Tíz éve elmúlt, hogy a marosszentgyörgyi önkormányzat megvásárolta a község központjában álló, tizenkilencedik századi Máriaffy-kastélyt, amelyet önerőből, valamint európai uniós támogatással sikerült rendbe tenni. Következik a bebútorozása, majd a használatba vétele.

Egymillió euróból hozták rendbe a marosszentgyörgyi kastélyt, amely a munkálatok elkezdése előtt nagyon rossz állapotban volt. Miután az állami gazdaság kiköltözött onnan, állapota egyre romlott, aztán az önkormányzatnak sikerült az örökösökkel megegyezni és megvásárolni az ingatlant. 

Míg évtizedekig meg sem lehetett közelíteni az ingatlant, részben a körülvevő sűrű bozót miatt, de főként azért, mert a telket a hadsereg is használta, most egy teljes szépségében ragyogó, egyszintes kastély látványa fogad, amely kívül-belül megújult, hamarosan berendezést kap és megnyílik a nagyközönség előtt. Amint Sófalvi Szabolcs, a Székelyhon érdeklődésére elmondta, kulturális és turisztikai központot rendeznek be a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastélyban, amint a bútorzatot is sikerül beszerezniük egy újabb pályázat által.

A tervek között egy falumúzeum létesítése is szerepel, akárcsak egy állandó és egy ideiglenes kiállítóterem, ahol a községben élő vagy ott alkotó képzőművészek munkáit lehet majd megtekinteni. Ugyanakkor a könyvtárat is átköltöztetik oda a kultúrotthonból – mondta a polgármester. A falumúzeum számára a marosszentgyörgyiek már jelentős mennyiségű tárgyat gyűjtöttek össze és adományoztak, akárcsak a román, magyar és roma vonatkozású etnográfiai múzeumnak is, amely szintén a felújított kastélyban kap helyet. Könyvbemutatókat, irodalmi esteket, tudományos előadásokat is lehet majd tartani, és ott kap helyet a turisztikai információs központ is. A házasságkötő terem már ott működik.

Az 1870-es években épült a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély helyén korábban egy reneszánsz udvarház állt, amelyet Petki István építtetett 1640-ben. Orbán Balázs 1860-ban jegyzett leírása szerint az „erődített várkastély” romban hevert. Annak köveit felhasználták az új kastély építkezésénél, a régészek a pincefalakban fedezték fel a 17. századi falmaradványokat.

A kastélyt a visszaszolgáltatásig az állami gazdasági vállalat használta, és miután kiköltözött belőle, hagyták teljesen lepusztulni. Végül 2010-ben sikerült a marosszentgyörgyi önkormányzatnak megvásárolnia az egykori tulajdonos leszármazottaitól. 

Az épület ablak- és ajtókeretei hiányoztak, a lépcsőfeljáró szélén látszottak még az egykori kovácsoltvas korlát maradványai, az emeleti erkélyeknek csak maradványai tanúskodtak az egykori pompáról. A kastélyhoz egykor egy 68 hektáros díszpark is tartozott, különleges fafajtákkal és egy kis tóval, amelynek elmocsarasodott maradványa még ma is látszik. A park területére épült be a tömbháznegyed, a szarvasmarha-tenyésztési kutatóállomás és a csendőrlaktanya. Egy elnyert pályázatból a park rendbetétele következik.

Antal Erika - Székelyhon