Kilencedik alkalommal rendezték meg április 7-8-án a regemondó vetélkedő országos döntőjét. A marosvásárhelyi rendezvényen 32, Erdély minden részéről érkező kisdiák mutatott be egy-egy, a szülőföldhöz kapcsolódó legendát. 

A verseny megyei szakaszán első díjat nyert Péter Kriszta, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanulója, így ő ment tovább az országosra, és ott is első lett. Liszkovics Irma tanítónő elmondta, Kriszta szeret versenyekre járni, népdalokat énekelni, ő maga választott ki három mondát, amelyek közül végül a Szent László füve címűre esett a választás.

A zsűri döntése értelmében a Napsugár-különdíjat a nagyváradi Balog Bence Áron, az erdőszentgyörgyi Nagy Paula Ibolya, a temesvári Borbély Apor Levente és a kisiratosi Tiba-Fischer Eszter kapták. Dicséretben a backamadarasi Fejér Johanna, a marosvásárhelyi Nicolae Bălcescu Általános Iskolába járó Nagy Izabella, a csíkdánfalvi Dobos Rita és a kézdivásárhelyi Ranc-Gyárfás Gergő részesült. A harmadik díjat a kovásznai Jakucs János Tihamér érdemelte ki, második helyezést a Krasznából érkezett Papp Alexandra Katalin ért el.

A rendezvényen fellépett a balavásári Vásár Néptáncegyüttes. A csoport tagjai Nyárád-menti táncokkal tették ünnepivé a hangulatot.

A verseny támogatója volt Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa. Külképviseletünk részéről Kőrösi Viktor Dávid konzul mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott: "mondáink nem csak a régi nagy királyaink misztikus világába kalauzolják el a gyermeket és felnőtteket egyaránt, de általuk megismerhetjük néprajzunkat, történelmünket, s jó erkölcsre tanítanak".

Szöveg: Székelyhon, E-Népújság, csikszereda.mfa.gov.hu