Premierekkel készülnek a Magyar Filmnapok szervezői: a hétvégén a Csíki Moziban fogják először vetíteni a Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat második évadának öt új részét, illetve Romániában először mutatják be Gerebics Sándor Carte Rouge – Vörös térkép című filmjét, amely a trianoni békediktátum aláírását megelőző tárgyalások eseményeit mutatja be, pontosabban azt, ahogyan gróf Teleki Pál vezetésével a magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai viszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t.

Mint Antal Sándor, a Csíki Mozi igazgatója közölte, a vasárnap esti vetítés után az érdeklődők találkozhatnak a rendezővel, Gerebics Sándorral, két főszereplővel és a Magyar Hollywood Tanács elnökével, Bokor Balázzsal. A Carte Rouge – Vörös térkép című filmet hétfő este Székelyudvarhelyen is megtekinthetik az érdeklődők. 

A Magyar Filmnapok rendezvény április 26-án, pénteken kezdődik a Csíki Moziban, és vasárnapig, 28-ig tart, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkszereda Városháza és a Csíki Mozi szervezében, a Nemzeti Filmintézettel partnerségben. Tóth László főkonzul elmondta, hogy az eseményt arra emlékezve szervezik meg minden év áprilisában, hogy 1901 áprilisában bemutatták az első magyar mozgóképes alkotást, A Táncz című fekete-fehér magyar némafilmet.

– Immár hagyomány, hogy április végén erre az eseményre magyar filmek vetítésével emlékezünk. Sikeres a rendezvény, a tavalyi vetítésekre átlagosan száz néző váltott jegyet. Idén is arra buzdítjuk a filmkedvelőket, hogy jöjjenek el és nézzenek magyar filmeket – mondta a főkonzul.

Régi Magyar Filmek Mozija néven Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa a Csíki Mozival közreműködve havonta ismétlődő vetítéssorozatot indít, amelynek az első alkalma a Magyar Filmnapokon lesz. Mint Tóth László főkonzul közölte, minden hónapban vászonra kerül egy régi, magyar klasszikus, például Sára Sándor 80 huszár című filmje, Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk című alkotása, Bacsó Péter A tanú című vígjátéka, illetve Székely István Hyppolit, a lakáj című vígjátéka. A Régi Magyar Filmek Mozija a hétvégén az 1934-ben bemutatott Meseautó vetítésével kezdődik.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere úgy véli, hogy a Magyar Filmnapok sikeres csíkszeredai rendezvény, amely a szervezőknek és a filmek forgalmazóinak egyaránt köszönhető. Az idei Magyar Filmnapokon változatos tematikájú filmek tekinthetők meg: ismét vetíteni fogják Reisz Gábor Magyarázat mindenre című alkotását, vászonra kerül Szabó Mátyás új filmje, a Látom, amit látsz, illetve Tóth Barnabás új pszichotrillerje, a Mesterjátszma. A rendezvény részletes programját lapunk programajánlójában közöljük, illetve megtekinthető a Csíki Mozi közösségi oldalán is. Jegyeket a bilete.ro oldalon lehet váltani, illetve a mozi jegypénztárában.

Molnár Raymond - Hargita Népe