Hatezer lej értékű támogatást kapott Fésűs Áron, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanulója, amelyet Tóth László főkonzul és Molnár Csaba, a Class Értékeink Egyesület elnöke adott át számára, az intézmény Kossuth Lajos utcai épülete dísztermében.

– A magyar kultúra napja alkalmából Marosvásárhelyen szervezett komolyzenei hangverseny immáron hatéves múltra tekint vissza: a hangverseny társszervezői, Csíkszereda Magyarországi Főkonzulátusa és a Class Értékeink Egyesület minden évben más, komolyzenei területen tanuló diák számára adja a koncerten begyűlt összeg tetemes részét – ismertette a támogatás hátterét Tóth László főkonzul. Mint mondta, hat éve döntötték el, hogy felkarolják a székelyföldi komolyzenét, mivel szükség és lehetőség is van rá.

A főkonzul szerint a támogatásban részesülő diákot minden esetben az iskola vezetősége választja ki, és idén úgy döntöttek, hogy Székelyudvarhelyre hozzák az adományt, ahol a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tuba szakos hallgatója kapja meg a hatezer lejes támogatást.

Fésűs Áron Magyarországon szeretné folytatni egyetemi tanulmányait, ám ehhez egy tizenharmadik osztályt is el kell végeznie, mivel a romániai és a magyarországi elméleti oktatás jelentősen különbözik – tudtuk meg az eseményen.

Gergely Gábor-Zoltán, az intézmény igazgatója köszönetét fejezte ki, mint elmondta: hiába kicsi iskola, kicsi település, büszke arra, hogy hozzá tudnak tenni a magyar kultúrához, és hogy értékelik, felfigyelnek erre a tevékenységre. Molnár Csaba, a Class Értékeink Egyesület elnöke is gratulált a díjazottnak, azt kívánta, hogy előbb-utóbb a nemzet büszkesége legyen.

– Biztatni kell a diákokat, hogy ne kallódjanak el, követni kell azt az utat, amit az Isten adta talentumok jelöltek ki – hangzott el.

Az átadón Fésűs Áron egy tubára adaptált fuvolajátékot adott elő, zongorán Bíró Levente kísérte. Az egyszeri támogatást a díjazott továbbtanulásra, mesterképzésre és hangszerbeszerzésre is fordíthat, ami mint elhangzott, nem olcsó mulatság, hiszen egy komolyabb tuba akár tízezer euró is lehet.

Pál Emil - Hargita Népe