Október 28-án tartották Felsőboldogfalván a Reformáció Emlékpark avatóünnepségét, illetve Bocskai István erdélyi fejedelem emlékművének leleplezését, melyen részt vett és áldást mondott Ft. Kató Béla püspök, Nt. Kántos Csaba esperes-főjegyző, püspök-helyettes, a jelenlévő mintegy 300 embert Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Verestóy Attila szenátor és Sándor József polgármester köszöntötte. Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Kolumbán Dávid képviselő és Bíró Barna Botond alelnök.

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa képviseletében Kőrösi Viktor Dávid konzul elmondta: a reformáció a magyar nemzettudat kovásza, ezért a reformáció ünnepe egyben a nemzetépítés ünnepe is. „Magyarország ma erős. Elődeink s mi tettük azzá – mi, magyarok, a határok minden oldalán ugyanúgy hozzájárulva a szellemi és fizikai építkezéshez” – tette hozzá.

Kőrösi Viktor Dávid konzul

Az emlékpark a reformáció jelentős személyiségeinek és eszmeiségének állít emléket, mely a Hargita megyei település 900 éves református temploma melletti téren található.

A mindvégig méltóságteljes rendezvény Székelyudvarhelyen felvonulással, majd a belvárosi református templomban Istentisztelettel folytatódott. Az ünnepség zárásaként a vendégek megtekinthették a székelyudvarhelyi Bocskai Házban rendezett klenódium- és szőttes-kiállítást.

 

Fotó: Magyari Hunor

A képgalériát ide kattintva tekinthetik meg