Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban címmel szerveztek szakmai konferenciát kedden Csíkszeredában, ahol az érdekeltek óvodafejlesztéssel kapcsolatos információkhoz juthattak. 

A Magyarország Kormányának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második szakaszában, az ingatlanberuházások és -fejlesztések (óvodák, bölcsődék), külső játszóterek, zöldövezetek kialakítása mellett hangsúlyos szerepet kap az óvodapedagógusok képzése, módszertani kiadványok készítése, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések szervezése. A Miniszterelnökség által gondozott program erdélyi megvalósulásának stratégiai partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az erdélyi szakmai fejlesztési programsorozat keretében az Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban címmel szerveztek szakmai konferenciát kedden a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

Az esemény az óvodafejlesztési program részeként az óvónők továbbképzéseinek tájékoztató rendezvénye volt, ahol az érdekeltek minden olyan információ birtokába juthattak, ami óvodafejlesztés terén a közeljövőben a romániai magyar óvodákban várható. A konferencián HIRDETÉS bemutatták a Magyar saroknak nevezett fejlesztőcsomagot, amely 35 készségfejlesztő játékot, mesés- és mondókáskönyvet tartalmaz. Magyar sarkot kap minden romániai magyar óvoda

Mindez egy kisszekrény méretű polcra helyezhető ki, és minden olyan romániai óvoda kap egyet, amelyben magyar nyelven is zajlik oktatás. Lukács Bence Ákos konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkatársa elmondta, az óvodafejlesztési program elindításának a célja, hogy megerősítse az identitásmegőrzés első lépcsőfokának számító anyanyelvi óvodai oktatást. Mint fogalmazott, a magyar kormány elkötelezett, hogy a módszertani megújuláshoz is megadja a szükséges segítséget. Vârtic Mayla Júlia, az oktatási minisztérium tanácsosa kiemelte, a Magyar saroknak nevezett fejlesztőcsomag nagy ajándék a gyerekek számára, hiszen hozzájárul az értelmi és érzelmi fejlődésükhöz. 

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke részletesen ismertette az Óvodafejlesztési Program tervezetét, bemutatva annak elemeit: óvodák építése, kül- és beltéri fejlesztések, modern eszközök beszerzése, és nem utolsó sorban a szakmai fejlesztés. 

A keddi rendezvény rövid kulturális műsorral indult: a csíkszeredai Napocska óvoda gyerekei mutatták be műsorukat, amelyet Nyírő Ibolya és Máthé Tünde óvónők tanítottak be. Ezt követően szakmai konferenciák kezdődtek. A konferenciát ezután Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, valamint Kolozsváron is megszervezik.

Molnár Rajmond - szekelyhon.ro