Jó hír a Székelyföldön élőknek: naponta lehet immár repülővel utazni Marosvásárhely és Budapest között. Azoknak viszont továbbra is várniuk kell, akik a hétfői sajtótájékoztatótól a Kolozsvár és a magyar főváros között közlekedő Wizz Air-járat újraindításának bejelentését remélték.

Október 27-étől napi járatokat indít a Wizz Air diszkont légitársaság a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtérről Budapestre és vissza – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Péter Ferenc, a légikikötőt fenntartó Maros Megyei Tanács elnöke és Paulina Gosk, a légitársaság kommunikációs menedzsere. Mint elhangzott, már 39 lejtől lehet jegyet foglalni az őszi járatokra.  További változás, még több utas A légitársaság Romániában elsőként, 2006 júliusában a marosvásárhelyi légi kikötőből indított járatokat, ezért különleges kapcsolat fűzi ehhez a reptérhez. Idén előreláthatóan 184 ezer utas fog repülni az innen indított járatokon, jövőre pedig szeretnék elérni a 264 ezer utast. Paulina Gosk a hétfői sajtótájékoztatón ugyanakkor arról is beszélt, hogy folyamatosan fejlesztenek, és szakembereik tanácsára új úti célokat iktatnak be, változtatnak a régieken.

Ami a naponta Budapestre induló járatokat illeti, megtudtuk, hogy október 27-étől lehet majd a hét bármely napján a magyar fővárosba utazni. Marosvásárhelyre a Budapestről induló járat 16 órakor fog megérkezni, és 16.45-kor indul vissza. Mint ismeretes, jelenleg heti két járat üzemel a magyar főváros és Marosvásárhely között.  Pozitív hozadék Péter Ferenc szerint a napi oda-vissza járat fontos a két ország közötti viszony javítása érdekében, de pozitív hatása lehet a turizmusra és az üzleti kapcsolatokra is. A Maros megyei közgyűlés elnöke nem tartja kizártnak, hogy a járatok gyakorisága révén Maros megyébe, de az egész Székelyföldre több anyaországi turista fog eljutni, és több gazdasági konferenciát, találkozót fognak szervezni. A tanácselnök arról is beszélt, hogy a  budapesti repülőtérről 47 országba, 133 célállomásra lehet repülni, így a napi szintű összeköttetés által a székelyföldiek is egyetlen átszállással, sokkal egyszerűbben és gyorsabban juthatnak el szerte Európába és nem csak. 

Péter Ferenc köszönetet mondott a magyar kormány tagjainak, amiért  közbenjártak annak érdekében, hogy naponta járatok indulhassanak Marosvásárhelyről Budapestre. Ami a jövőbeli terveket illeti, elmondta, egyeztet a környező megyék tanácselnökeivel annak érdekében, hogy 100–150 kilométeres körzetben buszokat indítsanak, megkönnyítve a reptérre jutást azoknak, akik a Marosvásárhely–Budapest járaton szeretnének repülni.  Nemzetpolitikai érdek A marosvásárhelyi mellett ugyanakkor zajlott hétfőn egy budapesti sajtótájékoztató is, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Váradi József, a Wizz Air alapító vezérigazgatója tartott, amelyen egy kazanyi járat mellett szintén azt jelentették be, hogy október végétől naponta közlekednek majd a Wizz Air Airbus A320-asai a magyar főváros és Marosvásárhely között. 

Az eseményen Szijjártó Péter a marosvásárhelyi járatkínálat bővítését nemzetpolitikai érdekekkel magyarázta. Mint mondta, fontos hogy a határon túli magyarokkal minél egyszerűbb és akadálymentes legyen a kapcsolattartás. A bővítéssel éves szinten 38 ezer helyett 132 ezer helyet biztosít járatain a Wizz Air október végétől. Váradi József, a Wizz Air vezetője a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy marosvásárhelyi járatuk több mint 10 éve üzemel, de szűk réteget tudtak a heti két járattal kiszolgálni, a naponta közlekedő új járat viszont a turisztikai mellett üzleti célú utazóknak is jó megoldás. A kolozsvári járatra még várni kell Csalódniuk kellett azonban mindazoknak, akik a Budapest–Kolozsvár repülőjárat újraindítását remélték. Sokan tekintettek ugyanis ez irányú várakozással a hétfői napra, miután a hétvégén a Magyar Hang budapesti lap értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy lesz egy hétfői sajtótájékoztató, amelyen Váradi József, a Wizz Air alapító-vezérigazgatója mellett részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is. „Ez pedig nem jelenthet mást, mint azt, hogy a Wizz Air sűríti marosvásárhelyi járatainak számát és/vagy Kolozsvárra is elkezd repülni” – írták.

A kincses várost a magyar fővárossal összekötő repülőjárat újraindításáról – amint arról beszámoltunk – májusban David Ciceo, a kolozsvári reptér igazgatója tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. „Megvitattuk egy Kolozsvár és Budapest között rendszeresen közlekedő repülőjárat bevezetésének lehetőségét, ami nagy fontossággal bír mindkét város számára. Orbán Viktor támogatásáról biztosított, folytatni fogjuk a megbeszéléseket, és meggyőződésünk, hogy jövő évben sikerül elindítani egy menetrend szerinti járatot ezen az útvonalon” – nyilatkozta akkor David Ciceo. Mint ismeretes, Kolozsvár és Budapest között még a Malév állami légitársaság létezése idején lehetett rendszeresen repülni, majd a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítása idejére a WizzAir 2016-ban költöztette budapesti járatát Kolozsvárra. Tavaly júniusban azonban újból megnyílt a légi kikötő, így a pesti járat ismét Marosvásárhelyen száll le.

Bálint Eszter, Simon Virág - Krónika

Fotók: Gálna Zoltán, Haáz Vince