Sokkal gyakrabban jár Marosvásárhelyre, mint azt a helyiek gondolnák, felesége ugyanis innen származik – ezt a magánéleti adalékot is megosztotta Csák János, Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének marosvásárhelyi közgyűlésén, szerdán.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége első alkalommal tartotta az anyaország határain kívül az évente kétszer megtartott közgyűlését és a választás Marosvásárhelyre esett. A Kultúrpalota kistermében barátként, jó ismerősként üdvözölték egymást a múzeumvezetők, megcsodálták a szecessziós épületet és meghallgatták a helyi illetékesek bemutatóit is. 

A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Ötvös Koppány Bulcsú a Székelyhonnak elmondta, hogy a szövetségnek több mint 800 múzeum a tagja, és a határon túli múzeumok 2018 után csatlakozhattak. „Nagy örömünkre szolgál, hogy mi láthatjuk vendégül a szövetség közgyűlését, a szakmai grémiumot. A kétnapos találkozón többek között a Magyar Géniusz programról is szó lesz, az eddig elért eredményekről. Tudni kell, hogy a Nemzeti Kulturális Alap felügyelte a Magyar géniusz programot, amely keretében, mint a neve is mutatja, magyar zsenikhez köthető eseményekre, kiállításokra lehetett pályázni. A Maros Megyei Múzeum is sikeresen pályázott, 25 millió forintot kapott, hogy bemutassa Bernády Györgyöt mint apát, városépítőt, embert, politikust, utazót” – mondta a múzeumigazgató.

A hivatalos megnyitón a házigazda múzeumigazgató kiemelte, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége közgyűlésének azért is örül, mert, amikor hivatalba került, célként fogalmazta meg, hogy az általa vezetett intézmény portája mindenki előtt nyitva legyen.

Csák János magyar kulturális és innovációs miniszter elsőként azt osztotta meg a jelenlevőkkel, hogy ő sokkal gyakrabban jár Marosvásárhelyen, mint azt gondolnák, hiszen felesége vásárhelyi. Beszélt arról, hogy meglátása szerint a múzeumok, kiállításaik, az általuk őrzött tárgyak, szervezett eseményeken keresztül lehetővé teszik, hogy térben és időben utazzunk, hogy megismerjünk múltunkat, hogy inspirálódjunk elődeink munkájából. Fontosnak tartja, hogy a múzeumok gyűjteményei, anyagai felkerüljenek a világhálóra, elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek, hogy például a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT is merítsen belőlük. 

„Babits Mihály mondta, hogy magyarnak lenni szellemi jelenség és lelki örökség, a marosvásárhelyi Kultúrpalota és a benne zajló munka is ezt bizonyítja, a kultúrát terjeszti, segít a magyar identitás megőrzésében” – méltatta a helyszínt a miniszter, majd kihangsúlyozta, hogy a kultúra megőrzését támogatta és továbbra is támogatja a magyar kormány, a Magyar Géniuszok programmal is, de nemcsak.

A múzeumok céljaként fogalmazta meg, hogy programjaikkal, tárlataikkal, foglalkozásaikkal inspirációt nyújtsanak a gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek. A vendégeknek és meghívottaknak Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán beszélt a Kultúrpalotáról, kiemelve, hogy az építésekor merész ötlet volt, rendhagyó épület, amelyhez Kárpát-medence különböző részeiből hívtak szakembereket, már akkor is együttműködtek, szakmai tudásukat közösen értékesítették, és olyan palotát építettek, ami azóta is a város dísze. 

Simon Virág - Székelyhon