Visszatérő vendég Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Székelyföldön: legutóbb vasárnap tartózkodott a térségben, amikor Madéfalván részt vett a helyi óvodaudvar ünnepélyes átadásán. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg. 

Egy esztendővel ezelőtt adták át a madéfalvi óvodát, amelynek kibővítését közel 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány, és amelynek köszönhetően tágas, korszerű és kiválóan felszerelt épületben kezdhették meg a tavalyi tanévet a helyi gyermekek. Az esemény után egy esztendővel a madéfalvi óvoda rendkívül jól felszerelt udvarral bővült, olyan térré vált, amely valóban élményt nyújt a gyerekeknek – ezt a létesítményt avatták fel vasárnap. 

Az esemény szentmisével kezdődött, majd ezt követően az óvodaudvaron zajlott az ünnepség. Szentes Csaba madéfalvi polgármester szerint azért különleges az óvodaudvar avatása a község életében, mert „a mi generációnk úgy nőtt fel, hogy nemhogy óvodaudvarunk nem volt, hanem óvodánk sem. Mindig úgy oldották meg, hogy valamelyik épület – a régi kultúrház, majd az új kultúrotthon vagy a plébánia, esetleg az iskola – egyik szobájába betették. Ez a kérdés mindig így volt kezelve. 

Épp ezért bennünk élt az a fogadalom, hogy a mi gyerekeinkért ilyen tekintetben is sokkal többet kell tegyünk.” Szilágyi Péter: mindig szeretettel fogadnak minket Az esemény díszvendége Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt, aki Magyarország kormánya, illetve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nevében üdvözölte az egybegyűlteket. 

„Jó ide visszatérni. Mondhatom, hogy immáron több évtizede járok ide Madéfalvára, és mindig azt érzem, hogy szeretettel fogadnak minket – mintha hazaérkeznék ide. Jó megtapasztalni azt, hogy valóban él a nemzeti összetartozás itt. Tizenhárom éve dolgozom Potápi államtitkár úrral, illetve Bonyhádon jártam gimnáziumban, és ott az ember magába szívja a bukovinai székelység és a teljes székelység történetét.

Másrészt az ünnepi szentmise alatt nagyon sok értékes gondolat elhangzott, bennem több is megmaradt. Az egyik az, hogy ragaszkodnunk kell az anyaföldünkhöz. A magyar kormány 2010 óta azt a nemzetpolitikát folytatja, amelynek középpontjában pontosan ez áll: ragaszkodjunk szülőföldünkhöz, nemzetünkhöz, és ne határokban, hanem nemzetben gondolkodjunk. 2010 óta a magyar kormány is nemzetben gondolkodik, és próbál mindenhol segítséget nyújtani, legyen az akár anyagi, szakmai vagy más szellemi segítség” – fogalmazott a helyettes államtitkár, majd néhány számmal illusztrálta a magyar kormány óvoda- és bölcsődefejlesztési programjának hatékonyságát. 

„Az óvodaprogramunk 2016 óta tart, jelenleg pedig már a negyedik üteme zajlik. Eddig majdnem hatvanmilliárd forintnyi támogatás jutott szerte a Kárpát-medencébe, ez azt jelenti, hogy 155 bölcsőde vagy óvoda épült, 725 esetben felújítás és átalakítás zajlott, tehát közel kilencszáz olyan intézmény tudott megépülni vagy megújulni, ahol magyar gyerekek tudnak szellemi és lelki táplálékot felvenni. Ilyen szempontból is kitűnő helyre érkezett a magyar forrás Madéfalvára, ahol korábban egy nagyon szép óvoda készült el, most pedig szép lett a felavatott udvar is. Nagyon szépen köszönöm, hogy a mai napon itt vagyunk, erősítjük a közösséget, és azt is, hogy ahogy eddig is, ezentúl is partnerek velünk” – zárta ünnepi gondolatait Szilágyi Péter. Az ünnepi beszédek után a gyerekek birtokba vehették a játékelemeket és a szabadtéri sportlétesítményt, az óvodaudvar megtelt élettel.

Székelyhon