Játszóteret avattak szerdán a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola óvodájában a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként. 

„Ahol iskolát, óvodát vagy éppenséggel játszóteret építenek, ott bíznak a jövőben” – mondta az avatóünnepségen Lőrincz Zoltán iskolaigazgató. Kiemelte, a játék nagyon fontos része a gyermekek életének, ezáltal fejlődik a személyiségük, társadalmi és szociális készségeik. 

Épp ezért fontos a magyar kormány támogatása, hiszen a romániai közoktatási rendszer igencsak elhanyagolt részébe fektet be, az óvodákba. Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja hangsúlyozta, az óvodafejlesztési program egyre inkább „örömprogrammá válik”, hiszen öröm a gyermekeknek, a szülőknek és az egész közösségnek.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke gratulált a csíkszentsimoni iskola vezetőségének a sikeresen elbírált pályázatukért s előrevetítette, további fejlesztések várhatók a jövőben a térség óvodáira . Ez a játszótér a magyar kormány ajándéka karácsony előtt” – fogalmazott Burus. Kozma István polgármester reményét fejezte ki, hogy a játszótér hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben „minél több magyar gyerek játsszon a községben”. 

Mint ismert, Magyarország Kormánya, valamint a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programban ingatlanberuházásokat és fejlesztéseket végeznek, külső játszótereket, zöldövezeteket építenek.A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) gondozásában zajló programban összesen 223 játszóteret telepítenek Erdély különböző településeire, ebből 32 Maros, 40 pedig Hargita megyébe kerül.

Molnár Rajmond - Székelyhon

Fotók: Gábos Albin