Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere köszöntőbeszédében kiemelte, a tanulmánykötet egy hiánypótló tudományos munka, amely megjelenéséhez nyolc személyből álló tudóscsapatra volt szükség. Korokon átívelő, ezer esztendőt áttekintő tanulmánykötet született. Valós történelmi tényekre támaszkodva az Árpád-kortól a második világháborúig mutatja be Székelyföld hadtörténetét – mondta. 

Mint fogalmazott, ez a könyv nem csupán magáért jelent meg, hanem azért, hogy szellemi alapját képezze a majdani szépvízi Székely Határőr Emlékközpontnak, amelyet a Dajbukát-házban szándékszanak létrehozni a jövőben. „Az emlékközpontban létrehozni kíván kiállítás átfogóan mutatja majd be a székelység határvédelemben betöltött szerepét. A központ létrehozásának a könyv megjelenése az egyik mérföldköve, amelyet még nagyon sok munka követ az átadásig” – zárta mondandóját az elöljáró. 


Ragaszkodás a hagyományokhoz Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője szerint a tanulmánykötet megjelenése jó példája a székelységnek a nemzethez, a múlthoz, illetve a hagyományokhoz való ragaszkodásához, amely évszázadokon keresztül hozzájárult, hogy őseink helyt álljanak a végeken, megvédjék az országot. „Talán nem beszélhetnénk ezeréves, illetve ezerszáz éves Magyarországról, ha a székely határőrök nem védik meg a hazát, nem járulnak hozzá a nemzet fennmaradásához” – fejtette a főkonzul. 

A nemzet ma is él „Hiánypótló munkával gazdagodott a magyar történelemtudomány” – szólt a jelenlévőkhöz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Kiemelte, az elmúlt évszázadok nehézségei és minden balsors ellenére ez a nép kitartott, s bár a történelmi Magyarország területe kétharmadára csökkent, a népesség egyharmada határon kívülre rekedt, a nemzet ma is él. Ma is egy olyan Magyarországban bízhatnak, amely kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a határon kívül élők meg tudják tartani magyarságukat, gyermekeik magyar iskolába járhassanak, az életüket teljes értékűen, magyarként élhessék meg – fogalmazott. A köszöntőbeszédek után a tanulmánykötet tartalmát ismertették a jelenlévőkkel, ezt követően állófogadást tartottak.

Molnár Rajmond - szekelyhon.ro