„Azt szeretném, ha a mostani ünnep az egész település ünnepe lenne és hazahívná az elszármazottakat, hogy együtt lehessenek a családok” – jelentette ki a városnapok nyitórendezvényén Molnár Tibor szentegyházi polgármester. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok tehetséges fiatal él a kisvárosban, akik megérdemlik az elismerést. Éppen ezért a gálaest részeként jutalomban részesültek a jól tanuló diákok és az élsportolók.

Elsőként Szabó László önkéntes tűzoltó, az egykori szentegyházi vasgyár részlegvezetője vehette át a helyi önkormányzat által megítélt Pro Urbe-díjat. Őt önfeláldozó, tenni akaró, szigorú, de jószívű és tudásszomjjal telített emberként írta le laudációjában tűzoltótársa, György Attila, aki gyerekkora óta ismeri a díjazottat. Szabó László kijelentette, szülei arra tanították, hogy mindig tenni kell valamit a közösség fejlődéséért. Úgy érezte, a kitüntetést nem magának, hanem az őt sok esetben hétvégéken is nélkülöző családjának, illetve azon kollégáinak és barátainak köszönheti, akikkel együtt dolgozik.

Kelemen Szabolcs unitárius lelkipásztor szerint hatalmas szerepet játszik a helyi fiatalok és közösség összefogásában Buzogány Mózes öntőmester, az egyházközség egykori gondnoka, akit tevékenységeiért szintén Pro Urbe-díjjal jutalmazott a városvezetés.

Farkas Balázs, ideiglenes ügyvivő

A városnapi rendezvények kiemelt programja volt még a Gábor Áron Művelődési Házban megnyitott trófeakiállítás, a Kanadából nemrég hazaérkező Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépése, illetve a városi tömegfutás. A felsoroltakon kívül számos más kulturális- és sportesemény, előadás, valamint koncert is volt a Szentegyházi városnapokon. A filiseket Molnár Tibor polgármester és dr. Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője köszöntötte.

Szöveg: Székelyhon, csikszereda.mfa.gov.hu

A fotógaléria ide kattintve tekinthető meg.