Hivatalosan is megnyílt szombaton Csíkjenőfalván a Tercsi vágóhíd és húsfeldolgozó üzem, amelyet a Felcsíki Állatvásár és Gazdanap rendezvény alkalmával avattak fel székelyföldi és magyarországi közméltóságok jelenlétében. A 2,5 millió euró értékű beruházást 850 ezer euró értékben a magyar kormány is támogatta.

A Tercsi vágóhíd és húsfeldolgozó üzemeltetésével a környékbeli állattartó gazdák munkáját igyekeznek segíteni, hogy a haszonállatokat szakszerűen tudják levágni, korszerű gépekkel feldolgozni, ugyanakkor a hagyományos ízeket megőrizve gyártanak prémiumkategóriás hústermékeket, amelyeket Székelyföldön, Erdély nagyobb városaiban – Brassó, Kolozsvár – igyekeznek majd értékesíteni, később pedig külföldön is. A vágóhíd és feldolgozó harmincöt személynek biztosít munkát.

Az ünnepélyes megnyitó a magyar himnusz eléneklésével kezdődött a Csíkkarcfalvi Ifjúsági Fúvószenekar zenei kíséretében, majd köszöntötték a jelen lévő helyi és anyaországi közméltóságokat, a többi között Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét, Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsa elnökét, Tánczos Barna szenátort, Kozma Mónikát, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatóját, Tóth László főkonzult, Gábor Tibort, Csíkkarcfalva község polgármesterét, Becze Istvánt, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökét, valamint az egyházi elöljárókat, Gábor Zoltán szentszéki tanácsost, valamint Farkas Árpád helyi plébánost.

Jéré Elemér, a csíkjenőfalvi Tercsi Közbirtokosság elnöke, az üzem megálmodója felszólalásában megköszönte a hazai és magyarországi vezetők hathatós támogatását a létesítmény megvalósításában. Mint fogalmazott: Csíkjenőfalva jelentős eseménye az avatóünnepség.

– Fontos, hogy legyenek álmaink, hogy azokat megvalósítsuk, és mindez közösségünk erejét mutatja. Feladatunk működtetni az üzemet és a közösség javára fordítani, hagyományos és egészséges táplálék előállításával – mondta a közbirtokossági elnök.

Ünnepi beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar közösségeknek nagy erőt adott, hogy a magyar érdekképviseletnek sikerült visszaszereznie 800 ezer hektár erdőt, ami a gazdaságfejlesztés alappillére, hisz „azért kell ilyen létesítményeket megépíteni, hogy tudjuk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a fiatalok itthon maradjanak”. A szövetségi elnök említést tett az Orbán-kormány megvalósította paradigmaváltásról, és megköszönte a magyar kormány támogatását, valamint eredményes nemzetpolitikáját. Mint fogalmazott: a hasonló létesítmények megvalósítása megerősíti a helyi közösségeket megmaradásukban.

– Meg kell őriznünk az értékeket, hagyományokat, gyökereinket, múltunkat. A vágóhíd a közösséget erősíti, és hinnünk kell abban, hogy szülőföldünkön erős közösségként meg tudunk maradni – mondta Kelemen.

Kövér László beszédében a többi között a szülőföld megtartó erejére hívta fel a figyelmet. A házelnök megjegyezte: erősíteni kell a szülőföld gazdasági megtartó erejét, hogy megélhetési okokból ne legyen célszerű idegenbe távozni, mert a jólét, biztonság, otthonosság érzete csak a szülőföldön érhető el, melyhez az RMDSZ sikeres munkája nélkülözhetetlen, hisz „Székelyföld él és élni akar”.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően az egyházi elöljárók felszentelték az épületet. A kimagasló esemény a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Létai Tibor - Hargita Népe