduló alkalmából tartott ünnepségen kilenc személy kapta meg a magyar állampolgárságot. 

Hétfőn múlt tíz éve, hogy Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán először tették le az állampolgársági esküt azok a személyek, akik az egyszerűsített honosítás keretében igényelték a magyar állampolgárságot. Az évforduló alkalmából Tóth László főkonzul ünnepi állampolgársági eskütételt tartott a Lázár-ház dísztermében. Az ünnepségen összesen kilenc személy, egy székelyudvarhelyi és egy kézdivásárhelyi család tagjai, illetve egy lövétei hölgy tette le a magyar állampolgársági esküt.

Méltó válasz Mint az eseményt követően Tóth László főkonzul felelevenítette, 2011. március 15-én tartották az első állampolgársági eskütételt a főkonzulátuson, miután a Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án úgy döntött, hogy a külhoni – a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő – magyarok számára biztosítja kedvezményes úton az állampolgárság megszerzésének lehetőségét. Történelmi döntés volt ez, olyan döntés, amely a magyarság legújabb kori történelmének a legfényesebb lapjaira kerül majd. Ezt bizonyítja az azóta eltelt tíz év is, hiszen már több mint egymillió-százezerre tehető azok száma, akik így szereztek magyar állampolgárságot. 

Nagy részük, közel egymillió személy a Kárpát-medencéből, a legtöbben Székelyföldről, a többiek pedig a diaszpórából. Azt gondolom, hogy ez a döntés, amely szerint a külhoni magyarok magyar állampolgársághoz juthatnak, egy méltó válasz volt a 2002 és 2010 közötti időszakban Magyarországon folytatott kormányzati politikára, amely tulajdonképpen megtagadta a külhoni magyarságot” – húzta alá Tóth László. Hozzátette: ha valaki figyelemmel kísérte az elmúlt tíz évet, láthatta, hogy a külhoni magyarság és annak intézményrendszere nagyon megerősödött, a magyar kormány nemzetpolitikája pedig számottevően kiszélesedett. 

Utóbbi kezdetben csak az oktatási és kulturális területekre szorítkozott, azóta viszont már egy sor szociális területen, a családokat és legújabban a gazdaságot érintő területeken is érezteti hatását különböző támogatásokon keresztül. 

„Tapasztalataim alapján szeretném továbbá kiemelni az anyaországi és a székelyföldi magyarság közötti nagyon erős és szoros kapcsolatot, amely az elmúlt tíz évben szintén nagyon kiszélesedett. Ezt sok kormányzati program is segítette, de ez igazából valahogy magától jön a magyar emberek számára, és ez egy csodálatos dolog” – zárta a főkonzul.

Iszlai Katalin - Székelyhon