Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Gyergyószentmiklós határában lévő Gac-oldalon szombat délelőtt. Az esemény a történelmi jelentősége mellett jubileumi, hiszen idén tíz éve annak, hogy keresztet állítottak itt a második világháborúban meggyilkolt civil áldozatok emlékére.

1944. szeptember 7-ére virradóan 159 magyar katonát, a Magyar Királyi Honvédség 3. Szent István gyalogezred székesfehérvári pótezredének tagjait, valamint több, gyergyószentmiklósi civilt gyilkoltak meg a város határában, a Gac-oldalban. Az emlékhelyet a felszegi asszonyok azokban az időkben is gondozták, amikor ez nem volt megengedett; később, az 1990-es évektől már szabadon emlékezhettek itt a gyergyószentmiklósiak, tíz évvel ezelőtt pedig keresztet állítottak a civil áldozatok emlékére.

Az idei ünnepségen a helyi és megyei elöljárók, egyházi méltóságok mellett a székesfehérvári önkormányzat küldöttsége, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete is képviseltette magát.

– Legyen hősi temető és ne csak egy vesztőhely a Gac-oldal: ez az emlékhely, melynek az alapja egy vérengzés helyszíne, egy vesztőhely, de nem szabad elfelednünk, hogy ugyanakkor a hősöknek, honfitársainknak is a nyughelye. Ma már a hősök temetőjének is titulálhatnánk a Gac-oldalt, és azt szeretnénk, ha egy kicsit komolyabb kutatásokkal felderíthetőbbé válhatna, hogy hol vannak eltemetve a székesfehérvári honvédek. A jövőben ez a megemlékezőhely egy hősi temetővé kell, hogy váljon – mondta el ünnepi beszédében Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere, arra kérve a székesfehérváriakat, legyenek partnerek abban, hogy hősi temető státuszba tudják helyezni a Gac-oldalt.

A megemlékezésen jelen volt Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében dr. Lőrincz Aranka konzul. Beszédében kiemelte: az emléknap nemcsak a lemészárolt székesfehérvári honvédek, de azon gyergyószentmiklósi nők hazafiságáról is szól, akik az emlékhely gondozásával anyaként, feleségként ébren tartották gyermekeikben, családjaikban a nemzeti érzelmet.

– Az a generáció vagyunk, amely számára még érezhető közelségben volt a háború borzalma, nagyapáink még meséltek erről, de a jelen fiataljai elképzelni sem tudják azt a nehézséget, ami egy rossz döntés meghozatalával jár. A mi felelősségünk, hogy megtanítsuk nekik, hogy emlékezzenek, és érezzék döntéseik súlyát – foglalta össze ünnepi gondolatait dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke.

A Gac-oldali keresztnél gyergyószentmiklósi résztvevők, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének tagjai az évforduló napján, szeptember 7-én is megemlékeztek az elhunytakról.

Boncina-Székely Szidónia - Hargita Népe