Életre szóló élményt nyújtott a közönségnek és az alkotóknak egyaránt az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció. Augusztus 19-én a nyilvános főpróbán láthatta először a közönség az előadást, majd augusztus 24-ig öt alkalommal telt ház előtt, a Sepsi Arénában mutatják be a Szörényi–Bródy-alkotópáros legendás rockoperáját.

A székelyföldi produkció különlegessége, hogy első alkalommal száz százalékban élőben szólal meg, és minden szereplő, alkotó, közreműködő székelyföldi vagy székelyföldi származású. Vasárnap délben – már két bemutató után – a szervezők, a támogató önkormányzatok vezetői, a zenészek, művészek egy része sajtótájékoztatón összegezte a produkcióval kapcsolatos élményeit, gondolatait, és a folytatásról is beszéltek. 

Ezekben a napokban jó sepsiszentgyörgyinek, jó magyarnak lenni, fantasztikus erőt, energiát közvetített a produkció, amiből a következő évtizedekben is lehet merítkezni – mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád szerint bizonyíték az előadás arra, hogy az álmok valóra válnak, ha bátrak vagyunk, összefogunk, mindenki azzal foglalkozik, amihez a legjobban ért. A jogtulajdonosokkal a szerződés a nyilvános főpróba mellett öt előadásra szól, ám azt szeretnék, hogy ne csak 15 ezer néző részesülhessen ebben az élményben, jövő évben, augusztus 20-a alkalmából még legalább ugyanennyien láthassák a produkciót. Fontosnak tartják, hogy az összekovácsolódott csapat, a társulat együtt maradjon. 

Egyeztetnek a jogtulajdonossal, mert szeretnék, ha Erdély fővárosában, Kolozsváron, illetve a nemzet fővárosában, Budapesten nagyobb térben, még több ember előtt mutatkozhatna be a székelyföldi előadás. Veszprém Sepsiszentgyörgy testvérvárosa, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet nyerte el, ott is helye lenne a székelyföldi produkciónak, sorolta újságírói kérdésre a polgármester. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy Sepsiszentgyörgyhöz kössék az előadást, minden évben legalább 15 ezer ember láthassa, kulturális turizmus épülhessen rá, hiszen az István, a király rockopera egy nemzetpolitikai intézmény, amelyet folyamatosan újabb tartalmakkal lehet feltölteni. 

„Megoldottuk a szinte lehetetlent, száz százalékban élő produkcióval rukkoltunk elő. A négyszázfős csapat társulattá kovácsolódott össze, áldozatokat hoztak, hogy az apparátus tökéletesen működjön” – összegzett Dancs Zsolt producer, aki a közönségnek is megköszönte a megelőlegezett bizalmat, hogy rekordidő alatt megvásárolták a jegyeket. Hozzátette, a szerzőpárost és a rockoperát képviselő Rosta Mária jogtulajdonos, producerasszony régi álma, hogy erdélyi színészek is színpadra vigyék az előadást. Az előkészítési folyamat és a színpadi megvalósítás Rosta Mária tanácsai és útmutatása szerint történtek, az álom pedig valóra vált: a kultúra iránt elkötelezett Sepsiszentgyörgy, a szervezési tapasztalat, illetve az önkormányzat által biztosított intézményi háttér lehetővé tette a szentgyörgyi premiert. 

Nem fesztivál-előadást, hanem olyan komoly alkotást akartunk, amelynek végén büszkén énekelhetjük a himnuszainkat; áldozatok, feszültségek nélkül nem lehet megrendítő élményt nyújtani a közönségnek –mondta Orza Călin rendező-koreográfus. Szilágyi Zsolt Herbert zenei vezető, ötletgazda szerint ilyen produkciókkal esély van arra, hogy Sepsiszentgyörgy az erdélyi magyar kultúra fellegvára lehessen. Werner Gábor karmester, aki a 35 tagú szimfonikus zenekart, a rockzenekart és a kórust is összefogta, elmondta, olyan volt a hozzáállás, hogy két-három nap alatt hangolódtak úgy össze, mintha évek óta együtt dolgoztak volna. A hattagú rockzenekar elsőként, már másfél évvel ezelőtt elkezdte a próbákat, Makkai Kálmán gitáros elmondta, hatalmas teher nehezedett rájuk a rockopera megszólaltatásával, de már az első próbán tudták, hogy működni fog.

 

A szereplők közül Szabó Előd (Torda), Ritziu Ilka Krisztina (Réka), Kis-Lukács Bernadett (Gizella), Ferencz Csaba (regős), Szép Gyula Bálint (regős), Szabó Enikő (Sarolt) szólaltak meg a sajtótájékoztatón, mindannyian méltatták, hogy részesei a produkciónak. Elmondták, hihetetlen energiákat sikerült mozgósítani, mindenki a maximumot nyújtotta az előadásban. Minden lehetséges, minden valóra válik, egy társulat kovácsolódott össze, kár lenne, ha szétszéledne, mondta Szabó Enikő színművész.

Bíró Blanka - Székelyhon

Fotó: Facebook/István, a király Székelyföldi Nagyprodukció