A 175 éve elhunyt Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós, Kelet-kutató tiszteletére csütörtöktől szombatig tartó, változatos programokat felvonultató rendezvénysorozatot szervezett a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézeten kívül Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Város Polgámesteri Hivatala, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Arra törekedtek, hogy műfajilag is változatos kulturális rendezvényeket szervezzenek a jubileumon, így képzőművészeti kiállítás, valamint egy nemzetközi pályát bejárt, a magyar Kelet-kutatókról szóló tárlat, filmvetítés is várta a közönséget. Kovásznán és Csomakőrösön.

Csütörtökön 20 órától nyitották meg fáklyás felvonulással a Kőrösi Csoma Sándor Napokat Kovásznán, a központi Kőrösi-szobornál. Beszédet mond többek közt Gyerő József, Kovászna polgármestere, dr. Farkas Balázs ideiglenes ügyvivő, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Péter Arthur római katolikus plébános.

DR. FARKAS BALÁZS IDEIGLENES ÜGYVIVŐ

Pénteken nyitották meg A Kelet magyar kutatói című tárlatot a kovásznai művelődési ház Ignácz Rózsa termében. A kiállítást Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete és Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja nyitotta meg.

LUKÁCS BENCE ÁKOS KONZUL

A csomakőrösi rendezvények keretében nyitották meg a felújított Csoma-emlékszobát (a változások Irimiás Balázs nevéhez fűződnek). Dr. Flender Gyöngyi, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja megnyitóbeszédében aláhúzta: az emlékszoba átépítése új, messzire vezető távlatokat nyithat meg. Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője elmondta, eddig az új alapokat alakították ki az emlékszobában, de a munka folytatódik. Külön méltatta Bende Tamás lelkész hozzáállását, akinek sok munka köszönhető.

FLENDER GYÖNGYI KONZUL ÉS SZEBENI ZSUZSA IGAZGATÓ

A Csoma-emlékházban is friss kiállítás nyílt. Az Egy orbaiszéki katonarendi család lakáskultúrája a 18–19. század fordulóján című tárlatot dr. Pozsony Ferenc, dr. Kinda István kurátorok, valamint dr. Szőcsné Gazda Enikő állította össze.

 

A fotógaléria IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Szöveg: KrónikaHáromszék