Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

Hubei tartományt és annak székhelyét, Wuhan várost 2020. január 23-án lezárták, a tartományt és a várost azóta elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen el kell halasztani. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta, míg az ország egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe, beleértve Hongkongot és Makaót is, a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

Tekintettel arra, hogy számos légitársaság függesztette fel a Kína különböző városaiba közlekedő járatait, javasoljuk, hogy az ott tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb elutazási lehetőségek állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Kínából. 

A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent. Kínában kb. 19000 fő a regisztrált, pillanatnyi állapot szerinti aktív megbetegedettek száma, a vírus eddig globálisan 3820 (ebből Kínán belül 3123) halálesetet okozott (2020. 03. 09.)

Más országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >> 

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. 

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Európa 

Olaszország és Kína közöt teljesen lezárták a légiközlekedést. 2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:

1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:

  • Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;
  • Marche tartomány: Pesaro e Urbino;
  • Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;
  • Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

Az I. zónában felsorolt területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az 1. zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek. Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz. Bővebb információ >>

Európára vonatkozó tájékoztatóinkat Utazási tanácsaink rovatunkban találják!

Ázsia

Kína

A koronavírus Kínából indult, s továbbra is Kínában okozza a legnagyobb közegészségügyi kihívást, azonban február közepe óta a Kínán belüli számok csökkenő pályán vannak – a gyógyultak aránya immár lényegesen meghaladja az aktív fertőzöttek arányát. 

Hubei tartomány mellett jelenleg Peking és Shandong tartomány számítanak a legfertőzöttebb területeknek, e két területen van 100 felett a pillanatnyi aktív fertőzöttek száma. (2020. 03. 09.)

Hubei tartományon január vége, február eleje óta kívül több városban/területen is utazási korlátozások vannak érvényben: a tartományokon belüli menetrendszerinti távolsági közúti közlekedést  több helyen felfüggesztették, néhány tartományban korlátozzák a nem illetékes rendszámú magánautók belépését, az autópályákon határszakaszonként egészségügyi állomások ellenőrzik a testhőmérsékletet, illetve egyre több területen vezetnek be olyan részleges kijárási korlátozásokat, amelyek megszabják, hogy családonként hány fő és hány naponta hagyhatja el az otthonát.

Február közepe óta a legtöbb kínai nagyvárosban visszatértét követően 14 napos karanténra kötelezett mindenki, aki az országon belül egyéb tartományokat keresett fel. Március eleje óta a legtöbb nagyvárosban állampolgárságtól függetlenül mindenki, aki külföldről érkezik a városba ugyancsak 14 napos karanténra kötelezett. A karantén helyszínét a helyi hatóságok határozzák meg, azaz az lehet az érintett saját otthona, szálloda vagy harmadik helyszín. Tekintettel arra, hogy a közegészségügyi helyzettel kapcsolatos intézkedések tartományonként és városonként is eltérnek, továbbá folyamatosan változnak, javasoljuk, hogy ezekről még Kínába való visszautazásukat megelőzően érdeklődjenek a tartózkodási helyük szerint illetékes Külügyi Hivatalnál vagy Bevándorlási Hivatalnál.

A repülőtereken és vasútállomásokon, illetve adott esetben a repülőgépen és a vonaton belül testhőmérsékletmérés tűrése kötelező. A repülővel érkező és induló utasokat a reptéri hatóságok egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kötelezik, egyéb korlátozások azonban egyelőre nincsenek, azaz nincs szó a repterek és vasútállomások általános lezárásáról. Egyes légitársaságok (pl.: British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, FinnAir, KLM, LOT, Qatar Airways stb.) felfüggesztették az összes kínai járataikat, míg egyéb légitársaságok pedig kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokat, pl.: járatritkítást vezettek be. 

Az európai légitársaságok legtöbbje március közepéig-végéig felfüggesztette a Kínába irányuló járatait. Kérjük, utazásuk előtt vagy közben tájékozódjanak a légitársaságuk honlapján.

  • Air France
  • Austrian Airlines
  • British Airways
  • Finnair
  • Iberia
  • KLM
  • LOT
  • Lufthansa
  • Montenegro Airlines 
  • SAS
  • Virgin Atlantic
  • Olaszország és Kína között teljesen lezárták a légiközlekedést.
  • Csehország: 2020. február 9-től felfüggesztették a Kínából érkező közvetlen repülőjáratokat meghatározatlan időre.
  • Oroszország: csaknem teljesen beszüntette a légi közlekedést Kínával. Február 1-jétől csak az Aeroflot pekingi, sanghaji, Kanton/Guangzhou és hongkongi járatai közlekednek. Kínából valamennyi járat a Seremetyevói repülőtér „F” termináljához érkezik, ahol a reptéri és közegészségügyi hatóságok biztosítják, hogy szükség esetén az utasok egészségügyi intézménybe jussanak el.
  • Montenegró: Átmeneti hatállyal  elrendelték, hogy 2020. február 29-től  a Podgoricából Észak-Olaszországba, konkrétan Bolognába és Milánóba induló, valamint onnan érkező repülőjáratok felfüggesztését. 

Az Air China Peking-Budapest közvetlen légijárata üzemel. A Shanghai Airlines felfüggesztette a Sanghaj-Budapest közvetlen légijáratot, illetve a Sanghaj-Xi’an-Budapest és a Sanghaj-Chengdu-Budapest járatok működését, míg a Hainan Airlines ugyancsak felfüggesztette a Csungking-Budapest közvetlen légijáratot. A járat-újraindítások időpontjai egyelőre bizonytalanok, azzal kapcsolatban a légitársaságok tájékoztatója az irányadó.  

A vírus továbbterjedésének megfékezése érdekében a közintézmények (pl.: iskolák) és a szolgáltatások (pl.: bankok, éttermek, trafikok, kisboltok, szállodák stb.) sok helyen egyáltalán nem, vagy csak rendkívül korlátozottan vehetők igénybe. Noha Kínán belül, beleértve Hubei tartományt is, február második fele óta csökkenő tendencián van mind az új fertőzések, mind a pillanatnyi fertőzöttek száma, március közepéig nem várható, hogy azok normál ügymenetben működjenek. A városokban az áruellátás megszervezett, de a legfertőzöttebb területeken kisebb akadozások előfordulnak. A legtöbb nagyvárosban (pl.: Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Csungkingban stb.) a szájmaszk viselése mindenhol - zárt- és közterületeken egyaránt, tehát beleértve az utcán is - kötelező.

A tömegközlekedés igénybevétele csak testhőmérsékletmérés tűrése és maszk viseletét követően engedélyezett. Bizonyos helyeken személyigazolvány (vagy útlevél) felmutatását is megkövetelik. A legfertőzöttebb területeken a tömegközlekedésben járatritkításokvannak érvényben, illetve egyes megállóknál a járatok nem állnak meg. 

Több nagyvárosban felfüggesztették a nagyobb tömegrendezvényeket, a közintézmények, beleértve a turisztikai látnivalókat is (pl.: pekingi Tiltott Város, Nagy Fal bizonyos szakaszai, sanghaji Disneyland stb.) sok helyen ugyancsak bizonytalan ideig nem fogadnak látogatókat. Valamennyi Sanghaj városba belépő személynek regisztrálnia kell magát egy online felületen a városba történő belépést megelőzően. Az intézkedés vonatkozik minden közúton, vasúton, légi úton érkező személyre.

Hongkongban és Makaón a tömegközlekedés és a reptér üzemel, testhőmérsékletmérés tűrése azonban kötelező. A szárazföldi Kína és Hongkong között jelenleg már csak 3 határátkelő (Shenzhen Bay, a Hongkong-Zhuhai-Makaó Híd és a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér) van nyitva, a Kanton-Hongkong gyorsvasút és a Hongkong-Makaó közötti komp nem üzemel, a hongkongi reptérről az átszálló utasok részére a szárazföldi Kínába és Makaóra irányuló közvetlen kompszolgáltatások ugyancsak nem üzemelnek. Makaón a turisták számára határkorlátozás nincs érvényben, ugyanakkor a szárazföldi Kínából érkező külföldi vendégmunkásoknak is 14 napos karanténnak kell alávetniük magukat. 

  • 2020. február 8-tól minden szárazföldi Kína területéről érkezett személyt, aki belép Hongkongba (tehát a tranzitutasokat nem) kötelező karantén alá helyeznek 14 napra
  • február 25-től beutazási tilalom lépett életbe a Dél-Koreából érkezőkkel és a belépést megelőző 14 napban Dél-Koreában járt személyekkel szemben
  • március 1- től kötelező orvosi karantén alá helyezik az Iránból és az Olaszország Emilia-Romagna, Lombardia és Veneto tartományaiból érkezőket vagy a beutazás előtt 14 napban ott jártak személyeket. Utóbbi korlátozás kiterjed azokra is, akik a belépést megelőző 14 napban Dél-Koreában jártak. Fentiek a Hongkongban tranzitálókat nem érintik.  
  • március 8-tól a Hongkongba való belépés előtt a nemzetközi repülőtéren minden érkezőnek egészségügyi nyilatkozatot kell tennie, amelyre lehetőség van online  https://www.chp.gov.hk/hdf  vagy papír alapon. Az online felület kitöltését követően kapott 24 óráig érvényes QR kódot le kell menteni és be kell mutatni a határátlépés alkalmával. Fentiek a Hongkongban tranzitálókat nem érintik. 

Számos légitársaság csökkentette a hongkongi járatainak gyakoriságát, illetve a Kínára vonatkozó általános olasz és fülöp-szigeteki berepülési tilalom Hongkongra és Makaóra is vonatkozik. A hongkongi székhelyű Cathay Pacific légitársaság koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldalának elérhetősége >> 

Pekingi nagykövetségünk ügyeleti száma: +86 137 0138 2159
Honlap elérhetősége: https://peking.mfa.gov.hu

Sanghaji főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 139 1692 7914
Honlap elérhetősége: https://sanghaj.mfa.gov.hu

Csungkingi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 138 8304 3494
Honlap elérhetősége: https://csungking.mfa.gov.hu 

Hongkongi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +852 6029 5429 Honlap elérhetősége: https://hongkong.mfa.gov.hu

Dél-Korea: A járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, a lázas utasokat hőkamerák segítségével próbálják kiszűrni, majd megfigyelés alá vonni. A Korean Air felfüggesztette wuhan-i járatát. Dél-Korea diszkont légitársaságai több járatot is felfüggesztenek a kínai útvonalakon.

A Jin Air Co. és az Air Busan Inc. már év elején felfüggesztette kínai járatainak nagy részét. A Jin Air azt tervezi továbbá, hogy március végéig fenntartja a Jeju-Xian és Jeju-Sanghaj útvonalakat, miközben az Incheon-Makaó járatát február 7-től a hónap végéig leállítja. Több légitársaság is felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Daeguból és Gyeongsangbukból nem jöhetnek látogatók az országba. A Dél-Korea egyéb területeiről érkezőknek egészségügyi nyilatkozatot kell tenniük, és 14 napra karanténba kell vonulniuk. Nemzeti légitársaságról szóló tájékoztató >> 

A koreai kormány felfüggesztette mindazon külföldi állampolgárok beutazását a Koreai Köztársaság területére, akik a beutazást megelőző 14 napon belül Kína Hubei tartományában jártak, függetlenül attól, hogy közvetlenül, vagy harmadik országon keresztül érkeznek-e Dél-Koreába. 

A koronavírus terjedése az utóbbi pár napban jelentősen felgyorsult a Koreai Köztársaságban. A vírusfertőzés legnagyobb gócpontja Daegu városában található, amely Szöultól 240 km-re fekszik, délkeletre.

A konzuli szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy csak abban az esetben látogassanak el Daeguba, amennyiben ott halaszthatatlan teendőjük van. További információ >>  

Thaiföld: A thaiföldi repülőtereken (Bangkok, Phuket) ellenőrzik az utazók testhőmérsékletét a repülőtereken, elkülönítik azokat, akiknek magas lázuk van, és felmerülhet a fertőzés gyanúja. A thai légitársaságok (Thai Airways és Thai Asia) is felfüggyesztették wuhani közvetlen járataikat. A Chiang Mai nemzetközi repülőtéren 2020. február 29-ig felfüggesztették valamennyi Wuhanból érkező járatot.

Mianmarban és Laoszban mindezidáig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyeket. Mianmarban a hatóságok elrendelték a közlekedési csomópontokon, reptereken az utasok ellenőrzését. A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el: https://maiair.com, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.  

A laoszi egészségügyi hatóságok egyelőre nem határoztak meg a normál körülményeknél magasabb járványügyi készültségi szintet. Laosz két kínai szárazföldi határátkelőhelyén további intézkedésig a vízumkiadást felfüggesztették. Laosz minden szárazföldi határátkelőhelyén és nemzetközi repülőterén mérik a belépők testhőmérsékletét. A nemzetközi repülőtereken a belépéskor szigorú orvosi ellenőrzésnek, tünetek észlelése esetén karanténnak és izolált körülmények közötti 14 napos megfigyelésnek vetnek alá minden, a vírus kitörése által érintett kínai területről, de más olyan országból érkezőket is, ahol a vírus nemrég kitört.

Laoszi aktuális információk koronavírus témában itt >>

A laoszi légitársaság honlapja: https://www.laoairlines.com

Vietnám:  Március 7-én egy újabb fertőzött beteget regisztráltak Hanoiban, ezért lezártak a városban egy három utcából álló kisebb területet Ba Đình kerületben, a Pan Pasific szálló közelében, a Trúc Bạch tónál (Trúc Bạch utcától a Ngũ Xã utcáig és a Ngũ Xã utcától a Châu Longig). Jelenleg hivatalosan két beteget tartanak nyilván az országban. A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. 

Vietnám és Kína szárazföldi területei között a vasúti- és a légiközlekedés is felfüggesztésre került, ugyanakkor Hongkong, Makaó és Tajvan irányába lehet utazni.  Több légitársaság felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Dél-Korea vírus által sújtott területeiről (Daegu és Gyeongsang) nem lehet Vietnámba beutazni.

A vasúttársaságok az utasok hiánya miatt számos beföldi járat működését is felfüggesztették.

Az ország déli tartományában, Tây Ninh-ben 240 km-es határszakasz húzódik Kambodzsa és Vietnám között. Mộc Bài és a Xa Mát határátkelőhelyeken szigorították az ellenőrzést, és a határőrök hőmérők segítségével próbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. 

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy közterületeken viseljenek maszkot, kerüljék a zsúfolt helyeket, és halasszák el a tömegrendezvények megtartását.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, illetve karanténközpontban helyezhető el, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is. Bármelyik rendőrnek jogában áll az elkülönítő intézkedés foganatosítása. A fertőzött országokból, területekről érkezőket vagy az ott tranzitálókat (Olaszország, Hongkong, Makaó, Tajvan, Dél-Korea, Irán) a betegség tüneteinek fennállása esetén automatikusan kórházi karanténba helyezik. Amennyiben alapos gyanú áll fenn a megbetegedésre, karanténközpontban helyezik el a beutazókat, ha nincsenek tünetek, akkor is 14 napos kötelező otthoni karanténba kell vonulni.

A vietnámi hatóságok a linken elérhető táblázatban szereplő 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. 

A Hanoi Nagykövetség és a Ho Si Minh-városi Főkonzulátus tájékoztatói az alábbi oldalakon érhetők el:

Hanoi: https://hanoi.mfa.gov.hu/news/uj%20koronavirus-COVID-19-vietnamban-kambodzsaban

Ho Si Minh-város: https://hcmc.mfa.gov.hu/news/koronavirus-covid-19-vietnamban

  Tovább az utazási tanácsokra >>

Fülöp-szigetek: A repterek, kikötők megerősített készültségben várják a Holdújévkor szokásos turista és rokonlátogatásokat. A wuhani járatokat törölték, több személyt megfigyelés alatt tartanak. 

Valamennyi Kínából érkező személyre kiterjesztették a beutazási tilalmat, ideértve a Hong-Kongból és Makaóból érkezőket. A tilalom vonatkozik azokra is akik csak átszálltak valamely kínai reptéren! Így amennyiben Kínán keresztül érkezne a Fülöp-szigetekre, nem léphet be az országba! A Kínából érkező filippínókat és a Fülöp-szigeteki tartózkodási engedéllyel rendelkezőket beengedik, azonban 2 hetes karanténba helyezik őket. Kiutazás a Fülöp-szigetekről Dél-Korea egész területére tilos, kizárólag koreai állampolgárok, koreai állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, ott tanuló filippínó diákok és Koreában dolgozó vendégmunkások utazhatnak. A kockázatok tudomásul vételét igazoló nyilatkozatot kell aláírniuk. Tovább az utazási tanácsokra >>

A Cebu Pacific filippínó fapados légitársaság beszüntette valamennyi Kínába, (ideértve Hong-Kongot és Makaót) irányuló, illetve onnan induló járatát. A nemzeti légitársaság, a Philippine Airlines pedig már felére csökkentett hasonló járatait és további korlátozásokat helyezett kilátásba.

Malajzia: Malajziában is megerősítettek a hatóságok koronavírus-fertőzést, haláleset nem volt. A hivatalos tájékoztatást az alábbi linken teszi közzé a helyi Tisztifőorvosi Szolgálat meghatározó időközönként 

A hatóságok a repülőtereken és a szárazföldi határátkelőhelyeken hőkamerákkal vizsgálják a külföldről érkező utasokat, illetve karanténba helyeznek mindenkit, akinél gyanús kórtünetek mutatkoznak. 

Malajzia egészségügyi minisztériuma beutazási tilalmat rendelt el állampolgárságra tekintet nélkül azokra a személyekre, akik a beléptetési kérésük előtti 14 napban az alábbi területeken jártak:

  • Kína Hubei, Zhejiang és Jiangsu tartományai,
  • Dél-Korea,
  • Japán Hokkaido tartomány,
  • Olaszország Lombardia, Veneto és Emilia-Romagna,
  • Irán esetén Teherán, Qom, Gilan

Bővebb információ >>

Szingapúr: Szingapúr megtagadja a belépést és átutazást mindazoktól, akik kínai és iráni útlevéllel rendelkeznek vagy az érkezést megelőző 14 napban Kína, Dél-Korea, Irán vagy Észak-Olaszország területén tartózkodtak. A járványügyi készültséget 2020. február 7-én a harmadik, narancssárga szintre emelték, mivel a betegség helyben is továbbterjedt. A hőkamerás ellenőrzést a kiindulási országtól függetlenül minden járatra kiterjesztették, miközben fokozott figyelmet fordítanak a Kínából érkező járatokra. További információ >>

A Singapore Airlines (SIA) és leány-légitársasága, a SilkAir ritkítja kínai járatai számát, a szintén a SIA-hoz tartozó fapados Scoot pedig február 8-tól minden kínai viszonylatát felfüggesztette. Ad-hoc felfüggesztésekre is figyelmeztetnek a makaói és hongkongi járatok tekintetében.

Szingapúr nemzeti légitársasága, a Singapore Airlines a következő oldalon közli a koronavírussal kapcsolatban életbe léptetett intézkedéseket: https://www.singaporeair.com/en_UK/us/media-centre/news-alert/?id=is5rire4.

A szárazföldi Kína, illetve Hong Kong vonatkozásában történt járatcsökkentésekről itt olvashat. Február 18-án további járattörléseket jelentettek be, amelyek a légitársaság teljes hálózatát érintik, beleértve európai, amerikai és más desztinációkat is.      

India: A reptereken és a kikötőkben az utasok testhőmérsékletét hőkamerával ellenőrzik.

A repülőtereken minden külföldről érkező utasnak ki kell tölteni egy papírt (köhög-e, lázas-e, hol járt korábban, illetve szerepeltetni kell a járatszámot, az ülése számát, és az indiai elérhetőséget). Minden utast ellenőriznek, és csak az ellenőrzést követően mehetnek az útlevélvizsgálatra. 

Amennyiben a hőkamerás/lázméréses ellenőrzésnél valakinél koronavírusra utaló tüneteket találnak, automatikusan kórházba viszik. (Az eddigi 240 ezer ellenőrzésből 24 ilyen eset volt. De ez nem jelenti azt, hogy valóban koronavírussal fertőzött utasokról van szó.) 

A légitársaságok többségénél ingyenesen lehet más időpontra átíratni a jegyeket. További információ >>

Nepál: A Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Japánból, Olaszországból érkezők számára 2020. március 10-től határozatlan ideig „on arrival” vízumot nem állítanak ki, Nepál külföldi misszióin kell vízumot kérelmezniük. 

A fent említett országokból vagy azok valamelyikén átutazva Nepálba érkező külföldieknek egy orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy nem fertőzöttek (COVID-19 free certificate). További információ >>

Srí Lanka: A Srí Lanka-i légitársaság (Sri Lankan Airlines), egyelőre meghatározatlan időre csökkenti kínai járatainak (Peking, Sanghaj, Kanton) sűrűségét.

A hatóságok március 3-ától nem engedélyezik kirándulóhajók utasai számára, hogy a Srí Lanka-i kikötőkben – ahol a hajó üzemanyagot vesz fel – partra szálljanak. További információ >>

Bhután: A bhutáni hatóságok március 7-től – egyelőre – két hétre leállították külföldi turisták/utazók beléptetését az országba. További információ >>

Banglades: A nemzetközi repülőtereken a hatóságok testhőmérséklet-szkennereket állítottak fel. Valamennyi utast vizsgálják. További információ >>

Maldív-szigetek: Két üdülőszigetet – egyelőre ideiglenesen – lezártak (Kuredu és Bathala). 

A nemzetközi repülőtereken a hatóságok testhőmérséklet-szkennereket állítottak fel. Valamennyi utast vizsgálják. Az óceánjáró hajók Maldív-szigeteki kikötése is felfüggesztésre került. További információ >>

Indonézia: A kontinentális Kína és Indonézia között közlekedő közvetlen légijáratokat 2020. február 5. éjféltől ideiglenesen felfüggesztették. 

2020. március 8-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban az alábbi városokban és / vagy régiókban jártak:

  • Teherán, Kom, Gilan;
  • Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Piemont;
  • Daegu város és Gyeongsangbuk-do tartomány.

Irán, Olaszország és Dél-Korea fent felsorolt városain és régióin kívüli területeiről csak olyan érvényes egészségügyi igazolással (health certificate) lehetséges a beutazás, amelyet az adott három ország egészségügyi hatóságai állítottak ki. Nevezett igazolás bemutatása a repülőtéri felszálláskor kötelező. Mindhárom országból induló utasok esetében kötelező a belépést megelőzően, a repülőtéren egy egészségügyi kérdőív (Health Alert Card) kitöltése, amely a megelőző 14 nap utazási adatait tartalmazza. 

A Garuda Indonesia nemzeti légitársaság internetes elérhetősége: https://www.garuda-indonesia.com

Kelet-Timor követve a környező országok gyakorlatát február 6-án végül szintén utazási korlátozást vezetett be a megelőző két hétben Kínában járt külföldi állampolgárok beutazásával kapcsolatban. Az Air Timor légitársaság internetes elérhetősége: https://air-timor.tl

Japán: Kérjük a Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Magyar Állampolgárokat, hogy a japán Egészség-, Munka-, Jólétügyi Minisztérium (MHLW) ezidáig nem ismerte el járványként az új koronavírus terjedését. A japán kormány sokrétű óvintézkedéseket hozott a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Egyrészt javasolták lemondani, vagy későbbi időpontra eltolni a nyilvános rendezvények időpontját, illetve március 2-től a minden általános- és középiskola bezár Japánban március végéig.

Amennyiben a fentieket figyelembe véve Japánba kívánnak utazni, fokozott óvatosságra hívjuk fel a figyelmet, miszerint tegyenek óvintézkedéseket a járvány elkerülése érdekében. Tartsák be a köhögésre vonatkozó etikett szabályait, viseljenek védőmaszkot, gyakran és alaposan mossanak kezet, valamint használjanak kézfertőtlenítőt. Továbbá, próbálják elkerülni az influenza és megfázás megbetegedést, amely egyébként is igénybe veszi a szervezetet és gyengíti az immunrendszert. 

Az óvintézkedések a közintézményekben, turisták által látogatott helyeken, és a zsúfolt tömegközlekedési eszközök igénybevételekor kerüljenek előtérbe. 

További hasznos információt és linkeket a külképviselet, valamint a konzuli szolgálat honlapján találnak:

Tajvan: Február 7-től általános beutazási tilalom lépett életbe azon külföldi személyek számára, akik a beutazást megelőző 14 napban Kínában jártak.

Azok a külföldiek, akik rendelkeznek tajvani tartózkodási engedéllyel és a beutazást megelőző 14 napban jártak Kínában, Hong Kongban vagy Makaón, 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

A Dél-Koreából, Olaszországból és Iránból érkező külföldiek 14 napos otthoni karantén-kötelezettség mellett utazhatnak be Tajvanra.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a 14 napos otthoni karantén letöltése a Kínából, Hong Kongból, Makaóról, Dél-Koreából, Olaszországból és Iránból Tajvanra történő beutazást követően. Jelenlegi információink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Nem vonatkozik az otthoni karanténkötelezettség arra az esetre, amikor az utazó a megérkezést követően nem hagyja el a repülőtér tranzit-zónáját, ott megvárja a továbbutazás időpontját.

Tajvan csak az alábbi kínai repülőterekről fogad szoros-közi járatokat: Beijing Capital, Shanghai Pudong, Shanghai Hongqiao, Xiamen Gaoqi, Chengdu Shuangliu.

Részletes tájékoztatás a tajvani koronavírus-helyzetről a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapján: https://tajpej.mfa.gov.hu 

Mongólia: 2020. február 14-től ideiglenesen szüneteltetik a légi-és vasúti személyszállítást Kína irányába. Nem közlekednek sem a repülők, sem a vonatok. (A transzszibériai vasútvonalon, a Peking-Ulánbátor-Moszkva szakaszon az orosz fél már február elején ideiglenesen felfüggesztette a vasúti személyszállítást.) 2020. február 19- től március 30- ig a fokozott készenléti állapotot meghosszabbították. Ennek értelmében az iskolák, óvodák, egyetemek és közösségi helyiségek március 30-ig zárva tartanak.

A Nemzeti Katasztrófavédelmi Bizottság határozata alapján február 25 -március 2. között szüneteltetik a Mongólia és Dél-Korea közlekedő összes légijáratot az Incheon és Pusan légi kikötő között. Ennek értelmében törlik a MIAT (Mongol Légitársaság), Asiana és Koean Air összes járatát.  

Március 2-ig korlátozzák a fővárosba való beutazást és a fővárosból való kiutazást. Nem közlekednek a fővárosi helyi járatok, de a helyközi buszok és vonatok is leállnak március 2-ig. 

Március 2-ig felfüggesztik továbbra a Japánba menő és onnan érkező repülőjáratokat. 

Jelenleg Mongóliát légi úton Moszkván, Isztambulon és Nur-Szultánon lehet csak megközelíteni. 

Izrael: Az EL AL bejelentése szerint a légitársaság a koronavírus járvány miatt 2020. március 25-ig minden kínai járatát beszünteti. 2020. február 10- től Hongkongba induló járatait szintén szünetelteti.

Az a külföldi, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Hongkongban, Thaiföldön, Szingapúrban, Makaóban, Dél-Korában, Japánban, Olaszországban, Irakban, Iránban, Libanonban, Szíriában járt, nem léphet be Izraelbe. Kivételt képeznek az izraeli állampolgárok családtagjai, az izraeli tartózkodási engedéllyel rendelkezők és az Izraelbe akkreditált diplomaták. Ők beléphetnek és az izraeliekre vonatkozó 14 napos karantént kötelező betartaniuk.   További információ >>

Palesztina: A Betlehem kormányzóságban lokalizálódó megbetegedések kapcsán a Palesztin Hatóság rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe és szükségállapotot hirdetett. A palesztin szállodák nem fogadnak vendégeket, a Palesztinában található turisztikai célpontok (Születés Temploma, Pásztorok mezeje, Pátriárkák sírja) nem látogathatók, a palesztin oktatási intézmények zárva tartanak. Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Betlehem városát határozatlan időre lezárták. 

Kuvait: A Kuvaiti Légügyi Hatóság teljesen leállította az utasforgalmat a következő országokkal: Irán, Kína, Hongkong, Irak, Dél-Korea, Thaiföld, Olaszország.  Kuvait megtagadja a belépést előzetes mérlegelés nélkül azok esetében, akik az említett országok közül valamelyikben jártak az elmúlt hetekben, illetve ha 37,8 C foknál melegebb a testhőmérsékletük a reptéren felállított hőkamerák szerint. A belépés megtagadása független attól, hogy az utas rendelkezik-e érvényes kuvaiti tartózkodási engedéllyel vagy vízummal. Az innen érkező kuvaiti állampolgárokat karantén alá helyezik.

Kuvaitban az Egészségügyi Minisztérium az Instagram (https://www.instagram.com/kuwait_moh) és Twitter (https://twitter.com/kuwait_moh) oldalát jelölte meg, mint hiteles, megbízható forrást, ahol a lakosság folyamatosan tájékozódhat arab és angol nyelven a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, a követendő protokollról és a statisztikai adatokról. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a koronavírussal kapcsolatban található általános tájékoztató és a követendő egészségügyi szabályok (https://www.moh.gov.kw/en/Corona/Pages/abtCoro.aspx).   Tovább az utazási tanácsokra >>

Katar: 2020. február 3-tól a Qatar Airways felfüggesztette összes kínai járatát. A Kínából érkező utasok nem iktathatnak be tranzitjukba dohai látogatást, az ilyen típusú jegyeket automatikusan átfoglalják a tranzit idő minimálisra csökkentése érdekében. Az utasok kétszeres testhőkamerás ellenőrzésen kell átessenek a gépbe való beszállás előtt, illetve a kiszállást követően. További információ >>

Jordánia belépési tilalmat rendelt el minden nem-jordán állampolgárral szemben, akik Kínából, Iránból, illetve Dél-Koreából érkeznek. Az Olaszországból érkező személyek tekintetében is beutazási tilalmat rendeltek el.

Egyesült Arab Emírségek: Kérjük az Egyesült Arab Emírségekbe utazó magyar állampolgárokat, hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján

Az Egyesült Arab Emírségek számos óvintézkedést vezetett be a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében, ennek fényében 2020. február 5-től az Emirates és az Etihad légitársaság felfüggesztette kínai járatait, kivéve Peking vonatkozásában. A Kínából érkező járatok esetén 6-8 órás orvosi vizsgálatra lehet számítani a reptereken. További tájékoztatásig korlátozásra került az összes Iránba érkező és onnan induló személy- és teherszállító járat egyaránt. Az országban továbbá számos rendezvény és sportesemény került lemondásra.

Magyar állampolgárokkal szemben nem került sor külön intézkedés bevezetésére. Az országba utazók esetében javasoljuk a fokozott higiéniás előírások betartását, illetve a teljes körű egészségügyi biztosítás megkötését. Amennyiben rendezvényre/üzleti konferenciára érkeznek, úgy javasoljuk a szervezőkkel való előzetes kapcsolatfelvételt és tájékozódást a rendezvény megtartását illetően. Szükség esetén a helyi hatóságok kötelező karantén előírását rendelhetik el.

Az országban lévő egészségügyi helyzetről, illetve a meghozott intézkedésekről hivatalos naprakész információt találnak az Egészségügyi és Megelőzési Minisztérium (Ministry of Health and Prevention) honlapján, illetve twitter és facebook oldalán.

Az Egyesült Arab Emírségekben további tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket és teendőket illetően az alábbi telefonszámon kérhetnek:

Department of Health – 800 1717
Ministry of Health & Prevention – 800 11111
Dubai Health Authority – 800 342

Omán: Omán: Az Egészségügyi Minisztérium 2020. március 2-i sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a koronavírusos páciensek közül kettő meggyógyult, továbbfertőzés egyelőre nem történt. Jelenleg több, mint kétezer személyt helyeztek karanténba. A Kínából, Iránból, Dél-Koreából és Olaszországból érkező utasokat 14 napra (otthoni vagy intézményi) karanténba helyezik. Az ománi légügyi hatóság 2020. február 24-i döntése alapján azonnali hatállyal minden Iránból és Iránba közlekedő repülőjáratot felfüggesztettek határozatlan időszakra. Az Iránba induló és Iránból érkező járatokat is felfüggesztették. Az ománi SalamAir légitársaság 2020. február 26-i hatállyal ideiglenesen felfüggesztette a Bahreinbe közlekedő járatait. A 2020. március 2-i döntés alapján felfüggesztésre kerültek az Olaszország és a Salalah között közlekedő charter járatok is. Az Oman Air továbbra is közlekedik Muscat és Milánó között, azonban csak ománi, illetve átszálló utasokat szállít. Omán továbbra is a WHO iránymutatásai alapján jár el. Hivatalos információk az ománi Egészségügyi Minisztérium weboldalán, illetve Twitter-oldalán (@OmaniMOH) érhetőek el. További információ >>

Pakisztán: A Pakistan International Airlines (PIA) március 15- ig felfüggesztette a heti kétszer közlekedő Iszlámábád-Peking-Tokió járatát.

Irán: Több légitársaság is ideiglenesen felfüggesztette a légiközlekedést iráni viszonylatban. Éppen ezért kérjük, hogy akik érvényes foglalással rendelkeznek valamelyik iráni desztináció vonatkozásában, ellenőrizzék azt, hogy továbbra is van-e lehetőségük elutazni. Örményország, Türkmenisztán, Irak, Afganisztán, Pakisztán és Törökország is lezárta Iránnal közös határszakaszát. További információ >>

Irak: Az Iraki Kurdisztáni Régió hatóságainak közlései alapján a régióban eddig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyt, azonban az Iránban fertőzések számára tekintettel szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezettek be. További információ >>

Libanon: Libanonban több koronavírussal fertőzött megbetegedettről tudnak. A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapján: https://www.moph.gov.lb   

Libanon 2020. 02. 28-án beutazási tilalmat rendelt el a nagyszámú koronavírus-fertőződést regisztráló országokból, így Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból érkező utasokkal szemben. A tilalom nem vonatkozik a libanoni állampolgárokra, illetve a Libanonban rezidens külföldi állampolgárokra. A tilalom minden - légi, szárazföldi és vízi – határátkelőre érvényes. A libanoni hatóságok egyúttal nem javasolják az ezekbe az országokba történő utazást, illetve megtiltották az oda irányuló zarándokutak szervezését a libanoni állampolgárok számára.

A libanoni hatóságok a reptéren fokozottan ellenőrzik a fertőzéssel érintett országokból érkezőket, regisztrálják az adataikat és elérhetőségeiket, valamint arra kérik őket, hogy a kéthetes lappangási idő alatt maradjanak otthon, rosszullét esetén pedig azonnal jelentkezzenek orvosi ellátásra. A koronavírussal fertőzöttek szállítását a Nemzetközi Vöröskereszt látja el, országszerte több állami kórházban alakítottak ki az elkülönítésükre alkalmas kórtermet.  

Kazahsztán: 2020.01.30 -től Kazahsztán felfüggesztette az utasforgalmat Kína irányába, mind a bejövő, mind a kimenő irányban, annak érdekében, hogy a vírus terjedését megakadályozza. A buszforgalmat január végén, a vasúti utasforgalmat február 1-én, a légiforgalom pedig február 3-án függesztették fel a kazah hatóságok. 

Kirgizisztán: A kirgiz-kínai határon, valamint Biskek és Os nemzetközi repülőterén hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét, a kirgiz-kínai szárazföldi határokat lezárták. 

Tádzsikisztán: Minden Kínából érkező utast 14 napig karanténban tartanak. Ideiglenesen leállították Urumqi és Dushanbe között közlekedő repülőgépeket (South China Airlines és Somon Air légitársaságok által üzemeltetett járatok).  

Tengeren túli országok

Ausztrália:
A Quantas ausztrál légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti kínai járatait február 9.- március 29. között, amely két járatot érint: Sydney-Peking és Sydney-Sanghaj. A Virgin Australia véglegesen megszüntette hongkongi járatait.

Az Ausztrál Külügyminisztérium bejelentése alapján a határokon megtagadják a belépést azoktól az utasoktól, akik Kínából érkeznek vagy tranzit állomásként érintették Kínát. Kivételt képeznek az ausztrál állampolgárok és az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint azok közvetlen családtagjaik. 2020. 02. 29- től Ausztrália megtagadja a belépést minden külföldi állampolgártól, aki az elmúlt 14 napban Iránban tartózkodott.  További információ Ausztrália és Óceániára vonatkozóan >>

Amerikai Egyesült Államok: Az American Airlines, United, Delta repülő társaságok április végéig nem közlekednek Kína és Hongkong desztinációkban. A United Airlines Sanghaj-ba sem indít járatokat várhatóan április 25-ig. Ezzel kapcsolatos információk a www.travel.state.gov honlapon érhetők el.

Nem léphetnek az USA területére azok, akik az érkezésüket megelőző 14 napban Irán területén jártak.

A Fehér Ház döntése alapján ideiglenes belépési tilalmat vezetnek be azon külföldi állampolgárok számára, akik a megelőző 14 nap folyamán Kínába látogattak. A döntés hatálya alól kivételt képeznek az amerikai állampolgárok közvetlen családtagjai és az állandó lakosok.  További információt az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

Új-Zéland: Nemzetiségtől függetlenül nem léphetnek be az országba azok a külföldi állampolgárságú utazók, akik utazásukat Kínában kezdték meg, vagy Kínában tranzitáltak Új-Zéland 2020. március 3-ig meghosszabbította a Kínából érkező, vagy Kínában tranzitáló utazókkal szemben február 2-án bevezetett beutazási tilalmat. 

Az Air New Zealand március 24-ig felfüggesztette az Auckland-Sanghaji járatát. A kínai légitársaságok gépei egyelőre még repülhetnek.  Tovább az utazási tanácsokra >>

Kanada: Az Air Canada légitársaság február végéig teljes egészében felfüggesztette a pekingi és sanghaji járatainak indítását.

Afrika:

Algéria: A nemzeti légitársaság - Air Algérie - bejelentette, hogy felfüggeszti pekingi járatait.

A Budapest Airport honlapja >>

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

 

A WHO ajánlásairól, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

  • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
  • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
  • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
  • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
  • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
  • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
  • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Tovább az utazási tanácsokra >>

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 

Naprakész, hiteles információ az alábbi oldalon található:

https://koronavirus.gov.hu

További hasznos linkek:

Az Egészségügyi Világszervezet WHO hivatalos honlapja 

Teendők hazaérkezéskor

Teendők ha egy a koronavírus fertőzéssel érintett régióból utazik, és lázasnak érzi magát, köhög vagy légzési nehézségei vannak