Idén a kulturális örökség éve jegyében osztották ki a székelyföldi megyék legrangosabb elismerését, az Orbán Balázs-díjat. Kovászna megyéből Jánó Mihály művészettörténész, Maros megyéből Csíky Boldizsár zeneszerző, Hargita megyéből Köllő Miklós építész vehette át péntek este az Orbán Balázs-díjat a csíkszeredai Mikó-várban szervezett díjátadón. A három megyeelnök mellett a Székelyföld Napok hivatalos megnyitóján jelen volt Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, Tóth László főkonzul és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben közösen hozta létre a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amelyet azoknak a személyeknek adományoznak, akik elősegítik a közös székelyföldi ügyeket. A közös történelmi múlt és kultúra révén összetartozó három megye a régió jelentős kitüntetésének szánja az Orbán Balázsról elnevezett díjat.

Jánó Mihály munkásságát Hegedűs Enikő művészettörténész méltatta. Mint elhangzott, a háromszéki díjazott történész-filozófus végzettséggel több évtizedes muzeológusi, művészettörténészi és kulturális tevékenységgel számos publikáció szerzője, előadásokkal, kiállítások rendezésével és megnyitásával mindmáig Székelyföld kulturális értékeinek közvetítője. Muzeológusi pályafutását a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeumban kezdte (1973-tól 1983-ig), majd a sepsiszentgyörgyi megyei múzeum képtárának vezetőjeként dolgozott (1983–1990).

A rendszerváltást követően Kovászna Megye Művelődési Felügyelőségének főtanácsosaként dolgozott (1990–2001), majd vissza­tért a Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárába, ahol nyugdíjazásáig (2009-ig) tevékenykedett. A mintegy 35 év alatt több mint 200 képzőművészeti, művészettörténeti és műemléki dokumentációs kiállítást szervezett. Általa újból ismertté váltak Háromszék és Székelyföld középkori falképei, A Szent László-legenda székelyföldi falképciklusai, Székelyföld középkori (13–15. századi) falképeinek ikonográfiája. A Szent László-legenda falképábrázolásainak nyomában végigjárta a középkori Magyar Királyság egész területét, felkeresett mintegy ötven templomot, ahol ma még látható a falképsorozat. Kutatásai alapján, különösen a székelyföldi falképek (nem csupán a Szent király legendájának) feldolgozása terén Kárpát-medence-szerte szaktekintéllyé vált – hangzott el méltatásában.

– Jánó Mihály mindmáig aktívan folytatja művészettörténeti kutatómunkáját, és a helyszínen kíséri az éppen zajló falkutatásokat. Kapcsolatot tart fenn a szakemberekkel, különösen Szent László és a középkori falképek ismerőivel, valamint restaurátor és építész kollégákkal, akik ugyancsak számítanak a hozzáértésére és tapasztalatára. Jánó Mihály kutatási eredményeit a műemlékvédelmi és művészettörténeti konferenciák és publikációk mellett népszerűsítő előadásokon is ismerteti: közel húsz tévéfilm tudományos kommentátora volt, és nyitott a szakmaiságon alapuló, népszerűsítő kiadványok megjelentetésére. Tudományos és népszerűsítő tevékenysége révén a Szent László-legenda falképei mára elválaszthatatlanul Székelyföld sajátos, kulturális értékévé váltak – emelte ki Hegedűs Enikő, a gyulafehérvári főegyházmegye egyházművészeti referense.
A díjat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke adta át, kiemleve, Jánó Mihály küldetésszerűen vállalt tevékenysége révén hozzájárult sokszínű kulturális örökségünk feltárásához és széles körben való megismertetéséhez.

– Ez az elismerés a szakmának szól, hálás szívvel mondok érte köszönetet – fogalmazott a díj átvétele után Jánó Mihály.

Iochom Zsolt - Háromszék