Jó volt hallani, látni azt, hogy a magyar kultúra napja alkalmából szombaton este a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az Artstart4u Egyesület által szervezett és a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa, valamint a Maros Megyei Tanács által felkarolt Kodály Zoltán-mű, a Székely fonó című daljáték telt házas, magas színvonalú, minőségi előadásával ünnepelt a város. 

Mint ismertes, a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
 
Az esemény előtt méltó rendezvénnyel tisztelgett Marosvásárhely szombaton este, amikor a zsúfolásig megtelt Kultúrpalotában jelen levőknek igazi, világszínvonalú zenei élményben lehetett részük. 

Kodály Zoltán Székely fonó című, egyfelvonásos daljátékát 1932. április 24-én Budapesten, a Magyar Állami Operaházban mutatták be. A zeneszerző 1920-ban megírt második színpadi műve tulajdonképpen egy hatalmas népdalfüzér, a korábban alkotott Magyar népzene színpadi változata. A daljáték komponálásához tizenkilenc daltételt használt fel a szerző, ezek közül tizenhárom található meg kisebb-nagyobb eltéréssel a Magyar népzene ciklusban. A művet igazi premierként a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyszínpadán olyan neves előadók tolmácsolták, mint a világszerte ismert Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, Mester Viktória, a Magyar Állami Operaház vezető mezzoszopránja, Kovács Annamária Székely Mihály-emléklappal kitüntetett énekes, Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese, valamint a fiatal generáció képviselői, Bojtos Luca, Mészáros Levente, és közéjük sorolható Szüts Apor budapesti karmester is, aki igazi átéléssel, hangulatosan vezette a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarát és vegyes karát. Az sem mellékes, hogy a rendezvény szervezője az a Bocskor Salló Lóránt színművész volt, aki Marosvásárhelyen végezte az egyetemet és évekig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze volt. 

A zenemű bemutatása előtt a főszervező csíkszeredai konzulátus képviseletében Tóth László főkonzul a magyar kormány nevében üdvözölte a közönséget. Többek között elmondta: a magyar kultúra napja alkalom és lehetőség arra, hogy felidézzük nemzeti hagyományainkat, szellemi örökségünket. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa számos önálló kulturális eseményt, könyvbemutatót, kiállítást, koncertet szervez, és együttműködő partnere hasonló eseményeknek. A magyar kultúra napjára, immár hagyományosan, ünnepi gálakoncerttel emlékeznek nagyjaink alkotásainak bemutatásával, kiváló előadók tolmácsolásában. Tavaly Marosvásárhelyen Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből adott elő, idén Kodály Zoltán Székely fonó című alkotására esett a választás. 

A konzul Sára Magdolna közgazdászt idézte, aki szakmai konferencián többek között elmondta: a kultúra, annak különböző szintjei szoros összefüggésben és kölcsönhatásban vannak a gazdasággal és a nemzet sikerességével. Nemzetünk megmaradásában kulcsszerepe van a kultúrának, annak, hogy irodalomban, zenében és képzőművészetben minden korban tudtunk magasat alkotni, amellyel nemcsak magunkat gazdagítottuk, hanem a környezetünket, Európát és a világot. A konzul felidézte dr. Bernády György, Marosvásárhely egykori polgármesterének a szellemét is, aki a Kultúrpalota építésekor azért nem sajnálta a pénzt a képzőművészeti értékekre, amelyet támogatásával gyűjtöttek, mert hitte, hogy az itt lakók a művészi szépségből, az azokból megnyilvánuló magas emberi értékből részesülve értőbb és jobb polgárai lehetnek a közösségnek, olyan polgárok, akik előreviszik a várost, a közösség életét. Magyar kultúránk, népművészeti hagyományaink, művészeti alkotásaink közös örökség, és mindannyiunk felelőssége, hogy ki-ki a maga helyén lelkiismeretesen munkálkodjon ennek a megértésén, a tolmácsolásán, a továbbadásán és a megőrzésén – hangsúlyozta beszédében a főkonzul, aki megköszönte az esemény létrehozását a szervező egyesületnek és a Maros Megyei Tanácsnak, valamint a szervezésben részt vállaló konzulátusi munkatár-saknak. 

Minden évben a koncert teljes bevételét valamely helyi ifjú tehetség támogatására fordítják. A konzul bejelentette, hogy a marosvásárhelyi előadásból származó pénzösszeget Gábor Margit fiatal gyergyószárhegyi énekesnek, a csíkszeredai művészeti líceum végzős tanulójának ajánlják fel, ezzel segítve továbbtanulásában, az egyetemre való felkészülésében. Azt már korábban megelőlegezték a szervezők, hogy jövőben is hasonló rangú és színvonalú előadással ünnepli meg Marosvásárhely a magyar kultúra napját. 

Vajda György - Népújság