Egyszerre három kötetét mutatták be csütörtök délután Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas írónak, aki novellákkal, humoreszkekkel, és, ahogy ő nevezi, „székely” írásokat tartalmazó kötettel jelentkezett.

A Marosvásárhelyen született, de magát székelyudvarhelyinek tartó szerzőt, aki 2001 óta él Budapesten, és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektvezető-helyettesi, tanári munkája mellett szerkesztőként és műfordítóként is dolgozik, Tóth László főkonzul köszöntötte.

Mint megjegyezte, a világjárvány miatt bevezetett korlátozások tavaly és idén a főkonzulátuson szervezett kulturális rendezvényeket is megritkították, de továbbra is igyekeznek hasonló eseményeket, találkozókat szervezni.

Nagy Koppány Zsolt három, frissen megjelent kötetéről szólva fontosnak nevezte, hogy ezeket a magyar kormány által létrehozott Előretolt Helyőrség Íróakadémia kiadója jelentette meg, amelynek egyik küldetése, hogy a kortárs magyar irodalmat eljuttassa az olvasóhoz, és új szerzőket ismertessen meg ezáltal. Megjegyezte, hogy több székelyföldi szerző kötetét is kiadták, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy mint minden nemzeti intézmény, ez is egyúttal Kárpát-medencei intézménnyé váljon, az összmagyarság javára.

Az Apucifoci című kötet humoreszkjeinek témái egy család mindennapjainak apró történeteiből táplálkoznak, A vendégmunkás (és a) dalai keletkezése pedig Nagy Koppány Zsolt szerint arra vezethető vissza, hogy ő is szeretett volna magának egy „székely” könyvet. Ennek megfelelően a vendégmunkás lét, a kisebbségi sors, a megmaradás kérdéseit járják körül a történetek, megfelelő mennyiségű székely humorral fűszerezve. Az első két kötet borítóját a csíkszeredai Szentes Zágon készítette, a harmadikat pedig a szintén csíkszeredai Csillag István illusztrálta. 

Kovács Attila - Székelyhon