Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) tegnap módosította a karanténfeltételeket, melyek értelmében a koronavírusos beteggel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre ötnapos karanténkötelezettség érvényes, függetlenül attól, hogy be vannak oltva vagy sem, és csupán öt napra kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába érkező személyeknek, akik beutazáskor nem tudják felmutatni a digitális COVID-igazolványt.

Az új szabályok mától lépnek hatályba, nem kell kormányhatározattal elfogadni őket. A testület döntése értelmében az igazoltan fertőzöttek közvetlen kontaktjainak 5 napra kell karanténba vonulniuk, de mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha az elmúlt 90 napban maguk is fertőzöttek voltak.

A rendelkezés törölte azt a korábbi gyakorlatot, amely színkód szerint osztályozta az országokat járványügyi szempontból. Többé nem a piros, sárga, zöld kódok képezik az intézkedések alapját, hanem ugyanazok a szabályok érvényesek mindenkire. Ötnapos karantént vezetnek be minden Romániába érkező személy számára, aki nem tud olyan uniós digitális bizonyítványt bemutatni, mely igazolja, hogy be van oltva koronavírus ellen, vagy átesett a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy van egy 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR-teszteredménye.

Mentesülnek a szabály alól: a 12 éven aluli gyermekek; a Románián átutazók (ha legtöbb 24 órán belül elhagyják az országot); a határmenti ingázók, ha igazolni tudják munkaviszonyukat; a román állampolgárságú vagy Románián kívül lakóhellyel rendelkező vagy élő, romániai vagy külföldi oktatási intézményekbe járó tanulók/egyetemisták, akik naponta ingáznak, és igazoló dokumentumokat mutatnak be; a 2,4 tonnánál nagyobb össztömegű áruszállító járművek vezetői, valamint a kilencnél több ülőhellyel rendelkező járművek vezetői, amennyiben személyszállítást végeznek; a diplomáciai képviseletek, konzuli hivatalok és más Bukarestbe akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai, illetve diplomata-útlevéllel rendelkező személyek; a pilóták és a repülőszemélyzet tagjai, mozdonyvezetők és a vasúti személyzet tagjai, tengerészek; stb. A beutazási űrlap (PLF – Passenger Locator Form) kitöltése továbbra is kötelező.

Döntés született arról is, hogy igazoló dokumentumokkal igényelni lehet a karanténintézkedés ideiglenes felfüggesztését különleges esetekben, például „születéssel, házassággal vagy halálesettel kapcsolatos családi eseményeken való részvétel okán”, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés esetén, személyazonosító okmányok cseréje stb. miatt.

Háromszék