Gazdag politikai és közéleti program, minden eddiginél erősebb sportkínálat, több mint 400 programpont és 27 előadói sátor várja a táborozókat, fesztiválozókat Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincegyedik kiadásán. Július 19–től 24–ig többek között magas rangú politikusok, közéleti szereplők, világbajnok és olimpiai bajnok sportolók adnak elő a fesztiválon, de Tusnádfürdőre látogat például Marco Rossi, a magyar válogatott edzője is.

Bár idén nem nyomtatnak programfüzetet, a kínálat a Tusványos eddigi kiadásaihoz hasonlóan színes marad: a tudománytól a kultúráig, a közélettől a politikáig megannyi tematikus előadáson és foglalkozáson vehet részt a látogató. A szervezőket a szabadegyetem egyik helyszínén, a tusnádfürdői kempingben kérdeztük, ahol már megkezdődtek az utolsó előkészületek a kedden kezdődő fesztivál előtt. Mint megtudtuk, idén a sport is jelentős szerepet kap.

Erdély kiemelkedő szellemi műhelye a nemzetközi, geopolitikai és világgazdasági helyzet kihívásait érintő eszmecsere jelentős helyszíne lesz: a szervezők megkeresésünkre elmondták, hogy az ukrajnai háború a fesztivál egyik kiemelt témája. „A háborús helyzetre reagálva, valamint a várható gazdasági válságra felkészülendő, sok kapcsolódó témát taglalnak majd a gazdasági szakemberek, elemzők, politikusok. Ez egy hangsúlyos eleme az idei Tusványosnak” – nyilatkozta Sándor Krisztina, a fesztivál egyik főszervezője.

A szabadegyetem naponta 16 óráig ingyenesen látogatható, akik azonban később érkeznek, 30 lejért léphetnek be a területére, de egész hétre szóló jegyet is válthatnak 120 lejért. A táborban 6 óra időtartamra 10 lejért, egész hétre 60 lejért értékmegőrző szolgáltatás igényelhető. Sátorhely ugyancsak napi 30 lejért, illetve heti 120 lejért foglalható. A biztonsági- és vadőrszolgálat mellett a városban taxiszolgáltatás is működik majd. A szervező ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Tusnádfürdőn továbbra is sok a medve. Bár az önkormányzat illetve a vadőrök fel vannak készülve, fontosnak tartom, hogy mindenki igyekezzen elkerülni, hogy éjszaka vagy hajnalban egyedül induljon útnak a városban, vagy haza a bulikból – fogalmazott. 

Amennyiben medvét észlelnek, a vadőröket hívhatják a fesztiválozók a 0743-433-266-os telefonszámon, vagy a rendezvény területén több helyen kifüggesztett további három telefonszám valamelyikén.  Az elmúlt években átlagosan napi 12 ezren, hétvégén akár napi 15 ezren érkeztek Tusványosra, a szervezők idén is 60–70 ezer látogatóra számítanak. Részletes program a tusvanyos.ro weboldalon böngészhető.

Ferencz Alpár - Székelyhon