A zarándokok biztonsága érdekében Csíkszereda Önkormányzata idén is forgalomkorlátozást, a búcsú napján pedig – a már megszokott helyszíneken – teljes útlezárást rendelt el. 

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat május 17-án, pénteken 22 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a többségüket a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják. A Szék útja, a Kissomlyó, Nagymező és Kájoni János utca forgalomkorlátozása ugyanakkor vasárnap 16 óráig érvényben marad.

A búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban:

Szék útja – teljes hosszában
Nagymező utca – teljes hosszában
Kissomlyó utca – teljes hosszában
Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig
Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforghalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon
Haladás utca – teljes hosszában 
Kertészek utca – teljes

Az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik. A nyugati irányból, Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal, az Akác, a Fürdő és a Baromtér utcákban, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak. Idén már a Hargita utca két oldalán is parkolhatnak, a négysávos szakaszon.

A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők a terelőút két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak.

A Háromszék irányából jövő zarándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak.

A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon.

Figyelembe véve, hogy a búcsú helyszínén a lovak és a szekerek jelenléte életveszélyes helyzeteket teremthet, a tavaly bejáratott módszer szerint a szekerek a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyók pusztája jelöltek ki „parkolóhelyeket”. 

A vásárosok a tavalyi jól bevált rendszer szerint csak a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között.