Minden év szeptemberében tartanak megemlékezést a Gyergyószentmiklós határában található Gac-oldalon, ahol a második világháború során ellenséges katonák rajtaütöttek és lemészárolták a java részben székesfehérvári származású, sokszor csak 15-16 éves kadétokat. A kommunizmus idején tilos volt a megemlékezés a hősökről, a gyergyói asszonyok azonban titokban, a tiltás ellenére mindig megemlékeztek, friss virágot vittek a magyar hősök nyughelyeihez.

 

Ezen asszonyok előtt tisztelegve állított kopjafát Gyergyószentmiklós önkormányzata és a székesfehérvári Honvédség és Társadalom Baráti Kör. Az ünnepélyes rendezvényen jelen volt és köszöntőt mondott Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós polgármestere, Székesfehérvár küldöttsége részéről Deák Lajosné, a város határon túli magyarságot érintő ügyeiért felelős önkormányzati képviselője.

 

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről Kőrösi Viktor Dávid konzul úgy fogalmazott, múlt nélkül nincs jelen, hagyományok, történelem nélkül nincs nemzet, ezért fejet kell hajtanunk a nemzeti emlékeket ápolók előtt.