6 Dec

Emlékezni kell, és jó dolog, hogy emlékezetünkbe tartsuk azokat a mozgalmas eseményeket, amelyek a második világháborút követték. Mint ismeretes, az akkori Magyarország területéről körülbelül nyolcszázezer embert hurcoltak el a Szovjetunióba – mutatott rá Szilágyi Árpád, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Hargita megyei szervezetének elnöke. 

Csige Sándor Zoltán vezető konzul átadta Zsigmond Barna Pál főkonzul üdvözletét az emlékezőknek, majd elmondta, sokat beszélhetünk a Gulágról, és minden, amit elmondunk, fontos, mert segít abban, hogy ez a borzalom ne merülhessen a feledés homályába. Ezt követen a Gulág Emlékbizottság üzenetét tolmácsolta. „...hogy ne legyen hallgatás, és ne merüljön feledésbe mindaz, ami a magyarsággal 1944-ben és az azt követő néhány esztendőben történt, Magyarország Kormánya a 2015. évet Gulág Emlékévvé nyilvánította, tudván azt, hogy ez az a szó, amely a határainkon kívül is az embertelenség, a félelemterhes kommunista terror, a sztálini önkény szinonimájaként ismert (…) Legyen tehát ez az emlékév – amely 2017. február 25-éig tart – mementó és erőt, hitet adó valamennyiünk számára, akik tudjuk: múltunk hiteles ismerete nélkül nem építhető a jövő, a múlt áldozatai emlékének megőrzése nélkül elveszítjük nemzeti múltunk egy darabját” – állt az emlékbizottság üzenetében.

A vezető konzul beszéde után Adorján Sándor egykori hadifogoly Milyen is az a Szibéria? című emlékirataiból olvasott fel egy részletet Szekeres Adorján. A megemlékezés végén Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége és az1956-os Magyar Nemzetőrség részéről koszorúkat helyeztek el a szobornál.

A csíkszeredai rendezvény után a Hargita Megyei POFOSZ-tagok közösen utaztak Sepsiszentgyörgyre, ahol a Kovászna Megyei POFOSZ-tagokkal együtt megemlékezéssel és koszorúzással adóztak a kommunizmus áldozatainak a „munkaszolgálatra-málenkíj robotra” elhurcolt honfitársaink emlékének.

A helyi „Terror háza” épületében megtartott konferencián Tóth-Birtalan Csaba alpolgármester köszöntője után Benkő Levente történész, dr. Kósa István a Sapientia EMTE dékánhelyettese, Szilágyi Árpád, Hargita és Török József Kovászna Megyei POFOSZ elnökök tartottak előadást. A koszorúzást és a konferenciát a témához kapcsolódó versek és prózarészletek elmondása tették ünnepélyesebbé.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők IDE KATTINTVA.
Szöveg: Székelyhon, www.csikszereda.gov.hu