Csíksomlyón a magyar kormány képviseletének jelenlétében avatták fel vasárnap délután a felújított Fodor-házat, a Csibész Alapítvány központját, valamint az újjáépített autójavító- és az asztalosműhelyeket.

Az eseményen jelen volt Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Gergely István (Tiszti), a Fodor-ház vezetője, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátus képviselete Tóth László főkonzul révén, a városi és megyei önkormányzat vezetői, valamint egyházi elöljárók is. Első felszólalóként a kedvezményezett ház vezetője felelevenítette a Csibész Alapítvány megalakulásának körülményeit és a Fodor-ház történetét. 

Amikor majdnem harminc évvel ezelőtt a Fodor-testvérek közölték, hogy nekünk szeretnék adni a kúriát, láttuk, hogy jókora munka vár ránk. A történelmünk részévé vált az épület. Nem tudunk eléggé hálásak lenni, hogy van egy magyar kormány, amely minket támogat – fogalmazott Gergely István, kiemelve az egyetértés és a békesség fontosságát mai világunkban.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere az intézmény meglétét és mozgalmasságát emelte ki. Úgy fogalmazott, hogy a város büszkesége az intézmény, amely életteret teremtett a közösségnek. Habár belpolitikai téren nem tudjuk mi lesz holnap, a mi megtartó erőnk a hit és a magyarság. Kiszámítható magyar kormánnyal tudunk ilyen csodákat megvalósítani – ezt már Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta. Beszédében rámutatott: szerinte az alapítvány kötelékében dolgozók a nemzetépítés kőművesei.

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedves emlékeit idézte fel, amelyek Erdélyhez kötik. A mi oldalunk mindig azon volt, hogy biztosítsuk a nemzet egységét, szüntessük meg a széthúzást és a közösségek erodálását. Amikor az elmúlt évek megvalósításainak eredményeit soroljuk, számomra a pozitív élmények jutnak eszembe erről a vidékről – fogalmazott. Szerinte a Fodor-ház és a csíksomlyói búcsú elválaszthatatlan egymástól, az ilyen események a pedig  hitben való megerősödést szolgálják. 

Erdély valóban tündérkert, innen nem elmenekülni kell, hanem ide kell jönni. Székelyföld arra hivatott, hogy a következő években, évtizedekben ki tudjon emelkedni, ezek a fejlesztések ezt a célt szolgálják. Külön öröm, hogy az alapítvány a szakképzésben és a szülőföldön való boldogulásban segíti a fiatalokat – fejtette ki Potápi. 

A beszédek után Csapai Árpád egyetemi lelkész és Göthér Gergely csíksomlyói plébános áldásban részesítették a felújított épületet és annak munkaközösségét. Az ünnepséget az Árvácska együttes tette hangulatossá, aminek végén a Fodor-házba hívtak minden jelenlévőt egy koccintással egybekötött kóstolóra.

Korpos Attila - Székelyhon