Ünnepélyes keretek között letették a székelyudvarhelyi Ficánka napköziotthon csereháti tagóvodájának alapkövét szombaton. Az eseményen többek között jelen volt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is. A magyar állami támogatással épülő tanintézet alapkőletételénél Potápi Árpád János elmondta, az egységes Kárpát-medence nemcsak az egységes magyar nemzetet, történelmet, nyelvet, kultúrát, hanem egyre inkább az egységes oktatási teret is jelenti.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által koordinált projekt keretében a létező Ficánka óvoda mellé épül egy újabb épület, mely három csoport számára biztosít hosszú programos óvodai ellátást és étkezést. Az udvaron játszóteret és sportpályát terveznek kialakítani. A beruházás várhatóan 180 millió forintba kerül. Potápi Árpád János elmondta, hogy a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja keretében 713 magyar óvoda újult meg, és 179 új óvoda épült. Erdélybe több mint 33 milliárd forint jutott, amelyből 103 új óvodát építettek, és 376-ot újítottak meg. Azt is hozzátette: a program a negyedik üteméhez ért, és tovább folytatódik. A jövő évi választásokra utalva kijelentette: „önök számíthatnak ránk, és mi is számítunk önökre”.

Kallós Zoltán, a román oktatásügyi minisztérium nemzeti kisebbségi oktatásért felelős államtitkára köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. Azt kívánta, hogy a gyermekek boldog éveket tölthessenek el a most felépülő óvodában, és majd az ő gyermekeik is ide járhassanak. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke elmondta, már 63 intézmény bővítésén vagy építésén lehettek partnerei a magyar kormánynak, és a program sikerét bizonyítja, hogy nemcsak a szórványban, hanem a tömbmagyarságban is elérhető, és most Székelyudvarhely közösségéhez is eljutott.

Gálfi Árpád polgármester reményét fejezte ki, hogy Magyarországnak továbbra is nemzeti kormánya lesz, és folytatódnak a határon túli fejlesztések. Hozzátette, az erdélyi magyarság szerencsés helyzetben van, hiszen három finanszírozási forrás is rendelkezésére áll: a magyar és román állami, valamint az uniós támogatási rendszerek. Szász Zoltán, az RMPSZ udvarhelyszéki szervezetének az elnöke felidézte: a székelyudvarhelyi Cserehát azáltal lett ismert az egész Kárpát-medencében, hogy az 1990-es években a román kormány apácakolostort, román árvaházat és román gimnáziumot létesített a városrészben az etnikai arányok megváltoztatásának céljával. Megjegyezte, a román gimnázium évfolyamonként egy osztállyal indult, ma három párhuzamos osztállyal működik, többnyire magyar gyermekekkel. „Mi a jövőt nem ebben látjuk”  – jelentette ki a pedagógus, aki az anyanyelvi – intézményépítés és oktatás fontosságát hangsúlyozta. A szombati ceremónia keretében időkapszulát is elhelyeztek az alapkőben, amelybe többek között óvodás gyermekek kézlenyomatait helyezték.

 

MTI

Fotó: Beliczay László - Székelyhon