Zsúfolásig megtelt a csíksomlyói kegytemplom szombaton délelőtt azokkal a hívekkel és elöljárókkal, akik részt vettek Tamás József püspök és egykori osztálytársai aranymiséjén.

Az ünnepi szentmise elején versekkel köszöntötték a jubiláns papokat, majd Jakubinyi György érsek Tamás József püspök atyát köszöntötte azokkal a ma is időszerű szavakkal, amelyekkel tavaly március elsején, püspökké szentelésének 20. évfordulóján is illette. 

Felelevenítette, hogy Tamás Józsefet 1997-én március elsején szentelték püspökké a csíksomlyói kegytemplomban, ami nem is lehetett volna másképp, hiszen a Madéfalván született, Csíkszentsimonban felnőtt gyermek a csíksomlyói Szűzanya oltalma alatt áll. Arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy 1968. április 21-én a Gyulafehérvári Székesegyházban Márton Áron püspök 18 szerpapot szentelt pappá – 13 erdélyi, egy nagyváradi, két szatmári és két temesvári újmisést. HIRDETÉS Közülük sajnos az évek során már hatan meghaltak, egyesek betegeskednek, emiatt pedig nem tudott mindenki részt venni az aranymisén. Ezt követően Jakubinyi György röviden ismertette a püspök atya ötven évnyi munkásságát, amiért köszönetet is mondott, majd felolvasta a szenteltek anyakönyvéből mindazok nevét, akiket ötven éve szenteltek pappá.

Az érsek után Tamás József püspök is köszöntötte az egybegyűlteket, kifejezve örömét, hogy sokan eljöttek az ünnepre, hiszen mint fogalmazott, a megosztott öröm az dupla öröm. Azt is kifejtette, hogy ugyan heten tudtak csak jelen lenni az aranymisén, de a szentmisében megemlékeztek azokról is, akik már átlépték az örök élet kapuját, vagy más okból nem tudtak részt venni a szombati ünnepen. Ezt követően folytatódott az ünnepi liturgia, amelyet a kegytemplom kórusának éneke tett még szebbé. 

Az aranymise homíliájában Tamás József először arra mutatott rá, hogy generációjuk a kommunizmus elnyomása alatt nőtt fel és választott életpályát, esetükben a papi hivatást. 

Szüleiket talán csak a hitük, az Istenbe vetett bizalmuk motiválhatta, hogy gyermekeiket vallásos iskolába küldjék, engedjék. Felszentelésük után a papoknak vállalniuk kellett a megfigyelések, le-, illetve kihallgatások keresztjét – amelyeket egyesek könnyebben viseltek, míg másokat jobban megtörte, megviselte ez a sors. De később láthatták egy politikai rendszernek hirtelen összeomlását, amely nagy reményt keltett bennük, de mégsem hozta meg, amit szerettek volna. Népünk teljes újjászületése még nem valósult meg ‒ ezért még ma is fáradozni kell – mutatott rá a püspökatya. Hozzátette, hogy habár ma más nehézségekkel kell szembenézniük a lelkipásztoroknak, mint annak idején, ezek sem könnyebbek az évtizedekkel korábbi nehézségeknél, de amíg erejük van, és a Jóisten engedi, addig ők is tenni akarnak.

Az ünnepi szentmise végén Tamás József köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen formában közreműködött a szombati esemény létrejöttében. A záró áldás után, illetve a himnuszok eléneklését követően a kegytemplomból kivonultak az aranymisés lelkipásztorok, illetve az ünnepbe szép számmal bekapcsolódott papság.

Kömény Kamilla - Székelyhon

További képek megtekinthetőek itt.