A Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör és az Unitárius Nők Országos Szövetsége közös szervezésében emlékezett meg a vallásszabadság kikiáltásáról, 2018. május 5-én. A rendezvénynek helyt adó belvárosi unitárius templom zsúfolásig megtelt, a 400 főt meghaladó, népviseletbe öltözött nőszövetségi tagot és érdeklődőt Ft. Bálint-Benczédi Ferenc püspök, Nt. Simó Sándor esperes, Gálfi Árpád polgármester, Kőrösi Viktor Dávid konzul, Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, valamint Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte.

Ft. Bálint-Benczédi Ferenc püspök

A konzul beszédében elmondta: akik nem ragaszkodnak a hagyományaikhoz, szabadságukhoz, Istenükhöz, azok helyett jönnek olyanok, akik ragaszkodnak. Aki nem adja át ősei Istentől kapott nyelvét, meséit, furfangjait gyermekeinek és unokáinak, az eltűnik a világ színpadáról, s maradnak azok, akik átadják. Meg kell tudni védeni azt az igazságot, amiért őseink sokszor a szabadságukat és életüket adták”. Hozzátette, hogy az erős nemzettudat, a virágzó nemzeti kultúra, az összetartozás érzése erős Erdélyt és erős Magyarországot jelent, amiből az összes egyéb nemzetiség és vallási felekezet is profitál.

Kőrösi Viktor Dávid konzul

Az Istentiszteletet Nt. Solymosi Alpár csíkszeredai és Nt. Kelemen Szabolcs szentegyházi unitárius lelkész végezte, majd kulturális műsor következett. Az ünnepség végeztével az ünneplők átvonultak a Haáz Rezső Múzeumhoz, ahol egy unitárius klenódiumokat, templomi tartozékokat és dr. Gellérd Imre, a kommunizmus idején elüldözött erdélyi teológus életét bemutató tárlatot nyitották meg.

 

A fotógalériát ide kattintva tekintheti meg.

Fotók: Barcsa István