Mókázó hagyományőrző csoportok tagjai, maskarákba bújt mulatozók, zenészek és számos érdeklődő járta be szombaton Csíkszereda utcáit a 31. kiadásához érkezett hagyományos megyei farsangtemetésen. 

A mókázó, téltemető hagyományőrzők Borzsovából, Kászonaltízről, Alsósófalváról, Csíkszentsimonból, Csíkcsicsóból, Csíkszentdomokosról, Csíkszentkirályról (vendégeik Érsekcsanádról), Szentegyházáról, Gyergyóremetéről, Gyergyóditróból, Gyergyószárhegyről és Csíkmenaságról (vendégeik Jászapátiból) érkeztek, és búcsúztatták a farsangot a házigazda csobotfalviakkal együtt.

„Az, hogy Csíkszereda tizennégy év után házigazdája lehet a hagyományos Hargita megyei farsangbúcsúztatónak, annak köszönhető, hogy az új és a régi, vagyis a hagyományos és a modern világ összeegyeztethető. Ez közös kincsünk. Nagyon nehéz egy városi közegben úgy hagyományt ápolni, hogy a modern világ bekebelez bennünket. De ha mindig meglesznek a kis közösségeink, amelyeknek az életereje erős, akkor a hagyományokat búban, szomorúságban, jókedvben, örömben tudjuk együtt ápolni” – mondta el ünnepi köszöntőbeszédében a települések névsorolvasását követően Korodi Attila, a házigazda Csíkszereda polgármestere. 

A stafétát Csíkszentkirály önkormányzata vette át Csíkszeredától, így a jövőben ott fogják tartani a megyei farsangtemetést. A résztvevőket Tímár Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója áldotta meg, akik ezt követően szétszéledtek Csíkszereda különböző részeibe, hogy ott mutassák be a hagyományos farsangtemetési szokásaikat.

Székelyhon

További fotók az ide kattintva érhetőek el.