Szombaton kettős ünnepet tartottak Feldobolyban: a helybeli Kulturális és Közösségi Egyesület szervezésében székely zászlót vontak fel, illetve felavatták a felújított, az országzászlónak egykor helyet adó világháborús emlékművet.

A Székely Nemzeti Tanács által adományozott székely zászlót a református templom szomszédságában vonták fel. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta: alig néhány nap múlt el azóta, hogy Románia szenátusa immár harmadik alkalommal elutasította Székelyföld autonómiastatútumát, de mindazt, amit az autonómiáért teszünk, az hitből és kötelességvállalásból fakad: a székely zászló a szabadság jelképe, és a szabadság, amely az emberi lény veleszületett méltóságából fakad, Isten ajándéka.

Székely Róbert református lelkész gondolatai és a székely himnusz eléneklése után az ünneplő közösség elsétált a Hármashalomhoz, ahol az egykori országzászló talapzatánál és a világháborús hősök emlékművénél folytatódott a rendezvény, a jelenlévőket Kónya Antal alpolgármester üdvözölte.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte: „Legyen bármiképp is, a magyarok közösségét azok alkotják, akiket hagyományok, közös történelem, közös nyelv fon egybe. Azok alkotják a szellemi Magyarországot, akiknek szívében él az ország. A zászló most is, mint akkor: lobog. És mi is fogunk diadalmaskodni, mert szeretjük ezt a földet. Szeretjük Székelyföldet.”

Hadászi Gabriella, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzul asszonya felszólalásában megerősítette: a háromszéki emberek a legnagyobb áldozatot hozták a nemzetért, a hazáért, hiszen vérüket áldozták, ezért minden magyar hálás.
A székelység hisz a jövőben, tette hozzá, ebben a hitben elkötelezett partner a mai magyar kormány, amely vallja, „hogy bár vannak vesztett csaták és háborúk,  elvesztett ügy nincs”.

 

Az ünnepségen felszólalt Kis József, Zágon község polgármestere is, aki a zágoni országzászló hányatott sorsát ismertette, végül Balogh Zoltán kézdi-orbaiszéki református esperes mondott áldást. A lécfalvi gyerekek műsorával, majd a magyar himnusz közös eléneklésével ért véget a rendezvény – áll a megyeháza közleményében.

Háromszék