Olyan mozgóképes alkotásokat tekinthet meg a csíkszeredai közönség, amelyek mozipremier előtt állnak – hangzott el a magyar filmnapok keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján, amelyet  április 21–23. között tartanak a megyeszékhelyen. Néhány film vetítése után a színészekkel, illetve rendezőkkel személyesen találkozhatnak az érdeklődők.

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Csíki Mozi Egyesülete közösen magyar filmnapokat szervez a csíkszeredai moziban. A keddi sajtótájékoztatón ismertették az ortodox húsvét utáni hétvégén esedékes rendezvény programját.

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője emlékeztetett: április 30-án ünnepeljük a magyar film napját, szerte a Kárpát-medencében megemlékeznek a magyar filmművészet e jeles napjáról. 

 – A magyar film napja április harmincadika, ennek tiszteletére válogatták össze a szervezők ezeket a filmeket. 1901-ben vetítették le az első magyar némafilmet Budapesten, az Uránia Filmszínházban. A hétvégét a magyar filmeknek szenteljük, ahol a gyerekektől az idősebb generációig mindenki találhat maga ízlésének megfelelő filmet, az animációtól egészen a komolyabb hangvételű filmekig – mondta Tóth. A konzul fontosnak tartja a magyar kultúrához szorosan kapcsolódó események támogatását. 

– A Magyarország Kormánya által meghirdetett nemzeti programnak, amelynek törekvése határokon átível és a magyar nemzet egyesítése a célja, a magyar film napja is fontos része, akárcsak a magyar kultúra vagy éppen a költészet napja. Az események már jelentősen túllépték az anyaország határait és szerte a Kárpát-medencében fontos napoknak számítanak – húzta alá Tóth László.  Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kifejtette: a filmnapok remek alkalmat nyújtanak a közösségnek, ahol a magyar kultúra filmalkotásai lesznek megtekinthetők.

A csíki mozi heti rendszerességgel látogatható, magyar, román és nemzetközileg elismert filmeket egyaránt megtekinthetnek a környékbeliek, de ez az esemény újabb mérföldkövet jelent Csíkszereda életében. – A filmhétvége szemleszerű, összesítésben igyekszünk a legjobb filmeket elhozni városunkba. A mozi, a polgármesteri hivatal és a konzulátus együttműködése virágzó és nem példa nélküli, egyszeri eset, ugyanis a Filmszereda hetén is fennáll a partnerség a mostani esemény szervezői és a városháza között – szögezte le Korodi. Hozzátette: négy műfajban lesznek megtekinthetők a filmek. Az első film Püsök Botond csíkszeredai származású rendező filmje lesz.  Antal Sándor, a Csíki Mozi igazgatója a filmlista kapcsán kifejtette: a közönség április 21–23. között premier előtt álló filmeket láthat.

– Néhány esetben a filmek vetítését követően közönségtalálkozó is lesz. Például az első film vetítésén a rendező és a főszereplő is részt vesz, úgyhogy az est beszélgetéssel zárul. Az első filmet pénteken este 19 órától vetítjük. A második, Jankovics Marcell animációs filmje, a Toldi szombaton 14 órától tekinthető meg. A Nyugati nyaralás különleges alkotás, abból a szempontból is, hogy Romániában még nincs forgalmazója, tehát egyelőre csak Csíkszeredában lesz megtekinthető, a filmet 17 órától vetítik. A Blokád című filmet korábban nevezte Oscar-díjra a Nemzeti Filmintézet. Vasárnap 17 órától az Unoka című film lesz látható. A filmhétvégét a 19. 30-tól kezdődő A maga természete szerint és szabadon című film zárja közönségtalálkozóval – részletezte a moziigazgató. Megjegyezte: a filmek jelen pillanatban különböző fesztiválokon képviselik Magyarországot, tehát még a mozikban sem láthatók. A jegyek ára a vetítésekre egységesen 20 lej, diákok számára 15 lej. 

Vlaicu Lajos - Hargita Népe