Szűz Mária születésének ünnepén, Kisboldogasszony napján nagy ünnep volt Zetelakán. Nemcsak a temető mellett lévő kápolna búcsúját tartották, amelyet Kisboldogasszony tiszteletére szenteltek fel, hanem hálát adtak azért is, hogy a település központjában található nagy templomot száz évvel ezelőtt szentelték fel. 

Zsúfolásig megtelt a monumentális zetelaki templom pénteken, Kisboldogasszony ünnepén, és olyan hangosan szállt a hálaének, hogy beleremegtek a szívek. Hálát adni és emlékezni gyűlt össze a faluközösség, hiszen száz évvel ezelőtt avatták fel a templomot.

Az ünnepi szentmisét Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta, de jelen voltak a környékbeli, illetve azok a lelkészek is, akiknek kötődésük van Zetelakához. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, ahogy az édesanyákat, úgy kell felköszöntsük a boldogságos Szűz Máriát is ezen az ünnepen. Hozzáfűzte: kövessük tetteinkkel példáját, még ha nem is értjük, hogy Istennek milyen szándékai vannak velünk. Fogadjuk el, hogy Isten jó atyaként szeret bennünket és vezérli lépteinket. Ha így teszünk, akkor meg fogjuk tapasztalni az ő közbenjárását, gondoskodó szeretetét a mi életünkben, családjainkban, közösségeinkben.

Az ünnepi szentmisét követően a templom száz évének rövid összefoglalóját hallhatták a jelenlévők, amely közösségi kezdeményezésre és összefogással épült fel.

Elhangzott, 1896-ban született meg az új templom építésének gondolata, miután a lakosság számának gyors növekedése miatt a régi szent hajlék már kicsinek bizonyult. A terveket Habenstumpf Károly készítette, amely alapján 1913-ban megkezdődött az építkezés Fekete Béni székelyudvarhelyi építész vezetésével. 1923 júliusára elkészült és felszentelték az épületet, amely neoromán stílusban épült, háromhajós és több mint ezer ember befogadására alkalmas.

A templom történetének bemutatóját köszöntők követték. Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a zetelakiak büszkék templomukra és közösségükre, ugyanakkor megköszönte a mindenkori papságnak, hogy az elmúlt évszázadban időt és energiát nem sajnálva vállalták a templom építésének, szépítésének munkáját. Hangsúlyozta, reméli, száz év múlva is ugyanilyen hálás szívvel ünnepelhetnek az utódok és örülhetnek ők is a szép templomnak. A köszöntők sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta, de Antal Lóránt szenátor, illetve Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is szólt az ünneplő közösséghez.

A zetelaki templom az elmúlt hónapokban esett át külső és belső felújításon, hogy a százéves évfordulóra eredeti pompájában ragyoghasson. A korszerűsítési munkálatokat a megyei és helyi önkormányzat, a helyi közbirtokosság, valamint a hívek is támogatták.  

Hadnagy Éva - Hargita Népe