A csíksomlyói kegytemplom harangzúgásával kezdődött a marosvásárhelyi Kultúrpalotában a madéfalvi vérengzést idéző emlékünnepség vasárnap este. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös rendezésében immár hatodik alkalommal megszervezett esemény a siculicidiumot megelőző székely ellenállás két évének történéseit hivatott feleleveníteni Székelyföld „fővárosában”.

A megemlékezést megtisztelte jelenlétével és köszöntötte Farkas Balázs konzul, a csíkszeredai magyar főkonzulátus képviselője, Csibi József, Madéfalva polgármestere és Makkai Gergely, Marosvásárhely alpolgármestere. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke beszédében a 254 évvel ezelőtti események máig érvényes tanulságait vette sorba, Izsák Balázs pedig arra figyelmeztetett, hogy a vérengzést megelőző kétéves időszakban szabadságjogaik és kiváltságaik érdekében a székely közösség szívós, következetes harcot folytatott, így nem csupán a kegyetlen megtorlásra emlékezünk, hanem a nemes küzdelmet is ünnepeljük. „Ezt kell most is tennünk törvényes és alkotmányos eszközökkel, amikor – Kulcsár-Terza József képviselő jóvoltából – Székelyföld autonómiastatútuma harmadszor is a román parlament asztalára került” – hangsúlyozta az SZNT elnöke. 
Az emlékünnepségen Pál-Antal Sándor történész, akadémikus összefoglaló történelmi áttekintőjét hallhatta a szép számban megjelent közönség. Fellépett Györffy Áron, Kilyén Ilka és Kilyén László színművész, Szöllősi Kata és Eötvös Rémusz népdalénekes.

Szöveg és fotó: Ferencz Csaba - Háromszék