Először láthatja a csíkszeredai közönség a tizenegy éve Hajdú (Szász) Katalin, a művész egyik felesége által a Csíki Székely Múzeumnak adományozott húsz Szász Endre-alkotást, valamint a múzeum által tőle vásárolt két olajfestményt is – mondta el a megnyitón az est házigazdája, Gyarmati Zsolt múzeumigazgató.


A kiállítás nagy részét a Szász Lula (a művész egy másik felesége) által a miskolci Hermann Ottó múzeumnak adományozott alkotásokból válogatták. „Ha kultúráról művészetről beszélünk, nyugodtan kijelenthetjük: a magyar kultúrában egy nyelvet beszélünk, a magyar kultúra nem ismer határokat. Igen, a művészetnek, a kultúrának a személyes élményen túl közösségépítő ereje is van, és a benne rejlő közösségépítő erő mértéke, hatása felbecsülhetetlen, közgazdasági értelemben nem mérhető (…) Ma Szász Endre valóban hazatért szülővárosába, igaz, csupán a képei által. Mert sikeres bárhol lehet az ember, de leginkább otthon tehet a közösségért” – fogalmazott Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja. 

web2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta, második alkalommal tartanak Szász Endre műveiből kiállítást Csíkszeredában. „A mi kulturális életünk 2004 júniusa után Szász Endrével kezdődött. Akkor kezdődött el Szász Endrének az újrahonosítása, újra megismertetése” – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a művészről utcát is elneveztek.

web1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Szász Endre nevét minden magyar ismeri, és nevének hallatán képek jutnak eszünkbe. Szépirodalmi illusztrációk, porcelántárgyakat díszítő rajzok, bakelit lemezborítók, bélyegek stb. A legtöbbünk otthonában fellelhető egy olyan tárgy, ami az ő kézjegyét viseli. Szász Endre művészete az életünk része. Ha készülne egy olyan felmérés, hogy kik azok a magyar képzőművészek, akik benne élnek a vizuális emlékezetünkben, biztos vagyok abban, hogy Szász Endre benne volna az első ötben, de az is lehet, hogy az első háromban. De ha egy olyan listát írnánk össze, hogy vajon kik a legvitatottabb magyar mesterek, akkor valószínűleg ugyancsak dobogós helyen végezne. És ez nemcsak napjainkban van így, hanem a legelső pillanattól kezdve, ahogy ő felbukkant a művészeti életben. Kapott nagyon szép elismeréseket, és kapott nagyon éles kritikákat is. Egyesek méltatták, mások kifejezetten korholták.

web3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szász Endre művészetének a megítélése szakmailag ellentmondásos, de az bizonyos, hogy az ő tehetségét soha senki nem vitatta. Virtuóz rajztudását, technikai készségét, összetett emberábrázolásra és transzponálásra való képességét, a hangulatteremtő erejét még legádázabb kritikusai is elismerték. Zseni volt” – véli Pirint Andrea, a kiállítás kurátora. A tárlat január tizenötödikéig látogatható.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők IDE KATTINTVA.

Szöveg: Székelyhon