Szülőfalujában, a háromszéki Gidófalván állítottak mellszobrot szerdán, születése 200. évfordulóján Czetz Jánosnak, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornokának, az Argentin Katonai Akadémia (Colegio Militar de la Nación) alapító igazgatójának.

Carlos Maria Vallaríno, Argentína bukaresti nagykövetségének ügyvivője beszédében elmondta: az Argentínában Juan Fernando Czetz néven ismert katona szaktudásával és fegyelmével hozzájárult a modern argentin állam megteremtéséhez.

Felidézte: Czetz János előbb földmérőként az ország katonai térképeinek elkészítésében vállalt jelentős szerepet, majd belépett az argentin hadseregbe, és megszervezte a hadmérnöki kart, mely ma is az ő nevét viseli. 1870-ben kérte fel az ország akkori elnöke a katonai akadémia megszervezésére és igazgatására. Az intézményt öt éven át vezette. Emlékét ma is ápolják a második hazájában. Személye ma is kapocs Argentína és a magyarság között, az 1990-es években Czetz János emlékére adományozták Budapestnek Argentína védőszentje kardját.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja Bem József tábornok szavait idézve sorolta fel Czetz János jellemvonásait: "kérlelhetetlen szigor, pártatlanság, keménység a büntetésben, de nagylelkűség a jutalmazásban, mentes a bosszúállástól, az önzés legkisebb árnyékától is". Megemlítette: Czetz János csak a második hazájában kapta meg az őt megillető tiszteletet. Ott a helye azonban a legjelesebb magyarok pantheonjában is.

"Amikor elmennek a szobor előtt, álljanak meg egy pillanatra, gondoljanak a falu nagy szülöttére, és a lelkük teljen meg büszkeséggel és bizakodással" - bíztatta a gidófalviakat Tóth László főkonzul.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke a tábornok emlékiratából idézte: "Szabad hazáért harcoltam, szabad hazát akarok ismerni." Úgy vélte: ma is ez az élet értelme.

"Azt kívánjuk a Székelyföldet körbevevő ország népeinek is, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák be: jobb velünk, mint ellenünk (.) vegyék észre, az ő szabadságuk teljes megéléséhez mi is szabadok kell, hogy legyünk" - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa.

A tábornok nevét viselő gidófalvi iskola udvarán felállított szobor közadakozásból készült, a székelyudvarhelyi Demeter István alkotása.

A 200 éve született Czetz János alakját csütörtökön szabadtéri kiállítással, kopjafaállítással, és tudományos konferencia szervezésével idézik Sepsiszentgyörgyön.

Gazda Árpád - MTI