2021. december 6-tól megváltoztak az USA-ba való beutazás szabályai! Minden beutazónak, akinek a beutazása lehetséges az USA-ba (részletesen lásd a 1-es pont alatt), az oltottsági státusztól függetlenül 1 napnál nem régebbi Covid-19 teszttel lehet csak az USA-ba belépni. A Covid-19 teszt fajtáját továbbra is a repülőtársaságok határozzák meg.

1. Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az USA-ba való beutazás kapcsán az USA hatóságai az illetékesek teljeskörű információt adni. A beutazási szabályokat a légitársaságok kötelesek betartatni, így minden esetben ők határozzák meg, hogy milyen feltételek fennállása, dokumentumok megléte mellett engedi felszállni az utazót a repülőjáratra.

2021. november 8- tól kezdődően az USA-ba bármely külföldi állampolgár, aki megfelelő utazási engedéllyel rendelkezik (célnak megfelelő vízum, vagy ESTA) légi úton beléphet az USA területére, amennyiben az előírt egészségügyi utazási feltételeknek megfelel.

Egészségügyi utazási feltétel: 

 • teljes oltottság igazolása + induláskor 1 napnál nem régebbi negatív Covid -19 teszt; vagy 
 • teljes oltottság igazolása + fertőzöttségen átesettség megfelelő dokumentációja (pozitív Covid 19 teszt és angol nyelvű orvosi igazolás, hogy utazóképes az utazó, vagy
 • induláskor 1 napnál nem régebbi negatív Covid-19 teszt bizonyos, oltottsággal nem rendelkező csoportok esetében (lásd a/2).

Az utazási feltételek meglétét a légitársaságok a beszállást megelőzően ellenőrzik , így minden esetben kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon, hogy milyen eljárási szabályokat alkalmaz az Ön által választott légitársaság.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/noncitizens-US-air-travel.html

a/1) Teljesen oltottnak az minősül, aki vagy az USA, vagy a WHO által elfogadott Covid-19 elleni védőoltással rendelkezik, és az utolsó oltásától számítva eltelt 14 nap.

Elfogadott oltóanyagok:

 • Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • Moderna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)
 • AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • BIBP/Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)
 • Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

A teljesen oltott utazónak megfelelő igazolással kell igazolnia az oltottságát és az induláskor 1 napnál nem régebbi, az utazáshoz választott légitársasága által meghatározott típusú negatív Covid-19 tesztet (általában vagy PCR, vagy antigén teszt) is be kell mutatnia, vagy megfelelően, angol nyelven igazolnia szükséges, hogy átesett a koronavírus betegségen. 

A teljesen oltott státusz igazolása: Elektronikus (digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül QR-kóddal), vagy papír alapú dokumentum QR-kóddal. Például: Európai Uniós digitális COVID-igazolvány, Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat COVID Pass, vagy 

olyan COVID-19 oltási igazolás, mely nemzeti, vagy nemzetközi szinten elismert oltóanyag szolgálató állított ki (pl. CDC oltási kártya),

vagy

az oltási kártya vagy nyilvántartás digitális fotómásolatai, hivatalos forrásból (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati szerv vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató) letöltött oltási jegyzőkönyv vagy oltási igazolás, vagy QR-kód nélküli mobiltelefon-alkalmazás.

Valamennyi igazolásnak minimálisan tartalmaznia kell a következőket:

 • A személyi azonosítókat (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal, és
 • A dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató), és
 • A vakcina gyártójának megnevezését és az oltás dátuma(i)t.
 • Kiskorúak utazása: 18 éves kor alattiak a kivételi körbe tartoznak, így beutazhatnak oltási igazolás nélkül is az USA-ba, amennyiben 2 éves kor felett 1 napnál nem régebbi a választott légitársaság által előírt negatív Covid-19 tesztet bemutatnak.

a/2) Teljes oltottság nélkül, 24 órás negatív Covid-19 teszttel beutazhat a következő kivételi körbe tartozó utazók. A kivételi kör nagyon szűk!:

 • aki a következő típusú, érvényes vízummal rendelkezik és ezzel kíván  belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretne: A-1, A-2, C-2, C-3 (külföldi kormánytisztviselőként vagy egy közvetlen családtagként tisztviselő), E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 a NATO-4 vagy a NATO-6 (vagy nem bevándorlóként kíván belépni a NATO -osztályok valamelyikébe);
 • akinek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);
 • aki részt vett vagy részt vesz meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;
 • akinek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;
 • akit a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;
 • aki olyan külföldi ország állampolgára, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;
 • akinek belépése az Egyesült Államok külügyminisztere, közlekedési minisztere, belbiztonsági minisztere, vagy illetékes személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Aki nem rendelkezik teljes oltottsággal és a fenti csoportok valamelyikébe tartozik, azoknak a választott légitársaság által meghatározott típusú, a gép indulásakor 1 napnál nem régebbi negatív Covid-19 teszteredményt szükséges bemutatni.

Az USA-ba történő utazással kapcsolatos vonatkozásait megtalálja a következő weboldalakon: 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos légitársaság előre kéri kitölteni és a saját rendszerébe feltölteni az alábbi linken található nyilatkozatot: https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/combined-passenger-attestation-p.pdf 

b. Kell- e teszt? Igen. 

Teljesen oltottaknak és az a/2. pontban részletezett kivételi körbe tartozó utazóknak is 2 éves kor fölött, 1 napnál nem régebbi, az utazáshoz választott légitársaság által meghatározott típusú negatív Covid-19  tesztet szükséges bemutatni a repülőgép indulásakor. A tesztet angol nyelven szükséges kiállíttatni. 

c. Kell-e  regisztrálni? Nem, ugyanakkor jelezzük, hogy számos légitársaság előre kéri kitölteni és a saját rendszerébe feltölteni az alábbi linken található nyilatkozatot:

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Oltatlanokra/nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Azok a nem amerikai állampolgárok, akik az USA előírásai alapján nem minősülnek fully vaccinated statuszúnak (mert vagy nem oltottak, vagy olyan vakcinával kerültek beoltásra, melyet az USA nem fogad el) általánosságban igaz, hogy nem utazhatnak be az USA területére. A kivételek körét a beutazási korlátozás alól az 1.a/2 pontban találják.

f. Karanténkötelezettség: Nincs.

g. Üzleti beutazás feltétele: Nincs külön szabályozás az üzleti célú beutazás kapcsán.

h. Tranzitálási szabályok:

A tranzitálásra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a beutazás kapcsán (lásd a) pont).

i. Az USA beutazási feltételei alóli mentesség:

Lásd az 1. a. pontban írtakat. 

j. Egyéb hasznos információ:

A beutazási feltételeket a légitársaságok ellenőrzik, így mindenképpen javasoljuk, hogy az adott légitársasággal vegyék fel a kapcsolatot.

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ Konzuli Szolgálat honlapján található: konzinfo.mfa.gov.hu 

2. Kiutazás az országból:

A repülőtársaságok kérhetik a meghatározott feltételekkel készült tesztet. Fontos, hogy a tranzitáló ország szabályai után is érdeklődjenek az utazók.

3. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem 

4. Helyi járványügyi szabályok:

Az Egyesült Államok területén a belföldi utazás egységes korlátozására nem került sor, ugyanakkor az Egyesült Államok járványügyi hatósága továbbra is az otthonmaradást ajánlja, és nem javasol hosszabb utakat. Amennyiben halaszthatatlan okból az USA államainak határait átlépve tervez utazni a közeljövőben, kérjük, előzetesen tájékozódjon, hogy az egyes tagállamokban milyen eltérő járványügyi szabályozások vannak érvényben. (Pl. bizonyos államokban beltéren kötelező a maszkviselés, ezt minden esetben jelzik az intézmények, bevásárló helyek bejáratánál.) 

Biztonság:

p.png

 

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>

Utazás, közlekedés biztonsága: 

Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt. Különösen figyelni kell a fényképezőgépet, videokamerát tartalmazó táskákra, amik a zsebtolvajok kedvelt célpontjai a külföldiek által kedvelt helyeken. Szállodai szobában nem célszerű pénzt, értéktárgyat hagyni; ajánlott a szállodai széf igénybe vétele. Bérelt kocsinál különösen vigyázni kell, hogy az autó belső terében ne maradjon semmi olyan tárgy, ami felhívhatja az ablaktöréssel dolgozó tolvajok figyelmét. Bank-automata (ATM) használatakor törekedni kell arra, hogy az lehetőség szerint nappal, vagy jól megvilágított, forgalmas utcákon történjen. Az útlevélről, vízumról, bankkártyákról, utazási csekkről, a helyszínen vásárolt értékesebb tárgyak blokkjáról célszerű több fénymásolatot készíteni és ezeket különböző helyen tárolni.

Az USA-n belül a rendfenntartás szövetségi és önkormányzati szinten történik. A városhatáron kívüli esetekkel a szövetségi állami rendőrség és az állami autópálya járőrszolgálat (State Highway Patrol) foglalkozik. A megyei rendőrségek (County Police), valamint a sheriffek ellenőrzik a vidéki körzeteket, a kisvárosokat és a falvakat. Szövetségi területeken pl. nemzeti parkokban, erdőkben parkőrök vigyáznak a rendre.

Rendőrség, mentők, tűzoltók riasztására a 911-es számot lehet hívni. A hívás minden nyilvános fülkéből ingyenes. A Travelers’ Aid Society (Utazókat Segítő Társaság) a bajba jutott turistáknak történő segítségnyújtásra szerveződött, elérhetősége: 800 327 2700, www.travelersaid.org.

Elveszett, vagy ellopott hitelkártyák, utazási csekkek bejelentését a következő elérhetőségeken lehet megtenni:
American Express: 800 528 4800 (hitelkártyák); 800 221 7282 (csekkek) www.americanexpress.com
Mastercard: 800 826 2181 www.mastercard.com
Visa: 800 336 8472 www.visa.com

Természeti, egyéb katasztrófák:

Földrengések: Földrengések időnként előfordulnak a következő államokban és területeken: Alaszka, Kalifornia, Guam, Hawaii, Nevada, Észak-Mariana szigetek, Oklahoma, Oregon, Puerto Rico, Washington állam és a Virgin-szigetek. Javasoljuk, hogy tájékozódjon az alábbi oldalon arról, hogy mi a teendő egy esetleges földrengés során: www.ready.gov/earthquakes 

Hurrikánok: Az Atlanti-óceán partvidékén a hurrikánszezon júniustól novemberig tart, és érintheti az Egyesült Államok partvidékét is. Javasoljuk, hogy minden esetben vegye figyelembe a viharokkal kapcsolatban a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, tartsa be utasításaikat, különös tekintettel, ha evakuációra szólítanak fel. A közelgő viharokról tájékozódhat az alábbi honlapon: www.nhc.noaa.gov

Erdőtüzek: Az Egyesült Államok szárazságra hajlamos területein veszélyt jelentenek az erdőtüzek, elsősorban az erdős, hegyvidéki, szurdokos területeken. Az erőteljes szél következtében ezek igen gyorsan terjedhetnek. Kövesse figyelemmel a helyi hatóságok által kiadott figyelmeztetéseket, és minden esetben tartsa be utasításaikat. Az alábbi honlapokon talál bővebb információt:
www.nifc.gov
www.geomac.gov
www.fire.ca.gov

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy Beutazási Engedély az Egyesült Államokba (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) birtokában vízummentesen kizárólag turizmus és üzleti találkozó céljából lehet az Egyesült Államokba utazni. Az ESTA munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is) és tanulásra  nem jogosít az USA-ban tartózkodás idejére. A határellenőrzés az elmúlt hónapokban jelentős mértékben megszigorodott, az ESTA-val utazókat alaposabb vizsgálatnak vetik alá beléptetéskor. Amennyiben az utazó turisztikai/üzleti célú belépési szándékát illetően kétség merül fel, az USA hatóságok a határellenőrzés során visszafordítják a határ átlépése előtt. 

Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, az ESTA-rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyt igénylő magyar állampolgárokat. 

 

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:


Elvárt érvényessége:

 

IGEN

Az útlevél érvényessége legalább az USA-ban való tartózkodás időtartamára szóljon. Ezzel kapcsolatos bővebb angol nyelvű információt itt lehet találni: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/572.
Mindazonáltal az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, mindenképpen tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját. Ez megfelel a budapesti USA-nagykövetség ajánlásának is.

   

Ideiglenes útlevél:

NEM

   

Személyi igazolvány:

NEM

   

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

   

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

   

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

   

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

   
   


 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Minden olyan esetben, amikor magyar, vagy egyéb állampolgárságú kiskorú személy nem mindkét szülőjével kíván az USA-ba be-, vagy onnan kiutazni, az amerikai hatóságok javasolják, hogy legyen vele a jelen nem lévő szülő(k), vagy gondviselő írásos hozzájáruló nyilatkozata, lehetőség szerint angol nyelven és hivatalos (közjegyzői) hitelesítéssel, valamint a nyilatkozó elérhetőségével ellátva. Ennek hiányában a hatóságok adott esetben feltarthatják az kiskorú utazót státuszának tisztázásáig.  A nyilatkozat szövege tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. Ugyancsak javasolt, hogy a jelen nem lévő szülő felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirat, vagy annak másolata angol fordítással ellátva rendelkezésre álljon. További információ angolul.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

A  biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra, Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes! 

Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A meghatározó összegű díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ESTA-kérelem kitöltésénél legyen körültekintő és olvassa el figyelmesen a kitöltési útmutatót. Neve megadásánál az útlevél géppel olvasható zóna (MRZ)  részében található verziót adja meg!

MRZ_esta.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő személyek ESTA-val nem jogosultak belépni az Egyesült Államokba, esetükben a tartózkodás céljának megfelelő vízum igénylésére van szükség:

 • a vízummentességi programban részt vevő államok polgárai, akik egyúttal állampolgárai Iraknak, Szíriának, Iránnak vagy Szudánnak is,
 • a vízummentességi programban részt vevő államok azon polgárai, akik 2011. március 1 után Irakba, Szíriába, Iránba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, vagy Jemenbe utaztak.

Figyelem!

Amennyiben az ESTA-val beutazó állampolgár az ESTA által engedélyezett időkeretnél tovább tartózkodik, az bűncselekménynek minősül, a túltartózkodó személyt az amerikai idegenrendészeti hatóságoknak jogukban áll őrizetbe venni és az országból kiutasítani. Ez esetben sem óvadék ellenében való szabadlábra helyezésre, sem önkéntes hazatérés kérelmezésére nincs joga. Az ESTA-val történő  tartózkodás maximális idejének (90 nap) meghosszabbítására, valamint  a beutazás céljának megváltoztatására semmilyen törvényes lehetőség nincs.

Vízumköteles minden, a turizmustól és üzleti találkozótól eltérő célú beutazás, különös tekintettel a tanulmányok folytatására, vagy munkavállalási céllal történő beutazásra. Az ennek hiányában történő illegális munkavégzés esetén a munkavállaló az Egyesült Államokból történő kiutasítását kockáztatja, másrészt munkaadója felé is kiszolgáltatottá válik.

Hasznos tudnivalók a túltartózkodásról >>

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízum ügyekben, valamint az amerikai beutazás és munkavállalás feltételeiről célszerű előzetesen tájékozódni az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), illetőleg az alábbi nagykövetségi honlapokon:

A  vízum igényléshez kérelmezett „Hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti kérőlap” kitöltésekor javasoljuk, hogy az igénylőlap IV. pontjában a “más törvénynek való megfelelés” rubrikában válaszként  „amerikai bevándorló vízum céljából” vagy „USA vízumhoz” válasz kerüljön kitöltésre. Ez esetben – ha a kérelmező nem szerepel a nyilvántartásban -  a Belügyminisztérium azt igazolja, hogy nevezett személy a „A BŰNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN NEM SZEREPEL, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában NEM SZEREPEL, valamint büntetőeljárás HATÁLYA ALATT NEM ÁLL.”

Amennyiben a kérelmező a kérőlap IV. pontjában fentieket nem jelöli meg, más adattartalmú erkölcsi bizonyítvány kerül kiállításra, amely az amerikai  vízumkérelem szempontjából elutasítást eredményezhet.

Házikedvencek beutazása:

Házikedvenceinek az Egyesült Államokba történő utaztatásával kapcsolatban kérjük, információért forduljon állatorvosához, illetve tájékozódjon az alábbi honlapokon:

www.nebih.gov.hu
www.pettravel.com

Vám:

Részletes angol nyelvű információt az alábbi oldalakon talál:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Pénznem: USA dollár (USD)

Időjárás: Időjárás, éghajlat: az USA területének nagyrésze a mérsékelt övezetben fekszik. Alaszka északi része hideg, míg Texas, Louisiana és Florida déli szegélye a forró övezetbe is átnyúlik. Ugyanakkor a domborzati viszonyok –az észak-déli nyitottság és a kelet-nyugati zártság- az ország éghajlatát szélsőségessé és szeszélyessé teszik. Az ország nagy részén az időjárás alakulását két ellentétes légtömeg, a sarki hideg és a forró övezeti meleg levegő áramlása és egymásra hatása határozza meg. Ennek következtében a hideg-és meleghullámok betörései bármely évszakban hirtelen és nagymértékű hőmérséklet-változással járhatnak az ország szinte minden egyes részén. A déli síkságok nem akadályozzák meg a Karib-tenger felett keletkező hurrikánok Észak-Amerikába vonulását, melyek heves esőzésekkel, 150-300 km/h sebességű széllökésekkel járhatnak. A fentiek miatt javasoljuk, hogy az USA-ba utazók kiutazás előtt tájékozódjanak az időjárással kapcsolatos esetleges veszélyekről az alábbi elérhetőségen: www.nhc.noaa.gov/index.shtml. A helyszínen vészhelyzetben maradéktalanul tartsák be a helyi hatóságok utasításait, különösen, ha az adott térség elhagyására szólítanak fel. Lehetőség szerint értesítsék tartózkodási helyükről a legközelebbi magyar külképviseletet. Ahol nincs magyar konzuli képviselet, vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamelyik tagországa konzuli szolgálatával.

Biztosítás: Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Légi közlekedés: Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba induló közvetlen járatokon szigorúbb biztonsági előírások léptek életbe 2017. október 26-tól. Az utazók részletesebb kérdésekre számíthatnak a biztonsági ellenőrzés során, ezért javasoljuk, hogy a járat indulása előtt három órával érkezzenek a repülőtérre.

Közlekedés: Az Egyesült Államokba rövid időre látogatók a magyar jogosítvánnyal vezethetnek, de egy évnél hosszabb tartózkodás esetén már nem érvényes a használata. Néhány állam nemzetközi jogosítvány kiállítását kifejezetten kéri a magyar jogosítvány mellé, fontos tudni azonban, hogy a nemzetközi jogosítvány kiváltása az Egyesült Államok területén már nem lehetséges, azt utazás előtt Magyarországon kell kiváltani. 

Javasoljuk, hogy az amerikai jogosítvány megszerzése, meghosszabbítása, magyar jogosítvánnyal történő vezetés és a közlekedési szabályok megismerése iránt látogassanak el az adott állam Közlekedési Minisztériumának (Department of Motor Vehicules – DMV) honlapjára

A közlekedési szabályok államonként eltérőek, így javasoljuk minden kiutazó magyar állampolgárnak az adott állam közlekedési szabályainak megismerését.

Általánosan érvényben levő sebességkorlátozás nincs, mindenhol a táblák szerint kell közlekedni. 

Jellemző sebességkorlátozási szabályok:

 • Autóutakon 55-65 mérföld/óra (88-104 km/óra)
 • Az ország nyugati részén a hatalmas sík területeken végig húzódó autóutakon 70-75 mérföld/óra (75=120 km/óra)
 • Településeken belül 15-30 mérföld/óra (24-48 km/óra)

A sebességkorlátozás szabályait a hatóságok nagyon komolyan veszik és szigorúan betartatják. Minden körülmények között javasoljuk a megjelölt sebességérték figyelembe vételét és betartását. Sok helyen megfigyelhetünk "Speed limit enforced by aircraft" táblákat, melyek révén a rendőrség a levegőből méri a sebességátlépőket. A sebességkorlátozást jelentősebben túllépő autósokat magas pénzbüntetéssel, akár bírósági idézéssel is sújthatják.

Sajátosságok: 

 • Az autópályák 6-8 sávosak is lehetnek, melyekre párhuzamos közlekedés jellemző. Mind jobbra, mind pedig balra lehetnek lehajtók.
 • A forgalmasabb utakon van egy úgy nevezett "car pool lane", amit csak azok az autók használhatnak, amelyekben legalább ketten (esetenként hárman) ülnek, így ők a dugókban gyorsabban haladhatnak.
 • Piros lámpánál az esetek többségében lehet kis ívben jobbra kanyarodni, kivéve, ha ennek tiltását jelző „no turn on red” tábla van kitéve a lámpa alatt.
 • Sok kereszteződésben mind a négy oldalról stop táblát helyeznek el “All way” felírattal, ez esetben a kereszteződéshez előbb érkező autósnak van elsőbbsége.
 • Sok államban nincs „zéró tolerancia”, engedik az autóvezetők alkoholfogyasztását bizonyos mértékig. Javasoljuk, hogy a kiutazó magyar állampolgárok az adott állam szabályozásáról vezetés előtt feltétlenül tájékozódjanak.
 • A forgalmasabb utakon a használható sávok számát táblával jelzik az autósoknak, a sávok használata a reggeli és délutáni csúcsforgalom során változhat, az aktuálisan nagyobb forgalmat bonyolító irányba közlekedő autósok több sávot használhatnak. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés hivatalos nyelve az angol, a déli államokban legtöbbször spanyolul is beszélnek. Általában a segítőkészség a jellemző. A gyéren lakott országrészeken az ügyintézés nehézkesebb, és szükséges lehet, hogy az ügyfél nagyobb városba utazzon.

A jogszabályok államonként változóak, az ott tartózkodónak minden esetben kötelessége betartani a helyi jogszabályokat. 

Vallási és viselkedési kultúra: Az Egyesült Államok az egyik legsokszínűbb országok egyike, a világ szinte minden népcsoportja szerepet játszott mai arcának kialakításában. Általában jellemző a vendégszeretet, a pozitív életszemlélet, amely a mindennapi társadalmi érintkezésben is megnyilvánul. A nyitottságot jelző szemkontaktus rendkívül fontos, és a hivatalos érintkezés során is gyakori a könnyed csevegés (small talk). Noha az Egyesült Államok világi szemléletű ország, a vallás közösségszervező ereje hangsúlyos szerepet játszik a mindennapi életben, különösen a politikában. A mindennapi beszélgetések során általában kerülik a vallási jellegű témákat, hacsak nincsenek tisztában a másik fél nézeteivel.

Fehér Házi túrák Washingtonban: Felhívjuk a Kiutazók figyelmét, hogy a Fehér Ház honlapján szereplő általános tájékoztatással ellentétben a Washingtoni Magyar Nagykövetség nem tud fehér házi túrákhoz belépőket biztosítani, vagy ahhoz logisztikai segítséget nyújtani a kiutazók számára. A Fehér Ház iránt érdeklődők az épülettel kapcsolatos információkat a szabadon látogatható White House Visitor Centerben virtuális túra és filmvetítés keretében (1450 Pennsylvania Ave. NW) ismerhetik meg. https://www.nps.gov/whho/planyourvisit/white-house-visitor-center.htm

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik. 

Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani.

Amerikában a szolgáltatások ára elég magas, a legegyszerűbb orvosi vizsgálat alapdíja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell. A kórházak szigorú nyilvántartási rendszere az első alkalommal érkező pácienst nem egyszeri vizsgálatra, hanem új páciensként ütemezi, ami 1-2 óra alapos kivizsgálást és elbeszélgetést jelent. A már betáblázott vizsgálatok miatt azonban elképzelhető, hogy egy ilyen hosszú idejű kivizsgálásra csak egy hónap múlva kapunk időpontot. A fogászati kezelések csillagászati összegeket is elérhetnek. A fentiek miatt mindenképpen érdemes utazási előtt biztosítást kötni, hogy a leadott számlák alapján utólag meg lehessen téríttetni a kifizetett összegeket. Gyógyszertárakat, patikákat mind a belvárosban, mind a külváros főútjai mellett elhelyezkedő üzletekben vagy hipermarketekben találhatunk. A legnagyobb gyógyszertár-lánc a CVS, Wallgreens. De számos nagyobb üzletben a vény nélkül kapható gyógyszerek a polcokról leemelhetők, vagy kiválthatók az orvos által felírt receptek.

A közegészségügyi helyzetről, esetleges járványokról és egyéb egészségügyi kockázatokról az alábbi helyeken lehet naprakész információt találni:

Az USA Egészségügyi Minisztériuma (Department of Health & Human Services)
Az USA Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention)
New York Állam Egészségügyi Minisztériuma (New York State Department of Health)
New York Város Egészségügyi Minisztériuma
Kalifornia Közegészségügyi Minisztériuma

Szállással kapcsolatos információ: Felhívjuk az Egyesült Államokba utazók figyelmét, hogy a https://www.craigslist.org/about/sites weboldalon foglalt szállások esetében többször is csalás áldozatává váltak magyar állampolgárok. Így javasoljuk a honlapon való foglalás mellőzését vagy nagyon körültekintő használatát.

Egyéb információ (lásd a külképviseletek honlapjain)

 • Munkavállalás: Az Egyesült Államokba munkát vállalni szándékozók figyelmét felhívjuk az USA budapesti nagykövetségének honlapjára