A fiatal orvosok, művészek számára csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, krasznai és a Borszéken épülő családi házakhoz hasonlót tervez építtetni a Studium – Prospero Alapítvány Nyárádszeredában is.

A házban olyan fiatal orvos-, vagy művész-család helyezkedhet el, aki a Nyárádmente valamelyik településén él és tevékenykedik. A házhoz a telket a kisváros önkormányzata biztosítja, úgy, hogy amennyiben lesz rá anyagi lehetőség, még két családi házat építetnének oda. A marosvásárhelyi alapítvány célja, hogy a nyárádmenti településeken élő orvosokat, művészeket is támogassa a lakhatási lehetőségekkel – mondta el Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő lapunknak, hozzátéve, hogy a helyi önkormányzattal összefogva immár Nyárádszeredában is építik a „megmaradás hálózatát”.

Az építkezésről szóló tárgyalásokat augusztus végén kezdte el a helyi tanács és a marosvásárhelyi alapítvány, amely Erdély-szerte szolgálati lakásokkal segíti a fiatal orvosok, művészek szülőföldön való boldogulását. Az önkormányzati testület jóváhagyta Vass Levente kezdeményezését, és kijelölte azt a 28 áras területet, – az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházak mögötti halastó mellett – ahová három szolgálati lakást építenének. Vass Levente elmondta, hogy 2020-ban tervezik az alapkőletételt, most még ugyanis a topográfiai munkálatokat végzi a nyárádszeredai polgármesteri hivatal, majd ezt követően az önkormányzatnak kell egy határozattal biztosítania a kijelölt területet az építkezéshez, az engedélyek megszerzése után pedig elkezdődhetnek a munkálatok.

Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere elmondta, fontosnak tartják, hogy a nyárádmenti kisvárosban is létrejöjjön a beruházás, mert így ösztönözhetik az itthon maradást, a hazatelepedési kedvet és azt, hogy a nyárádszeredai és környékbeli lakosok számára magyar orvosok által végzett szolgáltatásokat biztosíthassanak. A szolgálati lakásokat, amelyekben akár egy-egy család lakhat, akár több egyedülálló személy, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Studium állandó támogatóinak segítségével építik fel – tette hozzá Vass Levente.

Antal Erika - Székelyhon