A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

2) A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba:

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. (Magyarország jelenleg része a „vörös zónának”.) 

A Románia területére beutazó személyek az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozásokkal léphetnek be. Az érvényes zónabesorolást a román hatóságok hetente felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik. A vörös, sárga, zöld zónák országainak felsorolása itt található.

A román hatóságok 2021. november 05-i döntése értelmében Magyarország 2021. november 07. 00:00-tól átkerült az ún. „vörös zónába”. Bármely személy Magyarországról Románia területére beutazva karanténkötelezettség alá tartozik.

A karantén alóli kivételek a következők:

 • akik igazoltan megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát (egyfázisú oltás esetén az egyetlen dózist), és annak időpontjától eltelt legalább 10 nap;
 • minimum 15, legfeljebb 180 napja a koronavírus betegségen átesett személyek;
 • akik 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek (vörös zónából érkezők ebben az esetben csak 72 óráig tartózkodhatnak az országban, majd karanténba kerülnek);
 • 12 évesnél fiatalabb gyermekek;
 • 12-16 év közötti gyermekek, akik 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek;
 • átutazók, ha a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét;
 • határmenti ingázók, amennyiben szerződéssel igazolják munkaviszonyukat a másik országban;
 • tanulmányi / vizsga céllal belépő tanulók, hallgatók (kiskorúak esetén kísérőik is);
 • munkavégzés céljából utazó, 2,4 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű teherszállító vagy 9 főnél nagyobb személyszállító járművet vezető hivatásos sofőrök, amennyiben fel tudnak mutatni egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet (amennyiben más kivétel nem vonatkoztatható rájuk – pl. nincsenek beoltva);
 • vörös zónából érkező, sportversenyen, kulturális, vagy művészeti rendezvényen résztvevő delegációk tagjai, akik 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR teszteredménnyel rendelkeznek és kizárólag az adott eseményen vesznek részt.

Az Európai Unió polgárai – így magyar állampolgárok is -, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai az oltás tényét, a betegségen való átesést, illetve a negatív teszteredményt az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tudják igazolni. Harmadik ország állampolgára esetén az oltás tényét, a betegségen való átesést, illetve a negatív teszteredményt az oltást/tesztelést elvégző egészségügyi intézmény igazolása kell tartalmazza angolul és az adott ország nyelvén.

Magyar állampolgár más ország területéről az adott ország zónabesorolásának megfelelő korlátozásokkal léphet be. Zöld zónából beutazó bármely magyar állampolgár, illetve a sárga, vagy vörös zónából beutazó 12 éves kor alatti magyar állampolgár gyermekek korlátozásmentesen utazhatnak be.

A magyar „védettségi igazolványt” a hatóságok sem az oltottság, sem a betegségen való átesés esetében sem fogadják el.

A harmadik oltáshoz jelenleg nem kapcsolódnak plusz kedvezmények.

b. Kell-e teszt? Nem. (Magyarország jelenleg része a „vörös zónának”.  A kivételeket az a. pont tartalmazza.)

Amennyiben az a. pont alatt részletezett más kivételek nem feleltethetők meg (pl. rendelkezik a beutazó személy oltással), akkor sárga zónából (Magyarország ilyen) 12 éves kor felett egy darab, 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR teszteredmény szükséges a karanténmentes beutazáshoz.

Amennyiben az a. pont alatt részletezett más kivételek nem feleltethetők meg, akkor vörös zónából 12 éves kor felett egy darab, 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR teszteredmény szükséges a karanténmentes beutazáshoz. Ezen személyek legfeljebb 72 óráig maradhatnak az országban, ezután karanténba kerülnek.

Az Európai Unió polgárai – így magyar állampolgárok is -, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai a negatív teszteredményt az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tudják igazolni. Harmadik ország állampolgára esetén a negatív teszteredményt a tesztelést elvégző egészségügyi intézmény igazolása kell tartalmazza angolul és az adott ország nyelvén.

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Vannak. 

A beoltott személy a teljes oltási folyamat befejezését követő 10. napot követően korlátozásmentesen beutazhat, függetlenül a kiinduló ország zónabesorolásától. Ez kétfázisú oltás esetén a második dózist, egyfázisú oltás esetén az egyetlen dózist jelenti.

 • Az Európai Unió polgárai – így magyar állampolgárok is -, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai az oltás tényét az uniós digitális Covid-igazolvánnyal tudják igazolni. Harmadik ország állampolgára esetén az oltás tényét az oltást elvégző egészségügyi intézmény igazolása kell tartalmazza angolul és az adott ország nyelvén.
 • Az alkalmazott oltóanyagra vonatkozóan nincs megkötés.
 • A magyar „védettségi igazolványt” a hatóságok nem fogadják el.

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kerülnek karanténba a sárga, vagy vörös zóna országaiból beutazva. (12 éves kor alatt korlátozásmentesen utazhatnak be gyermekek, míg 12 éves kor felett, 16 éves korig 1 db 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges a karanténmentes beutazáshoz). 

A belföldön érvényesülő kedvezményekről lásd a 3. pontot.

e. Karanténkötelezettség: Van. (Magyarország jelenleg része a „vörös zónának”. A kivételeket az a. pont tartalmazza.)

14 napos karanténba kell vonulniuk a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített vörös, vagy sárga zónából érkezetteknek. Ez alól az a. pontban felsorolt esetek képeznek kivételt.

Sárga zónából beutazva a karantént elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek karanténba kerülésük után bármikor elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív. Vörös zónából beutazva a karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR tesztjük eredménye negatív.

Különleges esetekben (születéssel, házasságkötéssel vagy elhalálozással kapcsolatos családi eseményeken való részvétel, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés, az ország elhagyása, stb.) igazoló okiratokkal alátámasztott egyéni kérelemre, a megyei Közegészségügyi Igazgatóság személyre szóló határozatával sor kerülhet a karantén ideiglenes felfüggesztésére.

A román egészségügyi minisztérium nyilvántartása a PCR-tesztet végző intézményekről elérhető az alábbi linken.

f. Üzleti célú beutazás feltétele: 

Az általános beutazási feltételek érvényesek üzleti célú beutazás esetében is.

g. Tranzitálási szabályok: a belépéstől számított 24 órán belül el kell hagyni Románia területét.

h. Kiutazás az országból:

Valamennyi nyitott határátkelőhelyen.

i. Beutazás Magyarországra:

A pandémiás időszakban a Magyarországra történő beutazás rendkívüli szabályait a 408/2020. Korm.rendelet foglalja össze, melynek végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. A rendelet egyes pontjainak értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/covid-19-utazasi-informaciok/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a 

Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatos aktuális információ itt található. 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: klikk ide

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem   

3) Romániába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés, szolgáltatások igénybevétele:

A lakáson kívül minden nyilvános nyílt és zárt térben, (pl.: utcán, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, megállókban, rendezvényeken, munkahelyen) kötelező 5 éves kor felett az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése.

2021. október 25-től 12 év felett csak oltottságot, vagy átesettséget igazolva lehet belépni a legtöbb nyilvános zárt térbe (pl. plázákba – az ezekben található összes üzletbe is-, szállodákba, vendéglőkbe, kávézókba, színházakba, mozikba, fitnesztermekbe, beltéri uszodákba, szerencsejáték-üzletekbe, játéktermekbe és játszóházakba is). Ez alól csak a nem kereskedelmi központokban található élelmiszerboltok és gyógyszertárak, valamint a benzinkutak és templomok mentesülnek. A közintézményekbe negatív teszttel is be lehet lépni. Zárva tartanak a bárok, klubok és szórakozóhelyek, míg a magánrendezvények (pl. esküvők, ünnepségek), képzések, workshop-ok, konferenciák szervezése tilos. Csak nézők nélkül lehet sportrendezvényeket tartani. Az üzletek és szolgáltatók csak 05:00 és 21:00 között tarthatnak nyitva.

22:00 és 05:00 között országos kijárási korlátozás van érvényben, mely alól csak az oltottak, vagy a betegségen átesettek mentesülnek, vagy akik igazolni tudják, hogy rendkívüli indokkal hagyják el lakhelyüket (munkaügyben, sürgős orvosi ellátás miatt, átutazóban vannak, oltakozni mennek, gyermeküket kísérik, idős, beteg, sérült hozzátartozóiknak segítenek vagy egy családtag halála miatt intézkednek).

Az Európai Unió digitális COVID igazolásával szükséges igazolni az oltottságot, a negatív tesztet (72 óránál nem régebbi PCR típusúval, vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt típusúval), illetve a megelőző 15-180 napban diagnosztizált COVID-19 betegségből való felgyógyulást. Az oltásnál egyfázisú oltásnál az egyetlen, kétfázisúnál a második oltás után el kell telnie 10 napnak. Akik olyan államból érkeznek, melynek hatóságai nem állítják ki az EU digitális COVID igazolását, vagy azon igazolással kompatibilis dokumentumot, azok olyan dokumentummal kell rendelkezzenek, mely papír, vagy elektronikus formában bizonyítja az oltottságot, a teszt meglétét, vagy a vírusfertőzésből való felgyógyulást.

Az otthoni karanténban lévőknek folyamatosan figyelniük kell egészségi állapotukat. Nem hagyhatják el a lakhelyet, nem fogadhatnak látogatót, kerülniük kell a kapcsolatot másokkal. Szigorú higiénés szabályokat kell betartsanak (kézmosás, felületek tisztítása, lehetőleg szájmaszk használata, alapos szellőztetés) A tünetek esetleges jelentkezésekor értesíteniük kell az egészségügyi szolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon, amely biológiai mintavételezés után intézkedik a további ellátásukról. 

A karantén, vagy a helyi korlátozások szabályainak megsértését szigorúan szankcionálják a hatóságok. 

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. 

A járványról szóló aktuális adatokat román Kormány tájékoztatási portálján, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.