A korábbi évek hagyományaihoz híven a felsőoktatási intézmény végzősei ballagási szentmisén vettek részt pénteken a csíksomlyói kegytemplomban, ahová népviseletbe öltözve, gyalog vonultak ki. Szombaton, az utolsó egyetemi órát követően pedig talárban meneteltek át a kampuszból ezúttal az Erőss Zsolt Sportcsarnokba, a 14. tanévzáró ünnepség hivatalos helyszínére. A köszöntőbeszédek sorát Dávid László, az egyetem rektora kezdte. Mint mondta, immáron tizennyolc esztendeje, hogy elindult és működik a Sapienta EMTE, ezalatt pedig a romániai magyar felsőoktatás egyik meghatározó egyetemévé nőtte ki magát.

Ezt bizonyítja a már közel tízezer végzett hallgatójuk. És noha a felsőoktatási intézménynek nem adatott meg a „régi múlt és a több száz éves hagyomány”, minőségét tekintve mégis ott van a hazai nagy állami egyetemek közvetlen szomszédságában. Nomen est omen, vagyis a név kötelez – idézte a híres latin közmondást a rektor, aki szerint a Sapientia név (jelentése bölcsesség) is kötelezi őket, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a térség fejlődéséhez, az ott végzettek itthon maradásához és boldogulásához. 

Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főnkonzulátusának konzulja úgy fogalmazott, hogy a jelenlévő végzősök „rangban emelkedtek, minden tekintetben egyenlővé váltak azokkal a személyekkel, akiket a felnőtt társadalom tagjaiként tartanak számon”. A konzul szerint a mostani végzősökben az egyetemi tanulmányaik kezdetekor bíztak a szüleik, az oktatóik, a felelősségük pedig az, hogy rászolgáljanak a bizalomra azáltal, hogy hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak. „Nem utolsósorban pedig bízott önökben a magyar állam is, a Sapientia alapítói, fenntartói megelőlegezték a bizalmat önöknek” – emelte ki Percze László. 

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a városi és a vidéki hallgatók közös táncát emelte ki, Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke pedig úgy vélte, Székelyföld társadalmi elitjének a kialakításában vesz részt a Sapientia. 

Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja jó tanácsokkal látta el a végzősöket, intelmei után Mihály Gergő, a Hallgatói Önkormányzat elnöke búcsúzott a hallgatóktól, az egyetemtől pedig Varga Réka Anetta végzős sapientiás köszönt el. A beszédek után díjazták a felsőoktatási intézmény jó tanulmányi eredményt elért végzőseit.

Molnár Rajmond - szekelyhon.ro

Fotó: Facebook, szekelyhon.ro