A közös gondolkozás és tervezés érdekében szervezték meg Marosvásárhelyen pénteken és szombaton az első Erdélyi Gazdasági Fórumot. Pénteken a találkozásra, szombaton a széles körű párbeszédre és tervezésre adott lehetőséget a rendezvény. 

Az első Erdélyi Gazdasági Fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Pro Economica Alapítvány szervezte, a Design Terminallal való szakmai partnerségben. Mint Kozma Mónika, a Pro Ecomomica Alapítvány elnöke a Székelyhonnak elmondta, az elmúlt időszakban több közös programjuk volt a fent említett két szervezővel, többek között a mentorprogram, amelynek keretében a tapasztalt erdélyi magyar vállalkozók kezdő cégvezetőket segítettek, támogattak. 

A mentorprogram során több találkozó is volt, amelyen felmerült az igény, hogy rendszeresítsék a magyar vállalkozók közötti találkozókat, hiszen bár egymás mellett, közelében dolgoznak, nem ismerik egymást, így együttműködésre sincs lehetőségük. Kozma Mónika elmondta, hogy az első Erdélyi Gazdasági Fórumra tizenhat megye magyar vállalkozóit hívták meg, de azokat az ernyőszervezeteket is, amelyek különböző megyékben összefogják a gazdasági élet szereplőit. A fórumon lehetőséget teremtettek a találkozásra, de a közös gondolkozásra, tervezésre is. Azt tapasztalták, hogy valóban nagy szükség van egy ilyen fórumra, helyre, ahol együtt vannak az erdélyi cégek képviselői. A szombati megnyitón a szervezők részéről Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és Kozma Mónika köszöntötte az egybegyűlteket, ugyanakkor megosztotta gondolatait a Kultúrpalota kistermében lévőkkel Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője. 

Átfogó képet adott az erdélyi régiók társadalmi-gazdasági helyzetéről Barna Gergő, az Erdélystat vezető munkatársa, majd a meghívottak és a résztvevők arról beszélgettek, hogy milyen az erdélyi vállalkozások helyzete a gyakorlatban. A beszélgetést Nagy Zsolt, a NIRO Investment Group elnökségi tagja vezette, meghívottai voltak dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Diósi László, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöke és Gogolák-Hrubecz Zsolt, a Multinvest cégcsoport vezetői tanácsának elnöke. A szervezők és résztvevők szerint a kétnapos rendezvény elérte a célját, és megtapasztalhatták, hogy 2021-ben, a nemzeti újrakezdés évében magyarnak lenni a Kárpát-medencében hátrány helyett újra előny.

Simon Virág - Székelyhon

Fotó: Haáz Vince - Székelyhon