A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1. A világjárvány miatt nem javasoljuk a külföldre utazást! Az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet 2021. július 1- jén lépett hatályba. Azóta az EU mindegyik országa ki tudja állítani állampolgárai és lakosai számára az uniós digitális Covid-igazolványt, amely az EU egész területén ellenőrizhető. Így az Európai Unió tagállamai, valamint az igazolványt elfogadó EGT-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc biztonsági besorolása a II- es kategóriába került. 

További hasznos információt az uniós digitális Covid-igazolványról itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A világjárvány miatti korlátozó intézkedéseket visszavonták, így korlátozás nélkül lehet beutazni az országba.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen. 

b. Kell-e teszt? Nem. 

c. Kell-e regisztrálni? Nem. 

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincsenek. 

e. Karanténkötelezettség: Nincs. 

Egyéb hasznos infó:

A beutazási és belföldi intézkedésekkel kapcsolatos fontosabb hivatalos hírforrások (román nyelven):

2. Kiutazás az országból:

Valamennyi nyitott határátkelőhelyen.

3. Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkat http://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a koronavirus@1818.hu címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a koronavirus@bm.gov.hu címen. 

4. Romániába látogatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

Maszkviselés, szolgáltatások igénybevétele:

A lakáson kívül minden nyilvános nyílt, vagy zárt térben, (pl.: utcán, üzletekben, tömegközlekedési eszközön, megállókban, rendezvényeken, munkahelyen) javasolt 5 éves kor felett az orrot és a szájat is eltakaró védőmaszk viselése. Javasolt az egészségügyi maszk, vagy FFP2 minősítésű maszk használata.

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. 

A járványról szóló aktuális adatokat román Kormány tájékoztatási portálján, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.