Minden anyasági támogatást igénylőnek babacsomagot ajándékoz Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága. Székelyföldön az első, kisgyermekes családok számára hasznos holmikat tartalmazó csomagokat az anyaország csíkszeredai főkonzulátusán szerdán adták át. 

Csupa hasznos tárgyat tartalmaz a Magyar Kormány által biztosított ajándékcsomag a gyermekeket vállaló külhoni családoknak. Többek között babatakaró, morzsolható kendő, babapelenka, gyógyszeradagoló, orrszívó porszívó, valamint babafésű is került az összeállításba. A babacsomagokra mindazok jogosultak, akik anyasági támogatást igényeltek a 2018 januárjától elindított Köldökzsinór Programban. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán ünnepélyes formában adták át szerdán az első babacsomagokat az érintett kisgyermekes családoknak. Az eseményen több mint 30 család vett részt és vette át a babacsomagokat Tóth László főkonzultól, illetve a konzulátus többi képviselőitől. 

„A csomagok összértéke megközelíti a 100 eurót, azaz 470 lejt, de ezeknek sokkal fontosabb eszmei értéke, hiszen azt jelképezik, hogy a Magyar Kormány számára fontosak a külhoni magyar családok, a külhoni magyar gyerekek, a kormány felelősséget visel a külhoni magyarokért” – emelte ki Tóth László. Amióta a Köldökzsinór program tavaly januárban elindult, a csíkszeredai főkonzulátuson több mint háromezren igényeltek anyasági támogatást, illetve babakötvényt. 

Ennek a programnak a kiegészítéseként ezentúl minden igénylő részesül babacsomagban, őket a külképviseletről értesíteni fogják, hogy milyen módon vehetik át majd a csomagot. „A Köldökzsinór program ezután is folytatódik, reményeink szerint örökké, így az elkövetkezőkben is minden megszületendő magyar gyermek után igényelhető az anyasági támogatás és a babakötvény. Ha újabb gyerek születik a családban, akkor jöjjenek el vele a konzulátusra, és igényeljék a két támogatási formát, hiszen egyszerű a kérése, és nem kevés összegről van szó” – magyarázta a főkonzul.

Barabás Hajnal - Székelyhon