Iskola- és munkaszüneti nappá nyilváníthatják május 31-ét, a csíksomlyói pápalátogatás előtti napot Hargita megyében. Az erre vonatkozó kérést már továbbították az illetékeseknek – derült ki a katolikus egyház képviselőinek csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Csíkszeredában is beszámoltak csütörtökön a szentatya csíksomlyói látogatását előkészítő bizottság sajtófelelősei, a történelmi eseményre való regisztráció menetéről és a további fontos tudnivalókról. Oláh Zoltán, Bodó Márta, Szőcs Csaba és Veres Stelian ismét kihangsúlyozta: március elsejétől, azaz mától megnyitják az online regisztrációt a www.pontifex.ro oldalon Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására. A kerítéssel körbevett, több mint tíz hektáros biztonsági övezetbe csak a regisztráció által igényelt belépővel lehet bejutni. 

Kizárják az autókat A sajtótájékoztatón elmondták, a tervek szerint március 31-ig lehet jelentkezni az eseményre, szükség esetén azonban pár nappal meghosszabbítják a határidőt. A pontifex.ro oldalon csoportos és egyéni regisztrációra nyílik lehetőség, az erre vonatkozó űrlap kitöltése pedig egyszerű, és csak pár percet vesz igénybe. A személyes adatok és a csoportlétszám mellett azonban azt is meg kell jelölni, hogy mivel érkezik az illető (autóbusszal, vonattal, autóval vagy gyalog), illetve azt is, hogy melyik irányból (Alcsík, Gyimesek, Felcsík vagy Székelyudvarhely). 

A regisztrálókat később szektorokba osztják be, utóbbiak kialakítása azonban még várat magára, hiszen nagyban befolyásolja ezt a jelentkezők létszáma. Annyi tudható egyelőre, hogy biztosan lesz külön szektor az áldoztató papok, a szerzetesek és a diákok számára, de a további pontos beosztás csak a későbbiekben körvonalazódik. 

A regisztrálóknak továbbá a későbbiekben e-mailben küldenek majd a szervezők egy vonalkódos belépőt, amit mindenkinek ki kell nyomtatnia. Ezzel egy személy egyetlen alkalommal léphet át a Kis- és Nagysomlyó-hegy köré építendő kerítésnél elhelyezett beléptető kapuknál. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kérdésünkre arra is kitért, hogy már a látogatást megelőző napon, azaz május 31-én lezárják a várost a forgalom előtt. 

Hozzátette, ezt a csíkszeredai önkormányzat felügyeli majd, de úgy tudja, hogy már a reggeli órákban érvénybe lép a korlátozás, amely szerint nem lehet majd autóval közlekedni Csíkszeredában. Ez alól csak a katasztrófaelhárítási egységek járművei képeznek kivételt. Borboly továbbá azt is elárulta, hogy a lezárás és a várható nehézkes ügyintézés miatt kérték a május 31-ei péntek tanítási- és munkaszüneti nappá nyilvánítását a megyében. Az erre vonatkozó kéréseket már továbbították a tanfelügyelőséghez, az illetékes minisztériumhoz, illetve a kormányhoz is.

Iszlai Katalin - Székelyhon