Kedden délután a marosvásárhelyi Bernády Házban mintegy 40 természetfotóból álló kiállítás nyílt. A tárlat a visegrádi négyek (V4) országaiból (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) származó fotóművészek válogatott munkáiból állt össze. A fényképeket Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának gondozásában Münchenből hozták Marosvásárhelyre, október 19-e után Sepsiszentgyörgyön is láthatja a közönség. A kiállítást Tóth László főkonzul, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Nagy Miklós Kund művészeti író nyitotta meg. 

Miután Nagy Miklós Kund a vendéglátó Dr. Bernády György Alapítvány nevében üdvözölte a megjelenteket, Soós Zoltán polgármester köszönetet mondott az alapítványnak, hogy a járványhelyzetben is teret ad a fotókiállításoknak, más kulturális rendezvényeknek, valamint a konzulátusnak, hogy e rangos tárlat első állomásának Marosvásárhelyt választották. A városban a fotózásnak több mint másfél évtizedes hagyománya van, talán ezért is esett a választás Marosvásárhelyre, amikor fotómúzeum létesítésével bízták meg a városvezetőt. E létesítmény példaértékű, hiszen a városban nagyon sok értékes gyűjtemény, hagyaték vár arra, hogy méltó helyre kerüljön. Városunkban sok természetfotó-kiállítás volt, kezdve az Örökmozgó Természetjáró Egyesület Foto Natura tárlatától a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület által rendszeresen szervezett tárlatokig, amelyek bizonyították, hogy hagyománya van a természetfotózásnak, az ilyen jellegű tárlatok szervezésének Marosvásárhelyen. „E tárlat feltárja előttünk, hogy nem kell Afrikába vagy más egzotikus helyekre utaznunk, hogy szép tájakban gyönyörködjünk, szűkebb pátriánkban, a Kárpát-medencében is nagyon sok olyan hely van, ahova nem jutottunk el, nem fedeztük fel, és érdemes megnézni” – mondta a polgármester, majd hozzátette, Erdély, Románia nem része a visegrádi 4-eknek, de nálunk is vannak szép helyek, és itt is születnek ehhez hasonló képek. Hátha lesz majd egy olyan tárlat is, ahol a hazai fotósok jelentkezhetnek a műveikkel. A látvány mellett színvonalas a kivitelezés, érdemes a napokban ellátogatni ide – mondta többek között a polgármester. 

Tóth László főkonzul megköszönte mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy Marosvásárhelyen kiállítsák az anyagot, a polgármesteri hivatalnak, a Bernády Alapítványnak, a Marx József Fotóklubnak. Elárulta, sok minden köti a városhoz, az itteni művészeti líceumba járt, a polgármesternek iskolatársa volt, így kötelességének tartotta, hogy elhozzák hozzánk a tárlatot. Majd kifejtette, a kiállítás ötlete úgy született meg, hogy 2021. július 1-jétől Magyarország látja el a visegrádi csoportosulás országainak elnöki teendőit. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma úgy döntött, hogy ennek kapcsán a politikai rendezvények mellett kulturális, oktatási és sportrendezvényeket is rendez. Amikor Magyarország átvette Lengyelországtól az elnökséget, úgy tűnt, túlvagyunk a járvány nehezén, ezért már az ezt követő időre gondolva az elnökség mottójaként azt választották, hogy „Újraindítjuk Európát”. Nyilván leginkább a járvány miatt leállt gazdasági élet újraindítása volt a cél, ezen belül pedig a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra, a „zöld” átmenetre kívánt fókuszálni a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Így egy olyan természetfotó-kiállítást is szerveztek, ami ezekre a célokra utal. A szervezők felkérték a négy visegrádi ország legnagyobbnak vélt természetfotó-szövetségeit, hogy küldjenek egyenlő arányban, művészileg megfelelő minőségű fotókat. Így gyűlt össze a színvonalas tárlat anyaga. 

– Ha végigjárjuk a termeket, láthatjuk, hogy a négy ország mennyire összetartozik. A tárlat egyik célja az volt, hogy megmutassuk a visegrádi országok természeti kincseit, szépségeit, ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy a visegrádi országokon kívül is bemutassuk a politikai társulást – mondta a konzul, majd elmondta, hogy a visegrádi szövetség 1991. február 15-én jött létre, amikor a három ország (akkor még egyben volt Csehszlovákia) elnökei aláírták az egyezményt. Azt is megtudtuk, hogy nem véletlenül választották a dokumentum aláírásának helyszínéül és a csoportosulás neveként Visegrádot, hiszen 1335-ben az itteni várban találkozott az akkori lengyel, cseh és magyar király (Károly Róbert, III. Kázmér és Luxemburgi János), hogy közösen találjanak kiutat a gazdasági nehézségekből. A tárgyalások sikeresek voltak, és így prosperáló időszak következett mindhárom királyságban. Az 1991-ben újra létrejött társulás célja az volt, hogy hangolják össze a szocialista rendszerváltást követő demokratikus átmenetet, kerüljék el az ebből adódó konfliktusokat. Miután ez sikerült, és az országok az Európai Unió tagországai lettek, más célkitűzéseket kellett keresni. „Úgy gondoljuk Magyarországon, hogy együtt, összefogva erősebbek vagyunk. A V4 országaiban összesen 64 millió ember él, ha közös határokon belül szerveződne a gazdaság, akkor ez lenne az EU harmadik legnagyobb országa, a gazdasági érdekérvényesítésben Németország után a második lenne, a világon pedig a 17. legnagyobb gazdasági szerveződést jelentené. Ezért továbbra is fontos Magyarország számára a kooperáció a V4-ekkel, ugyanakkor a szövetség és a szomszédos országok között is – mondta a főkonzul, hangsúlyozva, hogy a természeti kincsek bemutatása mellett a tárlat jó alkalom a politikai csoportosulás népszerűsítésére, ezért is hozták el az anyagot Marosvásárhelyre.

Végül Nagy Miklós Kund néhány jelentős munkát emelt ki és ajánlott a tárlaton megjelentek figyelmébe. „Arra figyelmeztet a kiállítás, hogy meg kell őrizni a természet gazdagságát, a fényképek láttán elmondható, hogy Romániában, Erdélyben is vannak olyan szép helyek, mint az említett országokban készített felvételeken láthatók. Ugyanakkor hiánypótló is a tárlat, mert olyan helyekre viszi el a nézőt, ahova nehezen jut el, illetve olyan pillanatokat ragadott meg, amelyek csak szakavatott fotósoknak adatnak meg.” Abban a reményben zárta gondolatait, hogy a járvány ellenére nagyon sokan eljönnek, és elidőznek a kiváló fotósok által készített fényképek előtt. 

Vajda György - Népújság