A nyerges-tetői csata 173. évfordulójára emlékeztek vasárnap délután az emlékműnél. Az ünnepségen elöljárók, testvértelepülésről érkező vendégek és helyi ünneplők egyaránt részt vettek. Az ünnep hangulatát Molnár Levente operaénekes előadása emelte.

Az ünnepséget a magyar himnusz éneklésével kezdték, ahol Molnár Levente operaénekes, illetve a Tuzson János csíkkozmási zenekar is közreműködött. Ezt követően beszédet mondott Szántó László, Csíkkozmás polgármestere, aki köszöntötte az anyaországi testvértelepülésről érkezőket, a szomszéd községek polgármestereit, valamint képviselőit.

– Örülök, hogy minden évben összegyűlünk és anyaországi testvéreinkkel ünnepeljük a nyerges-tetői csata évfordulóját. Ők is érzik, hogy számunkra mennyire fontos e történelmi helyszín, Csíksomlyó után talán egy második kegyhely a székely nép számára – mondta a polgármester. Ezt követően a testvértelepülések polgármestereit kérte fel, hogy osszák meg gondolataikat az ünneplő közösséggel.

Az ünnepi megemlékező beszédek sorát dr. Lukács Bence-Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja zárta, aki Tuzson János bátor katonái és a görög mitológiából ismert Leonidász király és háromszáz katonája között vont párhuzamot, mintegy reflektálva, hogy bár túlerővel néztek szembe a székely honvédők, nem rettentek meg.

– Valóban e történelmi jelentőségű ütközetre méltán tekinthetünk Székelyföld második kegyhelyeként – jegyezte meg a konzul.

Csont Ede, Tusnád község plébánosa közös imára szólította fel az esemény résztvevőit, majd Molnár Levente és a Heveder zenekar kulturális műsora következett, amelyet a borongós, csapadékos eső sem zavart meg. Közreműködött a Csíki Huszáregyesület és a csíkkozmási Bojzás néptáncegyüttes. Az énekek után következett a koszorúzás, az eseményt a székely himnusz eléneklésével zárták.

Az útlezárás miatt néhány, a Kászonok irányába tartó gépjárművezetőt a rendőröknek kellett megnyugtatniuk, mivel az esemény idejére – egy órára – nem lehetett közlekedni a Nyerges-tető irányába.

Vlaicu Lajos - Hargita Népe