Ökumenikus Istentiszteletet, valamint az 500 évvel ezelőtti reformáció egyháztörténeti kulisszáiról megtartott előadást szervezett október 20-án a csíkszeredai evangélikus egyházközség Ft. Bálint Emil plébános, Nt. Szathmáry Szilárd református, Nt. Solymosi Alpár unitárius és a házigazda, Nt. Tamás János evangélikus lelkipásztor részvételével.

Az eseményen Kőrösi Viktor Dávid konzul mondott köszöntőt. Elhangzott, a vallásszabadság tordai meghirdetése hosszú távon az egymásra való figyelem, egymás megértésének természetszerűsége ügyét szolgálta Erdélyben és a Kárpát-medencében, minden kezdeti nehézség, jellemzően nemzetiségi politikai indíttatású konfliktus ellenére. „Erdély így válhatott a tolerancia földjévé, melyen hitek, gondolkodások megférnek egymás mellett, másképpen fogalmazva: a következő évszázadokban lehetővé vált más, a bibliamagyarázaton felülálló szempontok előtérbe helyezése. Ez a szempont pedig az összefogás a nemzeti érdekek mentén” – jelentette ki a konzul.

Dr. Kolumbán Vilmos József lelkipásztor, egyetemi professzor „Reformáció Európában” címmel tartotta meg előadását, mely során a hallgatóság betekintést nyerhetett a reformáció kevésbé közismert pillanataiba, illetve korabeli kontextusba kerültek Luther Márton, Ulrich Zwingli és Kálvin János vitái, valamint gondolkodásuknak a 16. századi Európa-politikára gyakorolt hatásai.

 

A képgaléria ide kattintva tekinthető meg.